Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

ΓΚΙΝΓΚΟ ΜΠΙΛΟΜΠΑ: ΤΑ 12 ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΑ ΟΦΕΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

Το Γκίνγκο μπιλόμπα (Ginkgo Biloba), είναι ένα δέντρο εγγενές στην Κίνα που καλλιεργείται εδώ και χιλιάδες χρόνια για ποικίλες χρήσεις.

Επειδή είναι το μόνο επιζών μέλος μιας αρχαίας τάξης φυτών, μερικές φορές αναφέρεται ως “ζωντανό απολίθωμα”.

   Για να μην χάνεις καμία ανάρτηση, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Ενώ τα φύλλα και οι σπόροι του χρησιμοποιούνται συχνά στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική, η σύγχρονη έρευνα επικεντρώνεται κυρίως στο εκχύλισμα ginkgo, το οποίο παρασκευάζεται από τα φύλλα.

Τα συμπληρώματα γκίνγκο μπιλόμπα συνδέονται με πολλούς ισχυρισμούς και χρήσεις για την υγεία, οι περισσότερες από τις οποίες εστιάζουν στη λειτουργία του εγκεφάλου και στην κυκλοφορία του αίματος.
 

1. Το γκίνγκο μπιλόμπα περιέχει ισχυρά αντιοξειδωτικά

Τα πολλαπλά οφέλη του Ginkgo για την υγεία, λέγεται ότι μπορεί να οφείλονται στην περιεκτικότητά του σε αντιοξειδωτικά. Το Ginkgo περιέχει υψηλά επίπεδα φλαβονοειδών και τερπενοειδών, τα οποία είναι ενώσεις γνωστές για την ισχυρή αντιοξειδωτική τους δράση.

Τα αντιοξειδωτικά καταπολεμούν ή εξουδετερώνουν τις καταστροφικές συνέπειες των ελεύθερων ριζών.

Οι ελεύθερες ρίζες είναι σωματίδια υψηλής αντίδρασης που παράγονται στο σώμα κατά τη διάρκεια φυσιολογικών μεταβολικών λειτουργιών, όπως η μετατροπή της τροφής σε ενέργεια ή η αποτοξίνωση.

Ωστόσο, έχουν επίσης τη δυνατότητα να βλάψουν τους υγιείς ιστούς, συμβάλλοντας στην επιτάχυνση της γήρανσης και στην ανάπτυξη ασθενειών.

Η έρευνα για τα αντιοξειδωτικά αποτελέσματα του ginkgo είναι πολλά υποσχόμενη.


2. Το Γκίνγκο μπιλόμπα μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση φλεγμονών

Η φλεγμονή είναι μέρος της φυσικής αντίδρασης του σώματος σε τραυματισμό ή εισβολή ξένης ουσίας.

Στη φλεγμονώδη απόκριση, διάφορα συστατικά του ανοσοποιητικού συστήματος επιστρατεύονται για την καταπολέμηση του ξένου εισβολέα ή την επούλωση της τραυματισμένης περιοχής.

Ορισμένες χρόνιες ασθένειες πυροδοτούν μια φλεγμονώδη απόκριση ακόμη και όταν δεν υπάρχει ασθένεια ή τραυματισμός. Με την πάροδο του χρόνου, αυτή η υπερβολική φλεγμονή μπορεί να προκαλέσει μόνιμη βλάβη στους ιστούς και στο DNA του σώματος.

Χρόνια έρευνας δείχνουν ότι το εκχύλισμα ginkgo μπορεί να μειώσει τους δείκτες φλεγμονής τόσο στα ανθρώπινα όσο και στα ζωικά κύτταρα σε μια ποικιλία ασθενειών.


3. Το Γκίνγκο μπιλόμπα βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος και την υγεία της καρδιάς

Στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική, οι σπόροι γκίνγκο χρησιμοποιήθηκαν για να ανοίξουν «κανάλια» ενέργειας σε διάφορα συστήματα οργάνων, συμπεριλαμβανομένων των νεφρών, του ήπατος, του εγκεφάλου και των πνευμόνων.

Η προφανής ικανότητα του Ginkgo να αυξάνει τη ροή του αίματος σε διάφορα μέρη του σώματος μπορεί να είναι η πηγή πολλών από τα οφέλη του.

