Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

Λυκίσκος και αϋπνία : Ιδιότητες και παρενέργειες

 

Ο λυκίσκος (humulus lumpulus) εκτός από το ότι δίνει γεύση στην μπύρα, πιστεύεται ότι προσφέρει και οφέλη για την υγεία.

Πολλά από αυτά τα οφέλη αποδίδονται σε ενώσεις που βρίσκονται στους οφθαλμούς του φυτού σε σχήμα αγκινάρας, συμπεριλαμβανομένων των φλαβονοειδών ξανθοχουμόλη και 8-πρενυλναρινγενίνη και των αιθέριων ελαίων χουμουλένιο και λουπουλίνη.

Για να μην χάνεις καμία ανάρτηση, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Στην εναλλακτική ιατρική υπάρχει η πεποίθηση ότι αυτές οι ενώσεις έχουν αντιφλεγμονώδεις, αντι-αγχωτικές, αναλγητικές (ανακουφιστικές από τον πόνο) ιδιότητες. Και κάποιοι από αυτούς τους ισχυρισμούς υποστηρίζονται από τις έρευνες.
Ποια πιθανά οφέλη προσφέρει ο λυκίσκος;
Απαραίτητο συστατικό στην παρασκευή μπύρας για περισσότερα από 1.000 χρόνια, ο λυκίσκος έχει χρησιμοποιηθεί για ιατρική χρήση από τους μεσαιωνικούς χρόνους.

Σήμερα, οι βοτανολόγοι και οι κατασκευαστές συμπληρωμάτων διατροφής ισχυρίζονται ότι η προσθήκη λυκίσκου σε μια δίαιτα μπορεί να βελτιώσει τη συνολική υγεία και ακόμη και να αποτρέψει ορισμένες ασθένειες. Ας δούμε τι δείχνουν οι έρευνες


Λυκίσκος και αϋπνία

Οι πρώτοι γιατροί παρατήρησαν ότι όσοι συμμετείχαν στην συλλογή του φυτού κουράζονταν πολύ εύκολα κατά τη διάρκεια της συγκομιδής και υπέθεσαν ότι μια κολλώδης ρητίνη που εκκρίνεται από το κομμένο φυτό προκάλεσε αυτό το αποτέλεσμα.

Τα τελευταία χρόνια, οι επιστήμονες επιβεβαίωσαν ότι το χουμουλένιο και η λουπουλίνη που βρίσκονται στον λυκίσκο έχουν ήπιες ηρεμιστικές ιδιότητες που μπορεί να έχουν εφαρμογές στην ιατρική. Μερικές μικρές μελέτες έχουν διερευνήσει τις επιπτώσεις του λυκίσκου στους κύκλους ύπνου-εγρήγορσης χρησιμοποιώντας μη αλκοολούχα μπύρα.

Σε μια μελέτη του 2012 που δημοσιεύτηκε στο PLoS One, οι νοσοκόμες που εργάζονταν εκ περιτροπής ή νυχτερινές βάρδιες έλαβαν μπύρα χωρίς αλκοόλ με βραδινό για δύο εβδομάδες.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν τα μοτίβα ύπνου των συμμετεχόντων με ένα βραχιολάκι ύπνου και διαπίστωσαν ότι η μπύρα όχι μόνο τους βοήθησε να κοιμηθούν 8 λεπτά γρηγορότερα, αλλά και μείωσε τα επίπεδα άγχους.

Αυτά τα αποτελέσματα είναι παρόμοια με μια μελέτη του 2014 σε 30 φοιτητές. Η μελέτη διάρκειας τριών εβδομάδων χρησιμοποίησε ερωτηματολόγια δείκτη ποιότητας ύπνου για να καθορίσει τις συνήθειες ύπνου. Μετά την πρώτη εβδομάδα, οι μαθητές κλήθηκαν να πίνουν μη αλκοολούχα μπύρα με το δείπνο για τις επόμενες 14 ημέρες. Οι συγγραφείς της μελέτης αναφέρουν σημαντική βελτίωση στις βαθμολογίες ύπνου καθώς και στον χρόνο που χρειάστηκε για να αποκοιμηθεί.

