Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

ΟΙ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΚΑΡΥΔΙΩΝ

Η καρυδιά είναι ένα από τα πιο ευλογημένα δέντρα του τόπου μας. Έχει πλήθος θεραπευτικές ιδιότητες όχι μόνο για τον άνθρωπο αλλά και για τα ζώα. Πολλές φορές τα ζώα που πάσχουν από ακαρίδες και ταινία, τρώνε άγουρα καρύδια γιατί τους βοηθούν λόγο των ανθελμινθικών τους ιδιοτήτων.
Η καρυδιά είναι ένα δέντρο του οποίου όλα τα μέρη είναι χρήσιμα, όπως τα φύλλα, ο πράσινος φλοιός του καρπού, ο φλοιός των μίσχων και των ριζών, η επιδερμίδα της ψίχας, τα καρύδια, τα άνθη, ακόμα και το ξύλο.

Για να μην χάνεις καμία ανάρτηση, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Τα φύλλα και οι φλούδα της καρυδιάς έχουν ανακουφιστικές, στυπτικές αναρρωτικές και τονωτικές ιδιότητες. Είναι επίσης πολύ καλά για την θεραπεία του λυμφατισμού, της αδενοπάθειας και των λειχήνων. Θεραπεύει εκζέματα, έρπη, άτονα έλκη. Διεγείρει το συκώτι και το πάγκρεας. Έχει αντιδιαβητική δράση. Τα φύλλα και τα άγουρα καρύδια σκοτώνουν την ταινία και τα παράσιτα των εντέρων, τα φύλλα της καρυδιά θεραπεύουν τα αρθριτικά, ρευματισμούς, αναιμία, αδυναμία, φυματίωση, χρόνιες βρογχίτιδες και αρρώστιες των οστών.
Τα καρύδια είναι βρώσιμοι πυρήνες καρπού, που λαμβάνονται από το δέντρο που ανήκει στην οικογένεια των Καρυωδών (Juglandaceae), στο γένος, Juglan. Αυτοί οι ξηροί καρποί ήταν ανέκαθεν σύμβολο της διανόησης, αφού μοιάζουν στο σχήμα τους με εκείνο του ανθρώπινου εγκεφάλου, ένα αριστερό και ένα δεξί ημισφαίριο, τον άνω και κάτω εγκέφαλο και την παρεγκεφαλίδα. Ακόμα και οι ρυτίδες ή οι πτυχώσεις στο καρύδι είναι ακριβώς όπως ο φλοιός του εγκεφάλου μας. Σήμερα γνωρίζουμε ότι τα καρύδια βοηθούν στην ανάπτυξη του εγκεφάλου και την εγκεφαλική λειτουργία.
Τα άγουρα καρύδια είναι μια από τις πλουσιότερες πηγές ασκορβικού οξέος (βιταμίνη C) και χωνεύονται πιο εύκολα άγουρα, διότι όταν παρα’ωριμάσουν κιτρινίζουν, ταγκίζουν και ερεθίζουν το λαιμό.


Τα καρύδια είναι γνωστά για τις φαρμακευτικές τους ιδιότητες από την αρχαιότητα, λόγο των αναρρίθμητων ισχυρών φυτοχημικών που περιέχουν.


Μερικά απο τα συστατικά που περιέχουν και έχουν ερευνηθεί για τις φαρμακευτικές τους ιδιότητες είναι : 

το α-λινολενικό και α – λινολεϊκό οξύ, το παλμιτικό, το στεατικό και το ελαϊκό οξύ, το κοβάλτιο, το μαγγάνιο, οι ναφθοκινόνες, τα οξέα, τα φλαβονοειδή, τα τερπενοειδή, τα καροτενοειδή, τα πτητικά έλαια, οι υδρογονάνθρακες, οι τανίνες, οι αλδεΰδες, τα αλκαλοειδή, τα φωσφογλυκερίδια, και οι αμίνες.


Θεωρούνται επίσης, τα κατ' εξοχήν φάρμακα κατά των δηλητηριάσεων και ως αντίδοτο των ύπουλων ιών και σύμφωνα με τον Hartwell (1967-1971), χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του καρκίνου, του ψευδάνθρακα, τους όγκους και ειδικά τον καρκίνο του στήθους, καθώς και για τη θεραπεία τους άσθματος, τον πόνο στην πλάτη, το συφιλιδικό έλκος, τους κολικούς, την επιπεφυκίτιδα, το βήχα, την καούρα, την εκσπερμάτωση, την ανικανότητα, τους ρευματισμούς και της υπερπτητικότητας του αίματος.
Τα καρύδια είναι πλούσια σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα (περίπου 72%), όπως το ελαϊκό οξύ, ενώ είναι μια από τις καλύτερες πηγές ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, όπως το λινολεϊκό οξύ, το α-λινολενικό οξύ και το αραχιδονικό οξύ. Η τακτική κατανάλωση καρυδιών μειώνει την LDL («κακή χοληστερόλη») και αυξάνει την HDL («καλή χοληστερόλη»),συμβάλλοντας στην αποτροπή της νόσου της στεφανιαίας αρτηρίας και των εγκεφαλικών επεισοδίων.
Με μόλις 25 γραμμάρια καρύδια την ημέρα θα πάρετε περίπου το 90% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης ωμέγα-3 λιπαρών οξέων. Ερευνητικές μελέτες έχουν δείξει ότι τα Ω-3 λιπαρά οξέα, λόγω της αντι-φλεγμονώδους δράσης τους, συμβάλλουν στην μείωση της πίεσης του αίματος, του κινδύνου της στεφανιαίας νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου, καθώς στην προστασία από καρκίνους του μαστού, του παχέος εντέρου και του προστάτη.
Τα καρύδια είναι πλούσια πηγή πολλών φυτοχημικών ουσιών που έχουν μεγάλη αντιοξειδωτική δράση. Μερικά από αυτά είναι η μελατονίνη, ελλαγικό οξύ, βιταμίνη Ε, καροτενοειδή και πολυ-φαινολικές ενώσεις. Αυτές οι ενώσεις, έχουν θεραπευτική δράση, κατά του καρκίνου, της γήρανσης, της φλεγμονής και των νευρολογικών ασθενειών.
Επιστήμονες από το πανεπιστήμιο του Scranton στην Πενσυλβάνια ανακάλυψαν ότι τα καρύδια έχουν τα υψηλότερα επίπεδα των αντιοξειδωτικών πολυφαινολικών από οποιοδήποτε άλλο βρώσιμο καρπό με κέλυφος. Η κατανάλωση μόλις 6-7 καρυδιών την ημέρα συμβάλλουν σημαντικά στην εξόντωση των ελευθέρων ριζών από το ανθρώπινο σώμα.
Τα καρύδια είναι επίσης εξαιρετική πηγή βιταμίνης Ε και ειδικά της γ-τοκοφερόλης σε ποσότητες περίπου 21% (που αντιστοιχεί περίπου στο 140% της συνιστώμενης καθημερινής ποσότητας). Η βιταμίνη Ε είναι ένα ισχυρό λιποδιαλυτικό αντιοξειδωτικό, που απαιτείται για τη διατήρηση της ακεραιότητας της κυτταρικής μεμβράνης στις βλεννώδεις μεμβράνες και στο δέρμα, προστατεύοντάς την από τις βλαβερές ελεύθερες ρίζες. Έχουν επίσης μεγάλη περιεκτικότητα σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, όπως ριβοφλαβίνη, νιασίνη, θειαμίνη, παντοθενικό οξύ, βιταμίνη Β-6 και φολικά οξέα.
Επίσης, τα καρύδια είναι πολύ πλούσια πηγή μετάλλων, όπως μαγγάνιο, χαλκός, κάλιο, ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο και σελήνιο. Ο χαλκός είναι ένας συμπληρωματικός παράγοντας για πολλά ζωτικής σημασίας ένζυμα. Ο ψευδάργυρος συμβάλλει σε άλλα ένζυμα που ρυθμίζουν την σωματική αύξηση και ανάπτυξη, την παραγωγή σπέρματος, την πέψη και τη σύνθεση νουκλεϊκών οξέων. Το σελήνιο με τη σειρά του λειτουργεί ως συμπληρωματικός παράγοντας για την παραγωγή αντιοξειδωτικών ενζύμων, όπως η γλουταθειόνη. Επίσης το καρυδέλαιο, είναι γνωστό από την αρχαιότητα, εώς σήμερα για τις ισχυρές αντικαρκινικές, ανθελμινθικές και ταινιοκτόνες ιδιοτητές του.

