Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

Αλθαία: Το αγριολούλουδο με την φαρμακευτική ρίζα και οι ευεργετικές του ιδιότητες !

Αλθαία: Ιστορία και παράδοση

Η ιστορία της αλθαίας για φαρμακευτικές χρήσεις ξεκινά από την εποχή του Θεόφραστου (372-286 π.κ.χ.) ο οποίος κατέγραψε ότι η ρίζα αλθαίας καταναλωνόταν μέσα σε γλυκό κρασί σε περιπτώσεις έντονου βήχα.

Ο Διοσκουρίδης, σύστηνε σε μορφή πάστας τη ρίζα αλθαίας για τα τσιμπήματα των εντόμων ενώ πρότεινε την κατανάλωσή του σε μορφή αφεψήματος σε περιπτώσεις δηλητηρίασης και εμετού.

Με την σειρά του ο Ιπποκράτης σύστηνε την αλθαία για την αιμορραγία που ευθύνονταν σε πληγές και για την θεραπεία στους μώλωπες.
Για να μην χάνεις καμία ανάρτηση, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Γενική Χρήση: 

Λαμβάνεται τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά. Οι ρίζες της διαθέτουν μία κολλώδη ουσία, η οποία απορροφά το νερό, διογκώνεται και σχηματίζει μια προστατευτική ζελατίνη. Η ζελατίνη αυτή ανα­κουφίζει και προστατεύει από τα κοψίματα, τις εκδορές, τα εγκαύματα και τις πληγές, ενδείκνυται για τις κιρσώδεις φλέβες και τα εξωτερικά έλκη όπως αποστήματα και δοθιήνες. Οι πολτοποιημένες ρίζες του μπορούν να χρησιμοποιη­θούν εξωτερικά ως επουλωτικό και ξηραντικό κατάπλα­σμα το οποίο α­πλώνεται στην πάσχου­σα περιοχή ζεστό, συμ­βάλλοντας στη θεραπεία των φλεγμονών.

Τα χρήσιμα μέρη της αλθαίας είναι οι ρίζες καί τα φύλλα που περιέχουν τανίνες, ασπαραγίνη καί φυ­τική κόλλα (η υψηλότερη περιεκτικότητα στη ρί­ζα παρατηρείται το χειμώνα). Οι πολτοποιημένες ρίζες του μπορούν να χρησιμοποιη­θούν ως επουλωτικό καί ξηραντικό κατάπλα­σμα, το οποίο α­πλώνεται στην πάσχου­σα περιοχή ζεστό, συμ­βάλλοντας στη θεραπεία των φλεγμονών.

Η αλθαία μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση σε ερεθισμένο δέρμα

Η αντιφλεγμονώδης δράση της μπορεί επίσης να βοηθήσει στην ανακούφιση του ερεθισμού του δέρματος που προκαλείται από έκζεμα και δερματίτιδα.

Μια μελέτη από το 2013 διαπίστωσε ότι η χρήση αλοιφής που περιέχει 20 τοις εκατό εκχύλισμα αλθαίας μείωσε τον ερεθισμό του δέρματος.

Όταν χρησιμοποιήθηκε μόνο του, το εκχύλισμα ήταν ελαφρώς λιγότερο αποτελεσματικό από μια αλοιφή που περιείχε αντιφλεγμονώδες συνθετικό φάρμακο. Ωστόσο, μια αλοιφή που περιέχει και τα δύο συστατικά είχε υψηλότερη αντιφλεγμονώδη δράση από τις αλοιφές που περιέχουν μόνο το ένα ή το άλλο.

Και σε αυτήν την περίπτωση φυσικά απαιτείται περισσότερη έρευνα για τη επικαιροποίηση των αποτελεσμάτων.

Τρόπος χρήσης: Εφαρμόστε μια αλοιφή που περιέχει 20 τοις εκατό εκχύλισμα αλθαίας στην πληγείσα περιοχή 3 φορές την ημέρα.

*Είναι σημαντικό να κάνετε μια δοκιμή επιθέματος πριν χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε τοπικό φάρμακο. Για να το κάνετε αυτό, τρίψτε λίγο από το προϊόν στο εσωτερικό του αντιβραχίου σας. Εάν δεν εμφανίσετε ερεθισμό ή φλεγμονή εντός 24 ωρών, τότε λογικά είναι ασφαλή προς χρήση.


H αλθαία μπορεί να μειώσει τον πόνο στο στήθος και το πρήξιμο λόγω θηλασμού

Πρώιμη έρευνα δείχνει ότι η εφαρμογή μιας κρέμας που περιέχει αλθαία στο στήθος μαζί με τις τυπικές τεχνικές μπορεί να βελτιώσει τον πόνο και το πρήξιμο που προκαλείται από το θηλασμό. Οι τυπικές τεχνικές περιλαμβάνουν μασάζ μαστού και χρήση με ζεστές και κρύες κομπρέσες πριν και μετά το θηλασμό.
Μπορεί να βοηθήσει στην επούλωση των πληγών

Η αλθαία φημίζεται για την αντιβακτηριακή της δράση που μπορεί να την κάνει αποτελεσματική στην επούλωση πληγών.

Τα αποτελέσματα μίας μελέτης που πραγματοποιήθηκε σε ζώα το 2015 δείχνει ότι το εκχύλισμα αλθαίας έχει τη δυνατότητα να συμβάλει επικουρικά στην θεραπεία βακτηρίων Gram. Αυτά τα βακτήρια είναι υπεύθυνα για πάνω από το 50 τοις εκατό των μολύνσεων που εμφανίζονται. Όταν το εκχύλισμα της ρίζας εφαρμόστηκε τοπικά σε πληγές αρουραίων, αύξησε σημαντικά την επούλωση των πληγών.

