Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

Τροφές που βλάπτουν τα νεφρά !

Τα νεφρά περιέχουν εξειδικευμένα κύτταρα που ονομάζονται σπειράματα και περιβάλλονται

από ένα υπόστρωμα μικρών αιμοφόρων αγγείων που ονομάζονται τριχοειδή αγγεία.
Για να μην χάνεις καμία ανάρτηση, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Τα σπειράματα λειτουργούν ως μικρά φίλτρα που απομακρύνουν τις τοξίνες από το αίμα στα τριχοειδή αγγεία, με σκοπό την απέκκρισή τους στα ούρα, διατηρώντας τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά μέσα στο αίμα.

Οι τροφές που τρώτε έχουν επιπτώσεις σε μια σειρά από ιστούς μέσα στο σώμα, συμπεριλαμβανομένων και των νεφρών.

Η κατανάλωση μιας διατροφής πλούσιας σε ανθυγιεινές τροφές, μπορεί να αυξήσει την πίεση στα νεφρά και τελικά να καταστρέψει τις δομές στο εσωτερικό τους με την πάροδο του χρόνου.

Τροφές πλούσιες σε νάτριο

Οι τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο μπορεί να βλάψουν τα νεφρά. Το νάτριο δρα ως συντηρητικό για πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα και επίσης ως ενισχυτικό γεύσης. Τα νεφρά ισορροπούν το ποσό του νατρίου που αποθηκεύεται στο σώμα. Ωστόσο, εάν δεν μπορούν να εξαλείψουν τις μεγάλες ποσότητες νατρίου, αυτές συσσωρεύονται στο αίμα και προκαλούν υψηλή πίεση του αίματος. Με την πάροδο του χρόνου, η υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να βλάψει τα αιμοφόρα αγγεία γύρω από τα σπειράματα στα νεφρά, μειώνοντας τη λειτουργία των νεφρών και οδηγώντας σε νεφρική νόσο. Για να μειώσετε τα επίπεδα του νατρίου στη διατροφή σας, θα πρέπει να αποφύγετε την κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων, το fast food και τα παστά κρέατα όπως το χοιρινό.

Τροφές πλούσιες σε ζάχαρη

Αν καταναλώνετε τροφές υψηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη, μπορεί επίσης να βλάψετε τα νεφρά σας με την πάροδο του χρόνου. Με την κατανάλωση σακχαρούχων τροφών το σώμα διασπά και απορροφά τους υδατάνθρακες, αυξάνοντας το επίπεδο των απλών σακχάρων που είναι η γλυκόζη, στο αίμα.

Αν τρώτε τακτικά σακχαρούχα τρόφιμα ή μεγάλες ποσότητες περιστασιακά, η αύξηση του σακχάρου στο αίμα μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της αρτηριακής πίεσης που μπορεί να προκαλέσει πίεση στα νεφρά σας. Επιπλέον, μια διατροφή πλούσια σε σάκχαρα αυξάνει τον κίνδυνο για διαβήτη, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο για διαβητική νεφροπάθεια.

Μπορείτε να προστατευτείτε από ασθένειες των νεφρών που σχετίζονται με τη ζάχαρη, αν αποφεύγετε να καταναλώνετε καραμέλες, ψημένα αγαθά και άλλα σακχαρούχα τρόφιμα, καθώς επίσης και παρακολουθώντας την πρόσληψη υδατανθράκων, ούτως ώστε να ελέγχετε το σάκχαρο στο αίμα σας, αν πάσχετε ήδη από διαβήτη.

Τροφές πλούσιες σε οξαλικά

Η κατανάλωση τροφών που είναι πλούσιες σε οξαλικά, μπορεί να παίξει ρόλο στο σχηματισμό λίθων στα νεφρά, μια συνηθισμένη διαταραχή στο συγκεκριμένο όργανο. Οι πέτρες στα νεφρά αναπτύσσονται όταν μέταλλα που υπάρχουν στο αίμα αρχίζουν να κρυσταλλώνουν μέσα στους σωλήνες των νεφρών.

Η παρουσία υψηλών επιπέδων οξαλικών μπορεί να προωθήσει το σχηματισμό ορισμένων τύπων λίθων, όπως οι πέτρες οξαλικού ασβεστίου.

Εάν υποφέρατε από πέτρες στα νεφρά και στο παρελθόν, δεν πρέπει να καταναλώνετε τροφές πλούσιες σε οξαλικά όπως τα μωβ σταφύλια, το ραβέντι, οι φράουλες, το σπανάκι, τα παντζάρια, τα πράσα, ο καφές, το τσάι και οι ξηροί καρποί, ώστε να αποφύγετε να σχηματιστούν ξανά.
*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. 

Ακολουθήστε μας και στο Facebook

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε μας και στο Instagram

το διαβάσαμε ΕΔΩ giatros-in.gr