Κλινικές έρευνες για την φαρμακευτική χρήση των καρυδιών.


1)Τα καρύδια μειώνουν τον κίνδυνο θανάτου.
Η PREDIMED ανθρώπινη μελέτη, η οποία αξιολόγησε τη μεσογειακή διατροφή, διαπίστωσε, ότι η κατανάλωση καρυδιών μειώνει την θνησιμότητα από καρκίνο. Και μια μελέτη 118 χιλιάδων ανθρώπων από το Harvard School of Public Health έδειξε οτί οι άνθρωποι που έτρωγαν μια χούφτα καρύδια κάθε μέρα είχαν 20% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από οποιαδήποτε αιτία κατά τη διάρκεια μιας περιόδου 30 ετών.


2) Καρδιά.
Σε μια μελέτη του Πανεπιστημίου του Wisconsin 36 άτομα κατανάλωναν 30 γραμμάρια Αγγλικά καρύδια ανά ημέρα για 30 ημέρες. Το προφίλ των λιπιδίων στο αίμα τους και ενδοθηλιακή λειτουργία βελτιώθηκε και δεν πήραν βάρος. Τα καρύδια μπορούν να μειώσουν σημαντικά την ολική και την LDL χοληστερόλη . Σε μια Ιρανική μελέτη, 52 εθελοντές χωρίστηκαν σε 2 ομάδες, μία ομάδα έτρωγαν 20 γραμμάρια καρύδια ανά ημέρα και η άλλη ομάδα δεν έτρωγε καθόλου καρύδια. Μετά από οκτώ εβδομάδες, η ομάδα που έτρωγε καρυδιά, μείωσε τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων τους κατά 17,1% και αύξησε την HDL (καλή) χοληστερόλη τους κατά 9%.


3) Τα καρύδια βελτιώνουν την γνωστική ικανότητα, την σκέψη και την μνήμη.
Σε μια διασταυρούμενη μελέτη οι ερευνητές βάλανε 64 φοιτητές να φάνε 7 καρύδια την ημέρα και σε άλλους 64, έδωσαν εικονικό φάρμακο. Μετά από οκτώ εβδομάδες διαπίστωσαν οτι η ομάδα που έπαιρνε τα καρύδια αύξησε τις γνωστικές, λεκτικές και συλλογιστικές της ικανότητες κατά 11,2%. Άλλες μελέτες δείχνουν ότι η μεγαλύτερη πρόσληψη υψηλών αντιοξειδωτικών ουσιών που έχουν τα καρύδια μπορεί να ενισχύσει την γνωστική και κινητική λειτουργίας κατά τη γήρανση και να αποτρέψει το Αλτσχαιμερ.


