Ύπνος: 7 στους 10 επιλέγουν να κοιμούνται με αυτό τον τρόπο και είναι κερδισμένοι

Όσο παράξενος κι αν ακούγεται σε ορισμένους ο ύπνος με ένα κατοικίδιο, άλλο τόσο κερδισμένοι φαίνεται πως είναι στην ποιότητα του ύπνου τους όσοι επιλέγουν να κοιμηθούν με τους τετράποδους συγκατοίκους τους.

  Για να μην χάνεις καμία ανάρτηση, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Το αίσθημα της ασφάλειας και θαλπωρής που δημιουργεί ο ύπνος παρέα με ένα κατοικίδιο οδηγεί 7 στους 10  να κοιμούνται μαζί με το σκύλο ή τη γάτα τους.
Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε έρευνα βρετανικής εταιρίας ερευνών, αφού ρώτησε 2.000 , ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων. 

Εκτός από την πολύτιμη συμβολή τους στον ύπνο, μισοί από τους συμμετέχοντες ανέφεραν σημαντική μείωση στο άγχος, ενώ αντίστοιχα ήταν πιο εύκολο να αποκοιμηθούν, όταν είχαν τον σκύλο ή τη γάτα δίπλα τους.

«Οι σκύλοι και οι γάτες που είναι πιο στενά συνδεδεμένοι με τους ανθρώπους, απολαμβάνουν πρόσθετα οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένων των αυξήσεων στους ωφέλιμους νευροδιαβιβαστές όπως η ωκυτοκίνη και η ντοπαμίνη, οι ορμόνες της καλής αίσθησης»

Εντύπωση προκαλεί ίσως το γεγονός ότι το 58% των ερωτηθέντων προτιμούσε να κοιμηθεί με το κατοικίδιο παρά με τον/την σύντροφό τους.
Ωστόσο, το μοίρασμα του κρεβατιού με το κατοικίδιο δεν αποτελούσε πάντα και για όλους μια θετική εμπειρία, καθώς οι ιδιοκτήτες σημειώνουν πως το κατοικίδιό τους διαταράσσει τη διαδικασία του ύπνου κατά μέσο όρο δύο νύχτες την εβδομάδα. Συμπληρώνοντας τα αρνητικά, έξι στους δέκα προσθέτουν επίσης ότι τα κατοικίδια αύξαναν τη θερμοκρασία, με αποτέλεσμα οι ιδιοκτήτες να ζεσταίνονται περισσότερο.

«Τα άτομα με κατάθλιψη ή άγχος μπορεί να ωφεληθούν από το να έχουν το κατοικίδιό τους στο κρεβάτι, επειδή το κατοικίδιο είναι ένα μεγάλο μαξιλάρι, μια μεγάλη κουβέρτα και μπορεί να αισθάνονται ότι ένα άνετο, χαϊδεμένο, γούνινο πλάσμα μειώνει το άγχος τους»


Συμπερασματικά, ο ύπνος με έναν σκύλο συσχετίστηκε με λιγότερες διαταραχές του ύπνου και μεγαλύτερο αίσθημα άνεσης και ασφάλειας συνολικά, σε σύγκριση με τους συντρόφους. Στον αντίποδα, ο ύπνος με μια γάτα θεωρείτο εξίσου ενοχλητικός με εκείνον με έναν σύντροφο.
Τα συγκεκριμένα ευρήματα συμπληρώνουν αυτά προηγούμενων ερευνών, όπως μια έρευνα σε παιδιά που απέδειξε ότι το ένα τρίτο αυτών που συμμετείχαν στην έρευνα κοιμόντουσαν με ένα κατοικίδιο και άλλων ερευνών σχετικά με την ποιότητα του ύπνου και τα κατοικίδια, που ανέδειξαν το αίσθημα της ασφάλειας και την βελτίωση της ψυχικής υγείας.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε μας και στο Instagram
*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. 

Ακολουθήστε μας και στο Facebook

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια