Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

Εμμηνόπαυση: Μειώστε Τα Συμπτώματα Με Βότανα

Κόπωση, κατάθλιψη, πονοκέφαλος, αϋπνίες, ταχυκαρδίες, διαταραχές στην έμμηνο ρύση, νυχτερινές εξάψεις, εφιδρώσεις σηματοδοτούν την έναρξη της κλιμακτηρίου και την είσοδο στην εμμηνόπαυση. Αντιμετωπίστε τα ενοχλητικά συμπτώματα με βότανα και υποδεχθείτε τη νέα φάση της ζωής σας χωρίς φόβο. 

  Για να μην χάνεις καμία ανάρτηση, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Τα πρώτα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης κάνουν την εμφάνισή τους γύρω στα 45-50 χρόνια. Πρόκειται ουσιαστικά για τη μεγαλύτερη αλλαγή στη ζωή μιας γυναίκας, αφού σημαίνει τη λήξη της εμμήνου ρύσης και επομένως της γονιμότητας και χαρακτηρίζεται από ακανόνιστη περίοδο, ξαφνικές εξάψεις, έντονη εφίδρωση, μεταπτώσεις στη διάθεση, ξηρότητα κόλπου και μειωμένη σεξουαλική διάθεση. Όλα αυτά τα συμπτώματα όμως αντιμετωπίζονται τόσο από την κλασική ιατρική όσο και από τα βότανα που μας χαρίζει απλόχερα η φύση.


Εναλλακτική αντιμετώπιση


Η κλασική αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης είναι η ορμονοθεραπεία, η οποία στοχεύει να υποκαταστήσει στον οργανισμό τα οιστρογόνα, που παύουν να παράγονται στην εμμηνοπαυσιακή γυναίκα. Υπάρχουν όμως ενδείξεις ότι μπορεί να αυξάνει τις πιθανότητες για καρκίνο του μαστού, για καρδιοπάθειες και θρομβώσεις. Εσείς λοιπόν εμπιστευτείτε τη λύση στις εναλλακτικές θεραπείες που σας προσφέρουν τα πολλά βότανα, και μετριάσετε τα ενοχλητικά συμπτώματα που προκαλεί η είσοδος στην εμμηνόπαυση. Επιλέξτε το κατάλληλο γιατρικό της φύσης, ανάλογα με το ποιο σύμπτωμα σας ταλαιπωρεί.

Μειωμένα επίπεδα οιστρογόνων

Κατά τη διάρκεια της κλιμακτηρίου, όπως λέγεται η περίοδος πριν την είσοδο στην εμμηνόπαυση, τα επίπεδα των οιστρογόνων, δηλαδή των γυναικείων ορμονών, μειώνονται. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μειώνεται η οστική πυκνότητα και να αυξάνεται ο κίνδυνος εμφάνισης οστεοπόρωσης. Ρυθμίστε τα επίπεδα των ορμονών αυτών με λυγαριά, χαμαιλείριο και τσιμισιφούγκα.

-Λυγαριά (Vitex agnus-castus)

Γνωστή από τα ομηρικά ακόμα χρόνια ως σύμβολο αγνότητας, ικανό να απομακρύνει τα διαβολικά πνεύματα. Παραδοσιακά χρησιμοποιούνταν για τη μείωση της σεξουαλικής επιθυμίας στους άντρες, καθώς μειώνει τα ανδρογόνα. Σήμερα χρησιμοποιείται για προβλήματα της εμμηνόρροιας και τη στειρότητα. Μάλιστα έρευνες απέδειξαν ότι η λυγαριά μπορεί να αυξήσει τη δραστηριότητα της προγεστερόνης και να βοηθήσει στην εξισορρόπηση παραγωγής προγεστερόνης και οιστρογόνων από τις ωοθήκες, ρυθμίζοντας τα προβλήματα εμμηνόρροιας και εμμηνόπαυσης.

-Χαμαιλείριο (chamaelirium lutuem)

Φυτό της Βόρειας Αμερικής που χρησιμοποιείται ειδικά για τις διαταραχές της εμμηνόρροιας και τα προβλήματα της εμμηνόπαυσης, αφού θεωρείται ότι έχει «ομαλοποιητική» επίδραση στο γυναικείο αναπαραγωγικό σύστημα. Το χαμαιλείριο περιέχει τις πολύ σημαντικές στεροειδείς σαπωνίνες, οι οποίες τονώνουν τη μήτρα. Χρησιμοποιείται για να αντιμετωπιστούν τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, στη θεραπεία της ενδομητρίωσης, των μολύνσεων της μήτρας και των κυστών στις ωοθήκες.

-Τσιμισιφούγκα (Cimicifuga racemosa)

Επίσης φυτό της Αμερικής, το οποίο χρησιμοποιούνταν για το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο και την εμμηνόπαυση. Γερμανική έρευνα που δημοσιεύθηκε το 1995 απέδειξε ότι η τσιμισιφούγκα σε συνδυασμό με το βαλσαμόχορτο είναι μέχρι και 78% αποτελεσματική κατά των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης. Η τσιμισιφούγκα έχει διαπιστωμένη οιστρογονική δράση, ελαττώνοντας την παραγωγή προγεστερόνης από τις ωοθήκες. Επίσης χρησιμοποιείται και για τη φλεγμονώδη αρθρίτιδα, που σχετίζεται με την εμμηνόπαυση.

