Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

ΚΟΥΡΚΟΥΜΙΝΗ το πιο υγιεινό μπαχαρικό στον κόσμο

O κουρκουμάς (turmeric) ή τερμινανθός, είναι ένα από τα πιο καλά μελετημένα φυτά που υπάρχουν σήμερα. Οι φαρμακευτικές ιδιότητες και τα συστατικά του κουρκουμά αποτέλεσαν αντικείμενο έρευνας την τελευταία 20ετία με πάνω πάνω από 5600 δημοσιευμένες βιοϊατρικές και κλινικές μελέτες. Το τελευταίο πενταετές ερευνητικό έργο σε αυτό το φυτό έχει αποκαλύψει άνω των 600 δυνητικά προληπτικών και θεραπευτικών εφαρμογών, καθώς και ως 175 διακριτές ευεργετικές φυσιολογικές επιδράσεις.
Για να μην χάνεις καμία ανάρτηση, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS! 

Ας δούμε όμως τι είναι ο κουρκουμάς
Η κουρκουμίνη ή ο κουρκουμάς (diferuloylmethane) είναι μια λιπόφιλη πολυφαινόλη που προέρχεται από το ρίζωμα του φυτού Curcuma longa της οικογένειας της Ζιγγίβερι (Zingiberaceae) γνωστό και ως τουρμερικό. Η κουρκουμίνη περιέχεται σε ποσοστό 2-5% του τουρμερικού και είναι υπεύθυνο για το κίτρινο χρώμα του μπαχαρικού, καθώς και για τις γνωστές θεραπευτικές του ιδιότητες. Το γεγονός ότι χρησιμοποιείται στην θεραπευτική της Αγιουρβέδα για χιλιάδες χρόνια, κυρίως για την αντιοξειδωτική της δράση, δείχνει ότι η χρήση της είναι ασφαλής χωρίς τοξικότητα.
Ανεξάρτητα από τα δυνητικά οφέλη του κουρκουμά, στην πράξη υπάρχει ένα πρόβλημα: o ανθρώπινος οργανισμός απορροφά μικρή ποσότητα κουρκουμίνης την οποία στη συνέχεια αποβάλλει γρήγορα. Ο μεταβολισμός γίνεται στο συκώτι και στα τοιχώματα του εντέρου. Στην ουσία η απορρόφηση είναι τόσο μικρή, που ένα κουταλάκι κουρκουμίνη δεν ανιχνεύεται καν στο αίμα. Ωστόσο ανακαλύφθηκε σύντομα, ότι η πιπερίνη (που υπάρχει στο μαύρο πιπέρι) αυξάνει την απορρόφηση της κουρκουμίνης. Αξίζει να αναφερθεί ότι μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το 1998 έδειξε ότι μια δοσολογία 20 mg πιπερίνης είχε ως αποτέλεσμα να αυξηθεί σημαντικά η απορρόφηση 2 γραμμαρίων κουρκουμίνης (200% περισσότερο σε σχέση με την απορρόφησή της χωρίς την πιπερίνη). Επίσης ο κουρκούμας είναι λιποδιαλυτός, όταν κάτι είναι λιποδιαλυτό, σημαίνει ότι χρειάζεται λίπος για να διαλυθεί. Χωρίς λίπος, το ενεργό συστατικό στην κουρκούμη, η κουρκουμίνη, δυσκολεύεται να απορροφηθεί στο στομάχι, στο λεπτό έντερο, και στο αίμα, όπου μπορεί να προσφέρει τα μεγαλύτερα οφέλη. Οπότε, προκειμένου να αξιοποιήσετε στο έπακρο την βιοδιαθεσιμότητα της κουρκούμης, πρέπει να τη λαμβάνετε με μια μικρή ποσότητα λίπους (π.χ λαδιού, γάλακτος, κ.α) και μαύρου πιπεριού.Επειδή η βρομελίνη (πρωτεϊνολυτικό ένζυμο) αυξάνει την απορρόφηση και την αντιφλεγμονώδη δράση της κουρκουμίνης, συχνά συνδυάζεται επίσης και με προϊόντα κουρκουμά.
Ο κουρκουμάς που βρίσκουμε σε καταστήματα τροφίμων, δεν είναι πλούσιος σε κουρκουμίνη. Θα πρέπει να καταναλώνετε τεράστιες ποσότητες για να επωφεληθείτε από τις ιδιότητές του, ή να πάρετε κάποιο συμπλήρωμα υψηλής απορρόφησης. Το καλύτερο συμπλήρωμα απορροφήσιμης κουρκουμίνης είναι η λιποσωμιακή κουρκουμίνη, μιας και τα λιποσώματα, μεταφέρουν τα δραστικά συστατικά απευθείας στα κύτταρα.


Κουρκουμάς το πιο ισχυρό μπαχαρικό-φάρμακο της φύσης.
Ο κουρκουμάς ή τερμινανθός περιέχει πάνω από 300 συστατικά, όπως πτητικά/αιθέρια έλαια (πχ τουρμερόνη και ζιγγιβερόνη), σάκχαρα, πρωτεΐνες, ρητίνη, ενώ οφείλει το έντονο κίτρινο χρώμα του στις πολυφαινολικές χρωστικές, γνωστές ως κουρκουμινοειδή, συμπεριλαμβανομένων των δεμεθοξυκουρκουμίνης (demethoxycurcumin) και μπισδεμαθοξυκουρκουμίνης (bisdemethoxycurcumin). Θεωρείται ότι η αποτελεσματικότητά του οφείλεται εν μέρει στις ανοσορυθμιστικές του ιδιότητες και την ικανότητά του να επιδρά σε πολλαπλές οδούς σηματοδότησης της φλεγμονώδους και νευρολογικής ρύθμισης, μέσω πολλαπλών οδών (π.χ. COX-2, LOX-5, Nrf2, NF-KB κτλ). Μάλιστα, συγκρινόμενος ο κουρκουμάς με στατίνες, κορτικοστεροειδή και ασπιρίνη απεδείχθη ότι αποτελεί την απάντηση στην χωρίς παρενέργειες θεραπεία της φλεγμονής.
Όταν κανείς αναλογίζεται ότι ο τερμινανθός ή κουρκουμάς περιέχει τουλάχιστον 20 φυτοχημικά συστατικά με αντιβιοτικές ιδιότητες, 14 αντικαρκινικές ουσίες, 12 συστατικά που δρουν ενάντια στην ανάπτυξη όγκων, 12 αντιφλεγμονώδεις ουσίες και τουλάχιστον 10 αντιοξειδωτικές, αντιλαμβάνεται ότι είναι κάτι πολύ περισσότερο από ένα φυτό.


Οι Θεραπευτικές ιδιότητες της κουρκούμης.

  • – Είναι γνωστή για την αντικαρκινική της δράση.
  • – Μπορεί να αποτρέψει την εμφάνιση μεταστάσεων σε πολλές μορφές καρκίνου.
  • – Ελαττώνει τα επίπεδα του σακχάρου του αίματος σε διαβητικούς.
  • – Διαθέτει αντιφλεγμονώδη δράση ανάλογη αυτής της κορτιζόνης.
  • – Προκαλεί υποχώρηση συμπτωμάτων της ρευματοειδούς αρθρίτιδας.
  • – Μειώνει τον κίνδυνο της παιδικής λευχαιμίας.
  • – Βοηθάει στην πρόληψη και τη θεραπεία των κρυολογημάτων.
  • – Φάρμακο κατά της καταρροής και του φλέγματος.
  • – Προστατεύει το συκώτι από τις τοξίνες.
  • – Κατά της αναιμίας.
  • – Κατά της διάρροιας.
  • –Κατά της κατάθλιψης.

