Σέλινο, ένα πολύτιμο βότανο!

Το σέλινο, είναι ένα από τα βότανα που χρησιμοποιούμε ευρέως στη μαγειρική, αλλά λίγοι γνωρίζουμε τις πραγματικά ευεργετικές ιδιότητες που το χαρακτηρίζουν. Το βαρύ άρωμα του, κάνει αρκετούς να το αποφεύγουν, χωρίς όμως να λαμβάνουν υπόψη τους τη θρεπτική αξία του σέλινου, βγάζοντας το από την διατροφή τους. 

Για να μην χάνεις καμία ανάρτηση, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Ξεκινάμε από τη σημαντική συμβολή του σέλινου στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Ιδανικό βότανο για αντιμετώπιση τόσο της υπέρτασης, όσο και της υψηλής χοληστερίνης. Παράλληλα, έχει την ιδιότητα να αυξάνει την έκκριση ουρικού οξέως. Η χρήση του σέλινου είναι κατάλληλη για διαβητικούς, ενώ παράλληλα ενισχύει σημαντικά το ανοσοποιητικό σύστημα. Αυξάνει τον μεταβολισμό και βοηθάει στη ρύθμιση του, ενώ βοηθάει στην αποβολή τοξινών. Το σέλινο τονώνει σημαντικά και θρέφει τον καταπονημένο οργανισμό, ενώ σε περιπτώσεις κρυολογήματος, βοηθάει στην αντιμετώπιση του πυρετού.

Σχετικά με το πεπτικό σύστημα, το σέλινο είναι από τα λίγα βότανα που ευεργετούν στο σύνολο, από το στομάχι, μέχρι το ουροποιητικό σύστημα. Προάγει την σωστή πέψη των τροφών, ενώ παράλληλα είναι πολύ καλό ορεκτικό. Είναι αντιμετεωρικό, ενώ είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι τονώνει σημαντικά τα πεπτικά όργανα. Το σέλινο επίσης θεωρείται ήπιο καθαρτικό και βοηθά στη σωστή λειτουργία του εντέρου. Σχετικά με το ουροποιητικό σύστημα, θεωρείται αντισηπτικό, διουρητικό, ενώ διεγείρει τα νεφρά προστατεύοντας από μολύνσεις ουροδόχου κύστης, κυστίτιδας και πέτρας στα νεφρά. Αντιμετωπίζει την ακράτεια επαρκώς, ενώ βοηθά συμπληρωματικά στην αντιμετώπιση και την πρόληψη της χολολιθίασης.

Πέραν του οργανισμού, τονώνει ιδιαίτερα πολύ και το πνεύμα. Η χρήση του σέλινου θεωρείται απαραίτητη σε περιπτώσεις υπερκόπωσης, πνευματικής ατονίας, νευρικής εξάντλησης και σε περιόδους πνευματικής εργασίας έντονα απαιτητικής. Είναι φυσικό αφροδισιακό και ήπιο ηρεμιστικό.

Το σέλινο, ως φυσικό αντιφλεγμονώδες και αντισηπτικό, χρησιμοποιείται για απολύμανση και επούλωση πληγών, ουλών αλλά και για μώλωπες. Η ήπια αναλγητική του δράση, βοηθά και σε περιπτώσεις αρθρίτιδας και ρευματισμών.

Κάποιες μεμονωμένες ιδιότητες του σέλινου, είναι η αντιμυκητιακή του δράση σε κατάπλασμα, η προστασία και συμπληρωματική θεραπεία της βρογχίτιδας, καθώς επίσης και η αντιμετώπιση της ζαλάδας. Το αφέψημα του σέλινου θεωρείται ιδανικό για αντιμετώπιση της μέθης. Έχει χρησιμοποιηθεί με επιτυχία για την αντιμετώπιση της κακοσμίας του στόματος, για χιονίστρες και για αμηνόρροια. Οι βλαστοί του σέλινου, θεωρούνται γαλακτογόνοι.

Το σέλινο δεν πρέπει να καταναλώνεται από άτομα που πάσχουν από οποιουδήποτε τύπου νεφρική δυσλειτουργία και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Το αιθέριο έλαιο επειδή είναι δυνατό, πρέπει να χρησιμοποιείται για θεραπευτικούς σκοπούς με επίβλεψη ειδικού. Ενώ, η χρήση του αιθέριου ελαίου δεν πρέπει να γίνεται κατά τη διάρκεια της ημέρας, διότι είναι φωτοευαίσθητο.
*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. 

Ακολουθήστε μας και στο Facebook 

 Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε μας και στο Instagram

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια