Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

Μην τον αγνοείτε: Πότε ένας πόνος στο πόδι είναι «καμπανάκι» για σοβαρό πρόβλημα στην καρδιά

Πώς μπορεί ένα πρόβλημα στην καρδιά να προκαλέσει πόνο στα πόδια

Όλοι περιστασιακά βιώνουν κάποιου είδους πόνο στο πόδι. Τα αίτια κυμαίνονται από τραυματισμό και βραχυπρόθεσμες κράμπες, έως χρόνια αρθρίτιδα, τραβηγμένο μυ, αλλά και κάποια αργά αναπτυσσόμενη και μακροχρόνια νευρική βλάβη.

Για να μην χάνεις καμία ανάρτηση, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Σε πολλές περιπτώσεις, η ρίζα του προβλήματος βρίσκεται στο ίδιο το πόδι. Αλλά τα συστήματα του σώματός μας είναι διασυνδεδεμένα. Ο πόνος στο πόδι σας μπορεί να είναι σημάδι ενός ευρύτερου προβλήματος υγείας.

Εάν διατρέχετε υψηλό κίνδυνο να αναπτύξετε καρδιακή νόσο, ο πόνος στα πόδια σας μπορεί να οφείλεται στην Περιφεριακή Αρτηριακή Νόσο (ΠΑΝ). Η ΠΑΝ μοιράζεται πολλές αιτίες και παράγοντες κινδύνου με τη στεφανιαία νόσο και μπορεί να είναι ένα πρώιμο σημάδι.

Σε αυτό το άρθρο εξετάζουμε τη σχέση μεταξύ της υγείας της καρδιάς και του πόνου στα πόδια.


Πώς μπορεί ένα πρόβλημα στην καρδιά να προκαλέσει πόνο στα πόδια

Το κυκλοφορικό σύστημα του σώματός σας στέλνει αίμα στις πιο σημαντικές του περιοχές σε μεγάλες ποσότητες. Αυτό περιλαμβάνει τον εγκέφαλο, την καρδιά και τους νεφρούς. Το σώμα σας πρέπει να εργαστεί ενάντια στη βαρύτητα για να επιστρέψει το αίμα από τα πόδια στην καρδιά και να επαναληφθεί ο κύκλος του.
Ακολουθούν μερικοί από τους τρόπους με τους οποίους οι καρδιακές παθήσεις μπορούν να προκαλέσουν πόνο στα πόδια:Συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια: Εάν η καρδιά σας δεν αντλεί το αίμα αρκετά καλά, μπορεί να εμφανίσετε σημαντικό πρήξιμο στα πόδια λόγω κακής ροής αίματος.
Φλεβική θρομβοεμβολή (ΦΘΕ): Είναι ο σχηματισμός θρόμβου αίματος στο πόδι και μπορεί να είναι σημάδι καρδιακής νόσου.
Περιφεριακή Αρτηριακή Νόσος (ΠΑΝ): Εάν τα αιμοφόρα αγγεία σας στενεύουν ή παρουσιάζουν συσσώρευση πλάκας, το αίμα δεν ρέει καλά. Ως αποτέλεσμα οι ιστοί σας στερούνται οξυγόνου, προκαλώντας πόνο.

Από αυτές τις τρεις καταστάσεις, η ΠΑΝ είναι πιο συχνή και συχνά παραμένει αδιάγνωστη.

 

Καρδιά: Τι είναι η Περιφερική Αρτηριακή Νόσος (ΠΑΝ)

Είναι μια κατάσταση που προκαλεί στένωση των αρτηριών στα χέρια και τα πόδια, επηρεάζοντας τη ροή του αίματος. Επηρεάζει συχνότερα τα πόδια και τα πέλματα.

Η στεφανιαία νόσος -η πιο κοινή μορφή καρδιακής νόσου- και η ΠΑΝ έχουν την ίδια αιτία: την αθηροσκλήρωση (δηλαδή όταν οι αρτηρίες σας στενεύουν λόγω συσσώρευσης πλάκας). Ως αποτέλεσμα, η ΠΑΝ μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για έμφραγμα και εγκεφαλικό.