Ο κουρκουμάς είναι εξίσου αποτελεσματικός με ισχυρά φάρμακα.
Με δεδομένο τον τεράστιο αριθμό ερευνών που έχουν πραγματοποιηθεί για το συγκεκριμένο μπαχαρικό, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι ένας ολοένα αυξανόμενος αριθμός μελετών έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι μπορεί να συγκριθεί με διάφορα συμβατικά φάρμακα, όπως τα παρακάτω:
Lipitor / ατορβαστατίνη (φάρμακα κατά της χοληστερίνης)
Κορτικοστεροειδή (στεροειδή φάρμακα)
Prozac / φλουοξετίνη και ιμιπραμίνη (αντικαταθλιπτικά)
Ασπιρίνη (αραιωτικό αίματος)
Αντιφλεγμονώδη φάρμακα
Οξαλιπλατίνη (φάρμακο χημειοθεραπείας)
Μετφορμίνη (φάρμακο κατά του διαβήτη)


ΒΑΣΙΚΕΣ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΗΣ ΚΟΥΡΚΟΥΜΙΝΗΣ.
ΣΑΝ ΑΝΤΙΚΑΡΚΙΝΙΚΟ.

«Δεν υπάρχει είδος καρκίνου από όσο γνωρίζω, το οποίο δεν επηρεάζεται από την κουρκουμίνη. Ο λόγος που η κουρκουμίνη είναι τόσο αποτελεσματική κατά του καρκίνου, είναι γιατί πλήττει όχι μόνο ένα στόχο ή μια κυτταρική σηματοδότηση μονοπατιού, αλλά δεκάδες στόχους που εμπλέκονται στον καρκίνο.»
(Καθηγητής Bharat Aggarwal, MD στο Anderson Cancer Center στο Τέξας).
Πρόσφατες μελέτες εστιάζουν στις αντικαρκινικές ιδιότητες της κουρκουμίνης μέσω διαφόρων μηχανισμών (προαγωγή απόπτωσης, καταστολή αγγειογένεσης, καταστολή ογκογόνων γονιδίων κ.α). Συγκεκριμένα:

  • Αναστέλλει τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων.
  • Καταστέλλει τις κυτοκίνες.
  • Ένεργοποιεί την απόπτωση.
  • Βοηθά το σώμα σας να καταστρέψει τα μεταλλαγμένα κύτταρα προκειμένου να αποτρέψει την εξάπλωσή τους σε αυτό.
  • Λειτουργεί ως αναστολέας της κινάσης
  • Αναστέλλει τη μετατροπή των φυσιολογικών κυττάρων σε καρκινικά κύτταρα.
  • Μειώνει τις φλεγμονές.
  • Εμποδίζει την ανάπτυξη των αιμοφόρων αγγείων που τροφοδοτούν τον όγκο.
  • Αναστέλλει τη σύνθεση μιας πρωτεΐνης που θεωρείται απαραίτητη για το σχηματισμό όγκων.

Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2008 στο επιστημονικό περιοδικό Cancer Prevention Research παρατηρήθηκε ότι η κουρκουμίνη αναστέλλει την κινητικότητα (την ικανότητα μετακίνησης) των καρκινικών κυττάρων του μαστού και τη διάδοσή τους.
Ο μηχανισμός είναι ο ακόλουθος: η κουρκουμίνη αναστέλλει τη λειτουργία της άλφα-6-βήτα-4 ιντεγκρίνης, γεγονός που σημαίνει ότι θα μπορούσε να αποτελέσει αποτελεσματικό θεραπευτικό παράγοντα σε όγκους που υπερεκφράζουν την άλφα-6-βήτα-4.
(Η άλφα-6-βήτα-4 σχετίζεται με την ανάπτυξη του καρκίνου. Συμβάλλει στην αντίσταση των κυττάρων στην απόπτωση και τις μεταστάσεις. Απόπτωση ονομάζεται ο προγραμματισμένος κυτταρικός θάνατος: τα καρκινικά κύτταρα έχουν την ιδιαιτερότητα να μην πεθαίνουν όταν θα έπρεπε, γεγονός που συμβάλλει στην ανάπτυξη όγκων).
Το 2009, σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Molecular Pharmacology παρατηρήθηκε ότι η κουρκουμίνη αναστέλλει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων του παγκρέατος.
Σε μια μελέτη του 2009 διαπιστώθηκε ότι η κουρκουμίνη ευνοεί τον κυτταρικό θάνατο των καρκινικών κυττάρων του πνεύμονα.
Μια μελέτη του 2010 συμπέρανε ότι η κουρκουμίνη έχει την ικανότητα να στοχεύει τα καρκινικά βλαστικά κύτταρα.