Tip

Η τσιμισιφούγκα μπορεί να συνδυαστεί πολύ καλά με το χαμαιλείριο. Κάντε ένα συνδυασμό των δυο βοτάνων και να επωφεληθείτε από τα ευεργετικά συστατικά τους.

Κατάθλιψη και μειωμένη ζωτικότητα

Συχνά κατά τη διάρκεια της κλιμακτηρίου οι γυναίκες αισθάνονται έντονη κόπωση, εξάντληση και μπορεί να εμφανίσουν ακόμα και κατάθλιψη. Αντιμετωπίστε αυτά τα συμπτώματα και αυξήστε τη ζωτικότητά σας χωρίς τη χρήση χημικών φαρμάκων.

-Βαλσαμόχορτο (Hypericum perforatum)

Είναι ένα από τα πιο πολύτιμα θεραπευτικά βότανα της Ευρώπης. Σε έρευνα ασθενών που έπασχαν από ήπια και μέση κατάθλιψη αποδείχθηκε ότι 67% αυτών μετά τη λήψη βαλσαμόχορτου παρουσίασαν σημαντική βελτίωση. Άρα είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για τα προβλήματα της εμμηνόπαυσης, αφού μπορεί να καταπραΰνει την κατάθλιψη και να αποκαταστήσει τη μειωμένη ενεργητικότητα.

-Βρόμη (Avena sativa)

Φυτό ιθαγενές της Β. Ευρώπης, το οποίο πλέον καλλιεργείται σαν δημητριακό. Η βρόμη είναι ένα ιδιαίτερα θρεπτικό δημητριακό, το οποίο ωφελεί τον οργανισμό με πολλούς τρόπους. Μειώνει τη χοληστερίνη, η οποία συνήθως αυξάνεται κατά τη διάρκεια της κλιματκηρίου, και την κατάθλιψη και αυξάνει την ενεργητικότητα. Έρευνα που έγινε στην Αυστραλία απέδειξε ότι αθλητές που ακολούθησαν ειδική διατροφή βασισμένη στη βρόμη για 3 εβδομάδες αύξησαν την ενεργητικότητα τους κατά 4%!

Εξάψεις & νυχτερινές εφιδρώσεις

Η έντονη ζέστη που μόνο εσείς αισθάνεστε και οι νυχτερινές εφιδρώσεις που σας αφήνουν άυπνες είναι ίσως από τα πιο ενοχλητικά συμπτώματα της κλιμακτηρίου, τα οποία μπορούν να οδηγήσουν και σε νευρική εξάντληση. Αντιμετωπίστε τα εύκολα με φασκόμηλο, λευκή ιτιά και λευκή παιωνία.

-Φασκόμηλο (Salvia officinalis)

Το φασκόμηλο είναι ένα φυτοοιστρογόνο. Χρησιμοποιείται ευρέως για τα προβλήματα περιόδου και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είναι εξαιρετικό για τη μείωση της εφίδρωσης, που προέρχεται από την εμμηνόπαυση. Ταυτόχρονα μειώνει τις εξάψεις και τονώνει τον οργανισμό από τις ορμονικές αλλαγές.

-Λευκή Ιτιά (Salix alba)

Η λευκή ιτιά αποτελεί την πηγή του σαλικυλικού οξέος, πρόδρομου της ασπιρίνης. Χρησιμοποιείται κυρίως για τους πόνους στις αρθρώσεις αλλά και για τη μείωση της εφίδρωσης και των νυχτερινών εξάψεων που προκαλούνται κατά τη διάρκεια της κλιμακτηρίου.

-Λευκή Παιωνία (Paeonia lactiflora)

Φυτό που της Κίνας με παράδοση τουλάχιστον 1500 χρόνων. Είναι ευρύτερα γνωστό γιατρικό για τα γυναικολογικά προβλήματα, αφού βοηθά σε περιπτώσεις διαταραχών της εμμηνόρροιας. Ταυτόχρονα έχει αποδειχθεί αποτελεσματικό στη μείωση της εφίδρωσης και των νυχτερινών εξάψεων της εμμηνόπαυσης.

Αλλάξτε τρόπο ζωής

Η νέα αυτή περίοδος της ζωής σας είναι ικανή να σηματοδοτήσει και πολλές άλλες αλλαγές. Νέος τρόπος ζωής θα σας ανοίξει νέους ορίζοντες και θα βελτιώσει την υγεία σας.

-αλλάξτε διατροφικές συνήθειες

-μειώστε τον καφέ

-προτιμήστε τροφές πλούσια σε ασβέστιο

-κόψτε το κάπνισμα

-μειώστε το αλάτι

-αθληθείτε

*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. 

Ακολουθήστε μας και στο Facebook

  Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε μας και στο Instagram