Πρόσθετες έρευνες επισημαίνουν επίσης τις προστατευτικές επιδράσεις του ginkgo στην υγεία της καρδιάς, στην υγεία του εγκεφάλου και στην πρόληψη του εγκεφαλικού. Υπάρχουν πολλές πιθανές εξηγήσεις για αυτό, μία από τις οποίες μπορεί να είναι οι αντιφλεγμονώδεις ενώσεις που υπάρχουν στο φυτό.


4. Το Γκίνγκο μπιλόμπα μειώνει τα συμπτώματα ψυχιατρικών διαταραχών και άνοιας

Το Ginkgo έχει επανειλημμένα αξιολογηθεί για την ικανότητά του να μειώνει το άγχος, το στρες και άλλα συμπτώματα που σχετίζονται με τη νόσο του Αλτσχάιμερ και τη γνωστική έκπτωση που σχετίζεται με τη γήρανση.

Αυτά τα θετικά αποτελέσματα θα μπορούσαν να σχετίζονται με το ρόλο που μπορεί να παίξει το ginkgo στη βελτίωση της ροής του αίματος στον εγκέφαλο, ειδικά καθώς σχετίζεται με αγγειακούς τύπους άνοιας.


5. Το Ginkgo biloba βελτιώνει τη λειτουργία του εγκεφάλου και την ευημερία

Υπάρχουν κάποιοι ισχυρισμοί ότι το ginkgo μπορεί να ενισχύσει τη λειτουργία του εγκεφάλου σε υγιή άτομα.

Κάποιες μελέτες υποστηρίζουν την ιδέα ότι η πρόσληψη ginkgo μπορεί να αυξήσει την πνευματική απόδοση και την αντιληπτή ευεξία.

Τα αποτελέσματα από μελέτες όπως αυτές έχουν προκαλέσει ισχυρισμούς που συνδέουν το ginkgo με βελτιωμένη μνήμη, εστίαση και διάρκεια προσοχής.


6. Το Ginkgo biloba μπορεί να μειώσει το άγχος

Μερικές έρευνες δείχνουν ότι η πρόσληψη ginkgo μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα του άγχους.

Μελέτες σε ζώα έχουν παρατηρήσει μειώσεις στα συμπτώματα άγχους που μπορεί να αποδοθούν στην αντιοξειδωτική περιεκτικότητα του ginkgo.


7. Το Ginkgo biloba μπορεί να θεραπεύσει την κατάθλιψη

Μια ανασκόπηση μελετών σε ζώα δείχνει ότι η συμπλήρωση με ginkgo μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία των συμπτωμάτων της κατάθλιψης.

Η μελέτη έδειξε ότι αυτή η επίδραση σχετιζόταν με τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του ginkgo, οι οποίες βελτιώνουν την ικανότητα του σώματος να αντεπεξέρχεται όταν τα επίπεδα της ορμόνης του στρες είναι υψηλά.

Ωστόσο, η κατάθλιψη είναι μια περίπλοκη κατάσταση που μπορεί να έχει ποικίλες βασικές αιτίες.

Απαιτείται περισσότερη έρευνα για την καλύτερη κατανόηση της σχέσης μεταξύ του ginkgo και του πώς μπορεί να επηρεάσει την κατάθλιψη στους ανθρώπους.


8. Το Ginkgo biloba μπορεί να υποστηρίξει την όραση και την υγεία των ματιών

Πολύ λίγες έρευνες έχουν διερευνήσει πώς σχετίζεται το ginkgo με την όραση και την υγεία των ματιών. Ωστόσο, τα πρώτα αποτελέσματα είναι ελπιδοφόρα.

Πολλά από αυτά τα θετικά αποτελέσματα φαίνεται να σχετίζονται με την αυξημένη ροή αίματος στα μάται.

Απαιτείται περισσότερη έρευνα για να καθοριστεί εάν το ginkgo μπορεί να αυξήσει την ικανότητα όρασης ή να επιβραδύνει την εξέλιξη της εκφυλιστικής οφθαλμικής νόσου.


9. Το Ginkgo biloba μπορεί να θεραπεύσει πονοκεφάλους και ημικρανίες

Στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική, το ginkgo είναι μια πολύ δημοφιλής θεραπεία για πονοκεφάλους και ημικρανίες.

Εάν ένας πονοκέφαλος ή η ημικρανία προκαλείται από υπερβολικό στρες, το ginkgo μπορεί να είναι χρήσιμο.

