Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

Εμμηνόπαυση: Σε ποιες συμβαίνει νωρίτερα – Γιατί υποφέρουν περισσότερο

Κάποιες γυναίκες βιώνουν έντονα συμπτώματα κατά την εμμηνόπαυση και οι εξάψεις, η κατάθλιψη, το άγχος, η γνωστική εξασθένηση και οι διαταραχές στη διάρκειας και ποιότητα του ύπνου θα ανατρέψουν την καθημερινότητά τους.

Για το λόγο αυτό η επιστημονική κοινότητα έχει εδώ και χρόνια εγκύψει στο συγκεκριμένο πρόβλημα, αναζητώντας τους παράγοντες κινδύνου πίσω από τα ενοχλητικά συμπτώματα.

   Για να μην χάνεις καμία ανάρτηση, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Στους συνήθειες υπόπτους περιλαμβάνονται δημογραφικές μεταβλητές (ηλικία και εθνικότητα) και τροποποιήσιμοι παράγοντες του τρόπου ζωής όπως ο δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ), το κάπνισμα και η σωματική δραστηριότητα. Πρόσφατα ερευνητικά δεδομένα συνδέουν τα χαρακτηριστικά των γυναικών κατά την αναπαραγωγική ηλικία με τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, ωστόσο η εφαρμογή τους δεν είναι καθολική. Επί παραδείγματι, συγκριτικά με το ιστορικό σταθερού κύκλου, ο ασταθής κύκλος συσχετίστηκε με λιγότερα καταθλιπτικά συμπτώματα μετά την εμμηνόπαυση σε γυναίκες στην Κίνα, εντονότερα όμως σε γυναίκες στη Γαλλία.

Η μελέτη από τη Βορειοαμερικανική Εταιρεία Εμμηνόπαυσης που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο Menopause διαδικτυακά, εστιάζει στη διάρκεια του μηνιαίου κύκλου, χαρακτηρίζοντάς την προγνωστικό δείκτη της έντασης των συμπτωμάτων και της ηλικίας έναρξης της εμμηνόπαυσης.

Μέσα από τις αναφορές για τη διάρκεια του κύκλου περισσότερων των 600 γυναικών, οι ερευνητές αναζήτησαν τη σχέση της με τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης στη μέση ηλικία, διαπιστώνοντας ότι, συγκριτικά με όσες είχαν φυσιολογική έκταση κύκλου (26-34 ημέρες), όσες είχαν σύντομο μηνιαίο κύκλο (<25 ημέρες):

  • -είχαν συνολικά μεγαλύτερη συχνότητα συμπτωμάτων εμμηνόπαυσης στη μέση ηλικία,
  • -εισήλθαν νωρίτερα στην εμμηνόπαυση,
  • -είχαν περισσότερες πιθανότητες εμφάνισης προβλημάτων ύπνου στη μέση ηλικία, καρδιακών ενοχλημάτων και καταθλιπτικών συμπτωμάτων,
  • -είχαν υψηλότερο ΔΜΣ πριν από την εγκυμοσύνη.


Οι ερευνητές προτείνουν τη διεξαγωγή περαιτέρω μελετών, ιδίως για τις γυναίκες με συνήθη κύκλο διάρκειας μικρότερης των 21 ημερών.

«Ο μηνιαίος κύκλος είναι ένας βιολογικός δείκτης της συνολικής υγείας. Η μελέτη διαπιστώνει ότι η μικρότερη διάρκειά του κατά την αναπαραγωγική ηλικία μιας γυναίκας είναι ένα παράθυρο για τη μελλοντική της υγεία στη μέση ηλικία. Θα είναι σημαντικό να επικυρωθούν αυτά τα ευρήματα και να κατανοήσουμε τον πιθανό εμπλεκόμενο μηχανισμό», σχολίασε η Δρ Chrisandra Shufelt, πρόεδρος της Βορειοαμερικανικής Εταιρείας Εμμηνόπαυσης.

*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. 

Ακολουθήστε μας και στο Facebook

  Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε μας και στο Instagram