4) Τα καρύδια καταστέλλουν τους καρκινικούς όγκους του μαστού.
Μελέτες σε ζώα και ανθρώπους έδειξαν ότι η κατανάλωση καρυδιών καθημερινά, μείωσε σημαντικά τον αριθμό και το μέγεθος των όγκων του καρκίνου του μαστού. Οι ερευνητές πρότειναν ότι τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα αντιοξειδωτικά, και φυτοστερόλες στα καρύδια είναι υπεύθυνες για τα οφέλη.
5) Τα καρύδια αναστέλλουν την ανάπτυξη του καρκίνου του παχέος εντέρου.
Ερευνητές στο Harvard Medical School διαπίστωσαν ότι τα ποντίκια που τρέφονταν με καρύδια είχαν ένα 27% πιο αργό ρυθμό ανάπτυξης του όγκου και 33% μικρότερους όγκους σε σύγκριση με τα ποντίκια που τρέφονταν αραβοσιτέλαιο. Τα καρύδια έδειξαν επίσης πως μείωσαν σημαντικά την αγγειογένεση των καρκινικών όγκων.


6) Τα καρύδια είναι νούμερο ένα σε αντιοξειδωτικά.

Τα καρύδια έχουν σχεδόν διπλάσια υγιεινά αντιοξειδωτικά από κάθε άλλο ξηρό καρπό. Έχουν, επίσης, την υψηλότερη ποιότητα και τα πιο ισχυρά αντιοξειδωτικά. Μια μελέτη μέτρησε τα αντιοξειδωτικά στα καρύδια και ήταν από 2 έως 15 φορές πιο ισχυρά από τους άλλους καρπούς καθώς και από τη βιταμίνη Ε.


7) Τα καρύδια βοηθούν στην οικοδόμηση των οστών.

Έλληνες ερευνητές διαπίστωσαν ότι το εκχύλισμα καρυδιάς έχει μια αξιόλογη δραστηριότητα στο χτίσιμο των οστών σε κυτταρικό επίπεδο. Τα ελλαγικό οξύ, ένα από τα σημαντικότερα των πολυφαινολών στα καρύδια, ήταν υπεύθυνο για την βελτίωση των οστών


8)Τα καρύδια νικούν το στρες.
Σύμφωνα με τους ερευνητές στο πανεπιστήμιο Penn State, μια διατροφή πλούσια σε καρύδια μπορεί να προετοιμάσει το σώμα να αντιμετωπίσει πολύ καλύτερα το άγχος . Σε μια μελέτη 22 υγιείς ενήλικες με αυξημένα επίπεδα LDL χοληστερόλης υποβλήθηκαν σε εμβάπτιση του ενός ποδιού σε κρύο νερό, απαντώντας σε ερωτήσεις, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι συμμετέχοντες που είχαν στην δίαιτα τους καρύδια και καρυδέλαιο, είχαν χαμηλότερη πίεση αίματος και το άγχος στις απαντήσεις τους ήταν επίσης πολύ χαμηλότερο.


9) Τα Καρύδια βοηθούν στον έλεγχο του διαβήτη.
Αυστραλοί ερευνητές μελέτησαν 50 υπέρβαρους ενήλικες διαβητικούς σε ένα μονοετές πρόγραμμα, όπου οι μισοί συμμετέχοντες έλαβαν χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά δίαιτα, χωρίς καρύδια και οι άλλοι μισοί έτρωγαν 30 γραμμάρια καρύδια την ημέρα. Κατά τους πρώτους τρεις μήνες η ομάδα που έτρωγε καρύδια μείωσε σημαντικά τα επίπεδα του ζαχάρου της και βελτίωσε την αντίσταση στην ινσουλίνη.


10) Τα Καρύδια αυξάνουν την ανδρική γονιμότητα.
Ερευνητές από το UCLA μελέτησαν 117 νεαρούς άνδρες που έτρωγαν μια τυπική αμερικανική διατροφή. Έδωσαν σε 59 από τους άνδρες 75 γραμμάρια καρύδια την ημέρα, ενώ οι άλλοι μισοί απέφυγαν τελείως καρπούς με κέλυφος. Μετά από 12 εβδομάδες εκείνοι που έτρωγαν καρύδια βελτίωσαν σημαντικά την ζωτικότητα, την κινητικότητα και την ποιότητα των σπερματοζωαρίων τους κατά 27%.