Επιπλέον, εάν ο πονοκέφαλος σχετίζεται με μειωμένη ροή αίματος ή συστολή των αιμοφόρων αγγείων, η ικανότητα του ginkgo να διαστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία μπορεί να βελτιώσει τα συμπτώματα.

Λόγω της ικανότητάς του να αυξάνει τη ροή του αίματος και να μειώνει τη φλεγμονή, το ginkgo μπορεί να είναι μια αποτελεσματική θεραπεία για ορισμένους τύπους πονοκεφάλων.


10. Το Ginkgo biloba μπορεί να βελτιώσει τα συμπτώματα του άσθματος και της ΧΑΠ

Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι το ginkgo μπορεί να βελτιώσει τα συμπτώματα του άσθματος και άλλων φλεγμονωδών αναπνευστικών ασθενειών όπως η ΧΑΠ.

Αυτό αποδίδεται στις αντιφλεγμονώδεις ενώσεις του ginkgo, οι οποίες μπορεί να επιτρέψουν μειωμένη φλεγμονή των αεραγωγών και αυξημένη χωρητικότητα των πνευμόνων.

Ενώ αυτά τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά, χρειάζεται περισσότερη έρευνα για τη συγκεκριμένη εφαρμογή του ginkgo.


11. Το Ginkgo biloba μειώνει τα συμπτώματα του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου

Η έρευνα δείχνει ότι το ginkgo μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία τόσο των σωματικών όσο και των ψυχολογικών συμπτωμάτων του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου (PMS).

Μια μελέτη σε 85 φοιτητές αποκάλυψε μείωση 23% στα αναφερόμενα συμπτώματα PMS όταν κατανάλωναν ginkgo.

Είναι ενδιαφέρον ότι η ομάδα εικονικού φαρμάκου σε αυτή τη μελέτη παρουσίασε επίσης μια ελαφρά μείωση στα συμπτώματα του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου, αν και ήταν πολύ χαμηλότερη στο 8,8%.

Απαιτείται περαιτέρω έρευνα για την καλύτερη κατανόηση της σχέσης αιτίας και αποτελέσματος μεταξύ του ginkgo και των συμπτωμάτων PMS.


12. Το Ginkgo biloba αντιμετωπίζει τη σεξουαλική δυσλειτουργία

Ορισμένες πηγές αναφέρουν ότι το ginkgo μπορεί να θεραπεύσει τη σεξουαλική δυσλειτουργία, όπως η στυτική δυσλειτουργία ή την μειωμένη λίμπιντο.

Το Ginkgo μπορεί να βελτιώσει τα επίπεδα του μονοξειδίου του αζώτου στο αίμα, το οποίο βελτιώνει την κυκλοφορία μέσω της διαστολής των αιμοφόρων αγγείων.

Ως αποτέλεσμα, το ginkgo μπορεί επίσης να είναι χρήσιμο για τη θεραπεία διαφόρων συμπτωμάτων σεξουαλικής δυσλειτουργίας βελτιώνοντας τη ροή του αίματος σε αυτές τις περιοχές του σώματος.

Μια μελέτη αξιολόγησε τη χρήση του ginkgo για την αύξηση της σεξουαλικής επιθυμίας και ικανοποίησης σε γυναίκες που υποβάλλονταν ταυτόχρονα σε σεξουαλική ψυχοθεραπεία.
Πιθανές παρενέργειες του ginkgo biloba

Είναι σημαντικό να μιλήσετε με το γιατρό σας πριν συμπεριλάβετε το ginkgo στη ρουτίνα σας.

Για τους περισσότερους ενήλικες, ο κίνδυνος που σχετίζεται με τη λήψη ginkgo είναι σχετικά χαμηλός, αλλά υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες το ginkgo θα μπορούσε να προκαλέσει βλάβη.

Εάν είστε αλλεργικοί σε φυτά που περιέχουν αλκυλοφαινόλες ή παίρνετε ορισμένα φάρμακα, δεν πρέπει να πάρετε ginkgo.

Όπως με οποιοδήποτε συμπλήρωμα, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν πάρετε το ginkgo biloba και να σταματήσετε τη χρήση αναπτύσσετε τυχόν αρνητικές παρενέργειες ή ανεπιθύμητες φαρμακευτικές αλληλεπιδράσεις.

*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. 

Ακολουθήστε μας και στο Facebook

  Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε μας και στο Instagram



το διαβάσαμε ΕΔΩ