Για κακοήθης παθήσεις, η κουρκουμίνη χρησιμοποιείτε σε ποσότητες (6-8 γραμμαρίων) την ημέρα, σε συνδυασμό με μαύρο πιπέρι και μια κουταλιά ζεστό ελαιόλαδο, λινέλαιο η άλλη μορφή λίπους.
Έχει επίσης αποδειχθεί ότι έχει μια ισχυρή συνεργική δράση κατά του καρκίνου με τη ρεσβερατρόλη, αλλά και με EGCG στο πράσινο τσάι. Άλλες έρευνες έχουν δείξει πως ο συνδυασμός κουρκουμίνης με γαιδουράγκαθο είναι αποτελεσματικότατος στον καρκίνο του παχέους εντέρου και ο συνδυασμός κουρκουμίνης με μαύρα μούρα(chokeberries) στα καρκινικά κύτταρα του εγκεφάλου.
Πώς η κουρκουμίνη σκοτώνει τα καρκινικά κύτταρα και όχι τα φυσιολογικά είναι το επίκεντρο της κλινικής ανασκόπησης που έχω παραθέσει και στις παραπομπές. 

Αποδεικνύετε ότι η κουρκουμίνη ρυθμίζει την ανάπτυξη των κυττάρων του όγκου μέσω της ρύθμισης πολλαπλών μονοπατιών κυτταρικής σηματοδότησης περιλαμβανομένων των μονοπατιού κυτταρικού πολλαπλασιασμού (κυκλίνη D1, c-myc), της διαδρομή κυτταρικής επιβίωσης (Bcl-2, Bcl-xL, cFLIP, ΧΙΑΡ, c-IAP1),του μονοπατιού ενεργοποίησης της κασπάσης (caspase-8, 3, 9), της οδού καταστολέα του όγκου (ρ53, ρ21) της οδού του υποδοχέα θανάτου (DR4, DR5), μιτοχονδριακών μονοπατιών, και μονοπατιού της πρωτεϊνικής κινάσης (JNK, Akt, και ΑΜΡΚ).
Ο κουρκουμάς, θεωρείτε από το μεγαλύτερο μέρος του επιστημονικού κόσμου ως μία απο τις καλύτερες φυσικές θεραπείες για τα περισσότερα είδη καρκίνου.


ΣΑΝ ΑΝΤΙΦΛΕΓΜΟΝΩΔΕΣ
• Η κουρκουμίνη: Διαθέτει αντιφλεγμονώδη δράση ανάλογη αυτής της κορτιζόνης
• Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι η κουρκουμίνη ανακουφίζει την πολλαπλή σκλήρυνση, τη ρευματοειδή αρθρίτιδα, τα μυελοδυσπλαστικά σύνδρομα, προκαλεί υποχώρηση συμπτωμάτων της ρευματοειδούς αρθρίτιδας
• Λόγω της ικανότητας να μειώνει τις φλεγμονές, βοηθά στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της οστεοαρθρίτιδας.
Ο μηχανισμός που η κουρκουμίνη το πετυχαίνει αυτό είναι μειώνοντας τη δραστηριότητα ορισμένων ενζύμων (Κυκλοοξυγενάση-2, Λιποξυγενάση, «Επαγώγιμη συνθετάση νιτρικού οξειδίου», κ.λπ.) Ως απόκριση, παρατηρείται μείωση στην παραγωγή των φλεγμονωδών κυτοκινών (TNF-α), των ιντερλευκινών και των χημειοτακτικών πρωτεϊνών των μονοκυττάρων.