Το άνθος του λυκίσκου χρησιμοποιείται για ιατρική χρήση για περισσότερα από 2.000 χρόνια για να βοηθήσει στη διαχείριση μιας ποικιλίας παθήσεων

Άλλες έρευνες έχουν επικεντρωθεί στη χρήση λυκίσκου μαζί με βαλεριάνα για τη θεραπεία της αϋπνίας. Σύμφωνα με μια ανασκόπηση μελετών από την Αυστραλία το 2010, ο συνδυασμός λυκίσκου με βαλεριάνα μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία της αϋπνίας.

Από τις 16 μελέτες που εξετάστηκαν, οι 12 διαπίστωσαν ότι ο συνδυασμός βελτίωσε την ποιότητα του ύπνου και μείωσε τον χρόνο που χρειαζόταν για να αποκοιμηθεί. Σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτό μεταφράστηκε σε δυόμισι ώρες επιπλέον ύπνου τη νύχτα και σε μείωση κατά 50% στον αριθμό των νυχτερινών αφυπνήσεων.

Αυτές οι επιδράσεις μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευεργετικές σε άτομα με εναλλασσόμενες βάρδιες και μπορεί ακόμη και να αποδειχθούν χρήσιμες για τη θεραπεία του ήπιου άγχους. Ο λυκίσκος σε συνδυασμό με βαλεριάνα και πασιφλόρα μπορεί να είναι μια αποτελεσματική εναλλακτική λύση στα συνταγογραφούμενα φάρμακα ύπνου. Μια μελέτη του 2013 συνέκρινε υπνωτικό χάπι με ζολπιδέμη με ένα φυτικό συνδυασμό λυκίσκου, βαλεριάνας και πασιφλόρας, και τα δύο βρέθηκαν εξίσου αποτελεσματικά.


Λυκίσκος και εξάψεις

Το φλαβονοειδές 8-πρενυλναρινγενίνη που βρίσκεται στον λυκίσκο ταξινομείται ως φυτοοιστρογόνο —μια φυτική ένωση που μιμείται τη δραστηριότητα της γυναικείας ορμόνης οιστρογόνου . Πιστεύεται ότι η 8-πρενυλναρινγενίνη μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση της οιστρογονικής δραστηριότητας στο σώμα, ξεπερνώντας τα συμπτώματα υποοιστρογονισμού (ανεπάρκεια οιστρογόνων). Δεδομένου ότι οι εξάψεις και οι νυχτερινές εφιδρώσεις που συνήθως συνοδεύουν την εμμηνόπαυση οφείλονται σε πτώσεις των οιστρογόνων , ο λυκίσκος μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφισή τους.

Σύμφωνα με μια μελέτη του 2010 από τη Φινλανδία, οι γυναίκες στην εμμηνόπαυση παρείχαν μια σειρά οκτώ εβδομάδων με εκχύλισμα λυκίσκου μείωσαν τις εξάψεις, τις νυχτερινές εφιδρώσεις και ακόμη και τη χαμηλή λίμπιντο σε σύγκριση με εκείνες που παρείχαν εικονικό φάρμακο. Επιπλέον, το εκχύλισμα φάνηκε να το κάνει χωρίς κάποιες από τις αρνητικές επιπτώσεις της παραδοσιακής θεραπείας ορμονικής υποκατάστασης (HRT), όπως φούσκωμα, κράμπες στα πόδια, δυσπεψία, πονοκεφάλους.


Λυκίσκος και καρδιαγγειακή νόσο

Η αθηροσκλήρωση , που συχνά αναφέρεται ως σκλήρυνση των αρτηριών, είναι μια κατάσταση κατά την οποία η συσσώρευση πλάκας μέσα σε μια αρτηρία μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό.