Με μόλις ένα τέταρτο του φλιτζανιού καρύδια, παρέχουμε στον οργανισμό μας πάνω από το 100% της συνιστώμενης ημερήσιας αξίας σε ωμέγα-3 λιπαρά, μαζί με υψηλές ποσότητες χαλκού, μαγγανίου, μολυβδαινίου, βιοτίνης και πολλών ακόμα σημαντικών θρεπτικών συστατικών. Οπότε δεν μένει, παρά να εντάξετε σε καθημερινή βάση τα καρύδια στην διατροφή σας ώστε να επωφεληθείτε από τις αναρίθμητες, θεραπευτικές τους ιδιότητες.
Ιατρική βιβλιογραφία - Παραπομπές - Έρευνες:
[ii] Έπιδράσεις στην καρδιαγγειακή υγεία απο την κατανάλωση αγγλικών καρυδιών. Cardiovascular effects of consumption of black versus English walnuts. J Med Food. 2011 Sep ;14(9):890-8. Epub 2011 Apr 13. PMID: 21488754
[iii] Κατανάλωση Καρυδιών σε υπερλιπιδαιμικούς ασθενείς . Walnut consumption in hyperlipidemic patients. Angiology. 2005 Sep-Oct;56(5):581-3. PMID: 16193197
[iv] Διαφορικές επιδράσεις καρύδια vs αμύγδαλα στη βελτίωση του μεταβολισμού και στις ενδοκρινικές παραμέτρους. Differential effects of walnuts vs almonds on improving metabolic and endocrine parameters in PCOS. Eur J Clin Nutr. 2011 Mar ;65(3):386-93. Epub 2010 Dec 15. PMID: 21157477
[v] Μακροχρόνια αποτελέσματα αυξημένης δίαιτας πολυακόρεστου λίπους από καρύδια στις μεταβολικές παραμέτρους του διαβήτη. Long-term effects of increased dietary polyunsaturated fat from walnuts on metabolic parameters in type II diabetes. Eur J Clin Nutr. 2009 Aug ;63(8):1008-15. Epub 2009 Apr 8. PMID: 19352378
[vi] Τα καρύδια βελτιώνουν την ποιότητα του σπέρματος σε άνδρες που κατανάλωνουν μια δυτικού τύπου διατροφή. Walnuts Improve Semen Quality in Men Consuming a Western-Style Diet: Randomized Control Dietary Intervention Trial. Biol Reprod. 2012 Aug 15. [Epub ahead of print] PMID: 22895856
[vii] Επιπτώσεις της κατανάλωσης καρυδιών στη γνωστική απόδοση σε νεαρούς ενήλικες. Effects of walnut consumption on cognitive performance in young adults. Br J Nutr. 2011 Sep 19:1-9. Epub 2011 Sep 19. PMID: 21923981
[vii] Χυμός σταφυλιού, μούρα και καρύδια επηρεάζουν τη γήρανση του εγκεφάλου και τη συμπεριφορά . Grape juice, berries, and walnuts affect brain aging and behavior. J Ethnopharmacol. 2008 Aug 13;118(3):396-404. Epub 2008 May 20. PMID: 19640963
[ix] Δίαιτα με καρύδια καταστέλλει την ογκογένεση μαστικού αδένα. Dietary Walnut Suppressed Mammary Gland Tumorigenesis in the C(3)1 TAg Mouse. Nutr Cancer. 2011 Jul 20. Epub 2011 Jul 20. PMID: 21774594 [ii] Peter J Fitschen, Kristofer R Rolfhus, Michael R Winfrey, Brian K Allen, Michelle Manzy, Margaret A Maher. Cardiovascular effects of consumption of black versus English walnuts. J Med Food. 2011 Sep ;14(9):890-8. Epub 2011 Apr 13. PMID: 21488754

*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. 

Ακολουθήστε μας και στο Facebook

  Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε μας και στο Instagram



 το διαβάσαμε ΕΔΩ