ΣΑΝ ΗΠΑΤΟΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΙΚΟ

• Μειώνει τα έλκη στον βλεννογόνο του στομάχου και του εντέρου που προέρχονται από πολυφαρμακία ή από κατάχρηση αλκοόλ κλπ
• Μελέτες σε πειραματόζωα έχουν δώσει ενδείξεις ότι μπορεί να προστατέψει το ήπαρ από ένα μεγάλο αριθμό βλαβερών ουσιών, όπως το τετραχλωρίδιο του άνθρακα, η βενζόλη,η ακεταμινοφένη και το διχλωροβενζόλιο. Οι ουσίες αυτές ανήκουν σε μια ομάδα οργανικών χημικών ουσιών, που είναι πιθανό να διηθηθούν στον υδροφόρο ορίζοντα ή να εκχυθούν σε λίμνες, από εργοστάσια χημικών, πλαστικών ή πετρελαίου ή ακόμα και δεξαμενές αποθήκευσης βενζίνης, μολύνοντας ουσιαστικά το νερό που πίνουμε…
• Πολύτιμο βοήθημα για ηπατικές ασθένειες, αλλά και για όσες διαταραχές οφείλονται ή πυροδοτούνται από ηπατικές δυσλειτουργίες, όπως η ψωρίαση, το έκζεμα και η ψωριασική αρθρίτιδα
• Ακόμη, ο κουρκουμάς διεγείρει τη χολή, διευκολύνοντας το άδειασμα της χοληδόχου κύστης.


ΣΑΝ ΑΝΤΙΜΙΚΡΟΒΙΑΚΟ
• Χρησιμοποιείται ως ανθελμινθικό, το Turmeric μειώνει την καταστροφική δράση των παρασίτων και των νηματόζωων.
• Η κουρκουμίνη βοηθά στην πρόληψη και τη θεραπεία των κρυολογημάτων
• Τέλος, αποτελεί πρώτης τάξεως αντιβιοτικό προλαμβάνοντας βακτηριακές λοιμώξεις στα τραύματα και επιταχύνοντας τη διαδικασία της επούλωσης
ΑΛΛΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ
• Πολυάριθμα εργαστηριακά πειράματα έδειξαν ότι η κουρκουμίνη μπορεί να επιβραδύνει την εμφάνιση εκφυλιστικών ασθενειών όπως το Αλτσχάιμερ και τη σκλήρυνση κατά πλάκας.
• Κλινικές μελέτες έδειξαν ότι η λήψη κουρκουμίνης δύο φορές την ημέρα για 6 εβδομάδες, είναι εξίσου αποτελεσματική με την αντικαταθλιπτική φαρμακευτική ουσία fluoxetine σε άτομα με κατάθλιψη.
• Άλλες έρευνες δείχνουν ότι η λήψη κουρκουμινοειδών, ξεκινώντας 3 ημέρες πριν από τη χειρουργική επέμβαση και συνεχίζοντας για 5 ημέρες μετά τη χειρουργική επέμβαση μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής μετά από χειρουργική επέμβαση by pass.
• Έχει θετική επίδραση στην νευρογένεση στον ιππόκαμπο και στις συγκεντρώσεις του νευροτροπικού παράγοντα εγκεφαλικής προέλευσης (BDNF). Όταν αυτοί οι δύο παράγοντες μειωθούν ο οργανισμός εμπλέκεται σε καταστάσεις, όπως πχ το άγχος, η κατάθλιψη
• Η κουρκουμίνη έχει επίσης αποδειχθεί ότι είναι ένας εκλεκτικός αναστολέας της μονοαμινοξειδάσης (αναστολείς MAO), του τύπου ΜΑΟ-Α.
• Σημαντική είναι η αρωγή στο υπόλοιπο θεραπευτικό σχήμα για: νόσος του Alzheimer, πολλαπλούν μυέλωμα
• Η βιταμίνη D και η κουρκούμη ενδέχεται να βοηθούν το ανοσοποιητικό σύστημα να απαλλάξει τον εγκέφαλο από τις πλάκες β-αμυλοειδούς που συνδέονται με τη νόσο Αλτσχάιμερ. Η μελέτη των ερευνητών, δημοσιεύθηκε στο Journal of Alzheimer's Disease
• Σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Pharmacognosy Magazine με τίτλο «Η κουρκουμίνη εξασθενεί τη νευροτοξική δράση του φθορίου: αποδείξεις in vivo», ενισχύουν την υποψία ότι το φθόριο είναι πράγματι μια ουσία που βλάπτει τον εγκέφαλο αποκαλύπτοντας επίσης ότι υπάρχει ένα φυσικό μπαχαρικό που παρέχει προστασία από τις διάφορες επιπτώσεις στην υγεία που οφείλονται σ’αυτό.
Η κουρκουμίνη είναι ένα εξαίρετο φαρμακευτικό μπαχαρικό, με μοναδικές, πολλαπλές, θεραπευτικές δράσεις και πρέπει να περάσει άμεσα στην συμβατική θεραπεία πολλών ασθενειών, αντικαθιστώντας χημικά φάρμακα με επικίνδυνες παρενέργειες, προάγοντας την υγεία και την ευημερία των ανθρώπων.
*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. 