Η ένωση ξανθοχουμόλη στον λυκίσκο πιστεύεται ότι έχει αντιεπαναστενωτική δράση, που σημαίνει ότι μπορεί να βοηθήσει στη χαλάρωση των αιμοφόρων αγγείων και στη βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος.

Μια μελέτη του 2012 από την Ιαπωνία διαπίστωσε ότι τα ποντίκια που τρέφονταν με εκχύλισμα ξανθοχουμόλης λυκίσκου είχαν σημαντικές αυξήσεις στην «καλή» λιποπρωτεΐνη υψηλής πυκνότητας (HDL) χοληστερόλη, που αντιστοιχεί σε μειωμένο κίνδυνο αθηροσκλήρωσης. Επιπλέον, οι αυξήσεις παρατηρήθηκαν σε έναν τύπο HDL πλούσιου σε απολιποπρωτεΐνη Ε, μια πρωτεΐνη που είναι κεντρική για τον μεταβολισμό του λίπους και την πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων.

Αυτά τα ίδια αποτελέσματα μπορεί να ωφελήσουν τα άτομα με παχυσαρκία προάγοντας την απώλεια βάρους, τη μείωση του κοιλιακού λίπους, τη μείωση της αρτηριακής πίεσης και την αύξηση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη , σύμφωνα με έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Όρεγκον.


Λυκίσκος και κατάθλιψη


Ο λυκίσκος μελετάται επίσης ως πιθανή θεραπεία για την κατάθλιψη και άλλες διαταραχές της διάθεσης. Μια μελέτη του 2017 που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Hormones διαπίστωσε ότι η καθημερινή λήψη συμπληρωμάτων με λυκίσκο μπορεί να μειώσει το στρες, το άγχος και την κατάθλιψη.

Για την ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο κλινική δοκιμή, σε 36 νεαρούς ενήλικες με ήπια κατάθλιψη χορηγήθηκαν είτε 400 χιλιοστόγραμμα (mg) λυκίσκου είτε ένα εικονικό φάρμακο για τέσσερις εβδομάδες.

Στο τέλος της μελέτης, όσοι έλαβαν λυκίσκο εμφάνισαν σημαντικές μειώσεις στα επίπεδα άγχους, στρες και κατάθλιψης σε σύγκριση με την ομάδα του εικονικού φαρμάκου. Οι ερευνητές μέτρησαν επίσης τα επίπεδα της ορμόνης του στρες, κορτιζόλης σε όλη τη μελέτη, αλλά δεν βρήκαν καμία συσχέτιση μεταξύ των επιπέδων κορτιζόλης και της χρήσης λυκίσκου.


Λυκίσκος και πιθανές παρενέργειες

Όταν λαμβάνονται για λόγους υγείας, τα συμπληρώματα λυκίσκου πιστεύεται ότι είναι ασφαλή και έχουν ελάχιστες παρενέργειες. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να εμφανίσουν κούραση. Η λήψη του φυτικού συμπληρώματος λίγο πριν τον ύπνο συνήθως βοηθά στην ελαχιστοποίηση του αντίκτυπου αυτού του συμπτώματος.

Ο λυκίσκος μπορεί επίσης να προκαλέσει αλλεργική διασταυρούμενη αντίδραση (γενικά με ήπιο εξάνθημα και συμφόρηση) σε άτομα που είναι αλλεργικά στη γύρη σημύδας.

Πως να χρησιμοποιήσετε φρέσκο ​​λυκίσκο

Για να φτιάξετε ένα παγωμένο τσάι με λυκίσκο, προσθέστε 15γρ αποξηραμένου λυκίσκου σε ένα φλιτζάνι νερό και ένα φλιτζάνι ζάχαρη. Τα αφήνουμε να βράσουν και τα αφήνουμε να βράσουν για 10 λεπτά. Όταν κρυώσει, προσθέστε έως και 2 λίτρα λεμονάδας με πάγο και σερβίρετε.

Ο λυκίσκος έχει χρησιμοποιηθεί ως ήπιο ηρεμιστικό ή βοήθημα ύπνου
*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. 

Ακολουθήστε μας και στο Facebook