Θεωρείται ότι επιταχύνει το χρόνο επούλωσης και μειώνει τη φλεγμονή, αλλά απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να επιβεβαιωθούν αυτά τα ευρήματα.

Τρόπος χρήσης: Εφαρμόστε μια κρέμα ή αλοιφή που περιέχει εκχύλισμα ρίζας αλθαίας στην πληγείσα περιοχή τρεις φορές την ημέρα.

Η αλθαία μπορεί να προάγει τη συνολική υγεία του δέρματος

Η ρίζα Marshmallow μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να βελτιώσει την εμφάνιση του δέρματος που έχει εκτεθεί σε υπεριώδη ακτινοβολία (UV).

Παρόλο που η εργαστηριακή έρευνα από το 2016 υποστηρίζει τη χρήση εκχυλίσματος ρίζας αλθαίας σε συνθέσεις φροντίδας δέρματος UV, οι ερευνητές πρέπει να μάθουν περισσότερα για τη χημική σύνθεση και τις πρακτικές εφαρμογές του εκχυλίσματος.

Τρόπος χρήσης: Απλώστε κρέμα, αλοιφή ή λάδι που περιέχει εκχύλισμα ρίζας αλθαίας το πρωί και το βράδυ.

 
Μπορεί να λειτουργήσει ως παυσίπονο

Μια μελέτη από το 2014 αναφέρει ότι η αλθαία μπορεί να λειτουργήσει ως αναλγητικό για την ανακούφιση του πόνου. Ένα εύρημα που κάνει την αλθαία μια εξαιρετική επιλογή σε καταστάσεις που προκαλούν πόνο ή ερεθισμό, όπως πονόλαιμο ή γδάρσιμο.

Τρόπος χρήσης: Πάρτε 2-5 mL υγρού εκχυλίσματος αλθαίας 3 φορές την ημέρα. Μπορείτε επίσης να πάρετε το εκχύλισμα στο πρώτο σημάδι τυχόν δυσφορίας.
Μπορεί να λειτουργήσει ως διουρητικό


Άλλη μια δυνατότητα της αλθαίας είναι το ότι μπορεί να δρα ως διουρητικό κάτι που βοηθά ιδιαίτερα στον καθαρισμό των νεφρών και της ουροδόχου κύστης.

Άλλες έρευνες δείχνουν ότι το εκχύλισμα αλθαίας μπορεί να υποστηρίξει τη γενική υγεία των ούρων. Μια μελέτη του 2016 δείχνει ότι η καταπραϋντική της δράση μπορεί να ανακουφίσει τον εσωτερικό ερεθισμό και τη φλεγμονή στο ουροποιητικό σύστημα. Επίσης έρευνα από το 2015 δείχνει ότι η αντιβακτηριακή της δράση μπορεί να είναι χρήσιμη στη θεραπεία λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος.

Τρόπος χρήσης: Φτιάξτε φρέσκο ​​τσάι αλθαίας προσθέτοντας ένα φλιτζάνι βραστό νερό σε 2 κουταλάκια του γλυκού αποξηραμένη ρίζα.

 
Πώς η αλθαία βοηθά στην πέψη

Η αλθαία έχει επίσης τη δυνατότητα να θεραπεύσει ένα ευρύ φάσμα πεπτικών διαταραχών, όπως η δυσκοιλιότητα, η καούρα και εντερικούς κολικούς.

Έρευνα από το 2011 διαπίστωσε ότι το εκχύλισμα λουλουδιών αλθαίας έδειξε πιθανά οφέλη στη θεραπεία γαστρικών ελκών σε αρουραίους. Η δράση κατά του έλκους παρατηρήθηκε μετά τη λήψη του εκχυλίσματος για ένα μήνα.


Μπορεί να βοηθήσει στην θεραπεία του εντέρου

Μια μελέτη από το 2010 διαπίστωσε ότι υδατικά εκχυλίσματα και πολυσακχαρίτες από την ρίζα της αλθαίας μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία ερεθισμένων βλεννογόνων. Η έρευνα δείχνει ότι το περιεχόμενο των βλεννογόνων δημιουργεί ένα προστατευτικό στρώμα ιστού στην επένδυση του πεπτικού σωλήνα. Η αλθαία μπορεί επίσης να διεγείρει τα κύτταρα που υποστηρίζουν την αναγέννηση των ιστών.


Μπορεί να δρα και ως αντιοξειδωτικό

Η ρίζα της αλθαίας έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες που μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία του σώματος μας από βλάβες που προκαλούνται από τις ελεύθερες ρίζες.

Έρευνες από το 2011 διαπίστωσαν ότι το εκχύλισμα ρίζας αλθαίας είναι συγκρίσιμο θεραπευτικά με τα τυπικά αντιοξειδωτικά. Αν και απέδειξε ισχυρή ολική αντιοξειδωτική δράση, απαιτείται περαιτέρω έρευνα για την επεξεργασία αυτών των ευρημάτων.
Αλθαία: Παρενέργειες & ασφάλεια

Η αλθαία κατά βάση είναι γενικά ασφαλή για τους περισσότερους ανθρώπους όταν λαμβάνεται από το στόμα. Σε μερικούς ανθρώπους, μπορεί βέβαια να προκαλέσει χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Ωστόσο, επειδή η αλθαία αντιδρά με μερικά φάρμακα πάντα να συμβουλεύεστε τον γιατρό σας πριν προχωρήσετε στην λήψη της αλθαίας.
*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. 

Ακολουθήστε μας και στο Facebook 

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε μας και στο Instagram

 

το διαβάσαμε ΕΔΩ

en.wikipedia.org/wiki/Althaea_(plant)

www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-774/marshmallow

www.healthline.com/health/food-nutrition/marshmallow-root#side-effects-and-risks

www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4418059/