Ακολουθήστε μας και στο Facebook

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε μας και στο Instagram

το διαβάσαμε ΕΔΩ 

 Πηγές, Παραπομπές, Ιατρική βιβλιογραφία.
[1] Bharat B Aggarwal, Molecular Targets and Therapeutic Uses of Spices : Modern Uses for Ancient Medecine
[2] ALEXIOS S. STRIMPAKOS, RICKY A. SHARMA, Comprehensive Invited Review : Curcumin: Preventive and Therapeutic Properties in Laboratory Studies and Clinical Trials, ANTIOXIDANTS & REDOX SIGNALING Volume 10, Number 3, 2008, Mary Ann Liebert, Inc., DOI: 10.1089/ars.2007.1769
[3] Dr. Mercola, This spice inhibits brain tumors in 81 of mice tested
[4] Kim HI, Curcumin inhibition of integrin (alpha6beta4)-dependent breast cancer cell motility and invasion, Cancer Prev Res (Phila). 2008 Oct;1(5):385-91. doi: 10.1158/1940-6207.CAPR-08-0087.
[5] Li J, Polyethylene glycosylated curcumin conjugate inhibits pancreatic cancer cell growth through inactivation of Jab1, Mol Pharmacol. 2009 Jul;76(1):81-90. doi: 10.1124/mol.109.054551. Epub 2009 Apr 24.
[6] Saha A, Apoptosis of human lung cancer cells by curcumin mediated through up-regulation of “growth arrest and DNA damage inducible genes 45 and 153”, Biol Pharm Bull. 2010;33(8):1291-9.
[7] Fong D, Curcumin inhibits the side population (SP) phenotype of the rat C6 glioma cell line: towards targeting of cancer stem cells with phytochemicals, Cancer Lett. 2010 Jul 1;293(1):65-72. doi: 10.1016/j.canlet.2009.12.018. Epub 2010 Jan 20.
[8] Jurenka J. S., Anti-inflammatory Properties of Curcumin, a Major Constituent of Curcuma longa : A Review of Preclinical and Clinical Research, Alternative Medicine Review, Volume 14, Numéro 2, 2009
[9] Bharat B. Aggarwal, Potential therapeutic effects of curcumin, the anti-inflammatory agent, against neurodegenerative, cardiovascular, pulmonary, metabolic, autoimmune and neoplastic diseases, The International Journal of Biochemistry & Cell Biology 41 (2009) 40–59
[10] T Malini, Effects of piperine on testis of albino rats, Journal of Ethnopharmacology, Volume 64, Issue 3, March 1999, Pages 219–225