Για να είμαστε σαφείς, δεν σημαίνει ότι όποιος έχει ΠΑΝ έχει και σοβαρή στεφανιαία νόσο. Αλλά η ΠΑΝ είναι ένας παράγοντας κινδύνου και μπορεί να είναι ένα “καμπανάκι” για να ελέγξετε την υγεία της καρδιάς σας. Σύμφωνα με μια έρευνα του 2019, περίπου το 46-68% των ατόμων με ΠΑΝ έχουν επίσης στεφανιαία, ή εγκεφαλοαγγειακή νόσο.
Περιφερειακή Αρτηριακή Νόσος: Παράγοντες κινδύνουδιαβήτης

  • κάπνισμα
  • παχυσαρκία
  • υπέρταση
  • ηλικία 50 ετών και άνω
  • οικογενειακό ιστορικό καρδιακής νόσου, ή εγκεφαλικού

Πώς μπορώ να ξέρω αν ο πόνος στα πόδια μου μπορεί να σημαίνει σοβαρό πρόβλημα στην καρδιά;

Κατά κανόνα, ένας πόνος στο πόδι δεν είναι μια καθημερινή εμπειρία. Μπορείτε συνήθως να τον συνδέσετε με κάποια συγκεκριμένη δραστηριότητα ή τραυματισμό.

Όταν, όμως, ο πόνος στο πόδι γίνεται κανόνας και όχι εξαίρεση, ήρθε η ώρα να ανησυχήσετε. Θα πρέπει να ανησυχείτε περισσότερο εάν ο πόνος επιδεινώνεται με οποιαδήποτε σωματική δραστηριότητα, όπως το περπάτημα. Αυτό συμβαίνει επειδή το σώμα σας δίνει σήμα ότι κάτι δεν πάει καλά με τη ροή του αίματος στα πόδια.

Θα πρέπει να ανησυχείτε ιδιαίτερα εάν αισθάνεστε πόνο στα πόδια και στο στήθος σας. Αυτό σηματοδοτεί μια πιθανή έλλειψη ροής αίματος στην καρδιά και μπορεί ακόμη και να σημαίνει, ότι διατρέχετε αυξημένο κίνδυνο καρδιακής προσβολής.


Σημάδια καρδιακής προσβολής

Μια καρδιακή προσβολή μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα πέρα από πόνο, ή δυσφορία στο στήθος. Παραδείγματα αυτών των συμπτωμάτων καρδιακής προσβολής είναι:

  • ζάλη
  • πόνος, ή δυσφορία στο σαγόνι
  • ναυτία
  • πόνος στο χέρι, την πλάτη, τον αυχένα, ή τον ώμο
  • δυσκολία στην αναπνοή
  • ανεξήγητη κόπωση


Οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να έχουν πιο ασυνήθιστα συμπτώματα, όπως ναυτία και ανεξήγητη κόπωση.
Εάν παρατηρήσετε τα παραπάνω συμπτώματα, καλέστε το 166. Μην επιχειρήσετε να οδηγήσετε μόνοι σας στο νοσοκομείο!


Ποια είναι τα συμπτώματα της περιφερικής αρτηριακής νόσου

Η ΠΑΝ μπορεί να προκαλέσει τα ακόλουθα συμπτώματα: 

  • πόνος στα πόδια
  • κούραση
  • κράμπες στα πόδια


Αυτά τα συμπτώματα συνήθως επιδεινώνονται με τη σωματική δραστηριότητα, όπως το ανέβασμα σκαλοπατιών. Κατά την ανάπαυση, ο πόνος συνήθως υποχωρεί.
Η ΠΑΝ μπορεί επίσης να προκαλέσει τα ακόλουθα:

  • δυσκολία στην αίσθηση παλμών στα πόδια και στις κνήμες
  • μυϊκή αδυναμία, ή απώλεια μυών
  • έλκη/πληγές στα πόδια, ή τα πέλματα
  • δέρμα που το αισθάνεστε δροσερό στην αφή
  • λεία, λαμπερή επιδερμίδα στο κάτω μέρος των ποδιών
  • δάχτυλα των ποδιών που είναι κρύα στην αφή, ή μπορεί να τα αισθάνεστε μουδιασμένα

*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. 

Ακολουθήστε μας και στο Facebook

  Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε μας και στο Instagram

το διαβάσαμε ΕΔΩ