Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

Πώς να Καλλιεργήσετε Λεμονιές από Φύλλα Λεμονιάς

 

Αν σας αρέσει να πειραματίζεστε και να αναζητάτε άλλους τρόπους πολλαπλασιασμού εκτός από τους σπόρους και τα μοσχεύματα, καλλιεργείστε λεμονόδεντρα από φύλλα λεμονιάς. 

 
Η καλύτερη στιγμή για να ξεκινήσετε τη δοκιμή είναι όταν ο καιρός είναι ζεστός και ελαφρώς αρκετά υγρός μετά τις αρχές της άνοιξης.
 
Πάρτε φύλλα από μια υγιή λεμονιά
Πάρτε 8-10 πλούσια πράσινα φύλλα με μίσχο από μια υγιή λεμονιά Πλύνετε τα καλά και σκουπίστε τη συσσωρευμένη σκόνη για να αποτρέψετε τυχόν κινδύνους μόλυνσης από μύκητες.

Η λήψη πολλών φύλλων είναι να αυξηθούν οι πιθανότητες πολλαπλασιασμού. Αν ένα φύλλο δεν ριζώσει, τα άλλα θα ριζώσουν.
 
Προετοιμάστε το μέσο καλλιέργειας

Πάρτε μια γλάστρα διαμέτρου 15-20 εκατοστών και γεμίστε την με ποταμίσια ή χοντρή άμμο. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε ένα φυτόχωμα για σπόρους. Ωστόσο, η τραχιά υφή της άμμου θα βοηθήσει τα φύλλα να ριζώσουν πιο γρήγορα.

Φυτέψτε τα φύλλα
 

Φυτέψτε τα φύλλα βάζοντάς τα απαλά στα πλαϊνά της γλάστρας. Τοποθετήστε τα με τρόπο ώστε ο μίσχος να είναι τελείως θαμμένος στο καλλιεργητικό μέσο. Αποφύγετε να πιέζετε πολύ τα φύλλα μέσα.
Ποτίστε σωστά

Μετά τη φύτευση, ποτίστε το καλλιεργητικό μέσο με τρόπο που να μην να ενοχλεί τα φύλλα. Βεβαιωθείτε ότι δεν αφήνετε ποτέ το καλλιεργητικό μέσο να στεγνώσει εντελώς. 
Τοποθετήστε τη γλάστρα σε σημείο με 3-4 ώρες απευθείας ηλιακό φως.

Τα φύλλα λεμονιάς χρειάζονται ζεστασιά και υγρασία για να ριζώσουν σωστά. Εναλλακτικά, μπορείτε επίσης να καλύψετε τη γλάστρα με μια πλαστική μεμβράνη ή να τη διατηρήσετε σε θερμοκήπιο.

Ανάπτυξη ριζών

Συνεχίστε να ποτίζετε το μέσο καλλιέργειας και να παρέχετε έντονο φως για 4-6 ώρες. Θα δείτε τα φύλλα να μεγαλώνουν ένα μάτσο ρίζες σε 30-60 ημέρες. Είναι μια μακρά διαδικασία και θα πρέπει να περιμένετε.

Φύτευση των ριζών

Πλύνετε τις ρίζες για να αφαιρέσετε τυχόν υπολείμματα άμμου. Αυτό θα τα απαλλάξει επίσης από την έναρξη της ανάπτυξης μυκήτων ή βακτηρίων, εξασφαλίζοντας επιτυχή πολλαπλασιασμό.

Γεμίστε μια γλάστρα με μέσο καλλιέργειας που στραγγίζει καλά. Ανακατέψτε ίσα μέρη χώματος, άμμου και τύρφης για να προσφέρετε τέλεια υφή και βασικά θρεπτικά συστατικά.

Περιστρέψτε τις βλαστημένες ρίζες σε ορμόνη ριζοβολίας (αν θέλετε) και στη συνέχεια τοποθετήστε τα φύλλα στην επιφάνεια του χώματος, όπως φαίνεται στην παραπάνω εικόνα. Μην θάβετε τις ρίζες.

Καλύψτε

Το κόλπο για την επίτευξη μιας υγιούς καλλιέργειας βρίσκεται σε αυτό το βήμα. Καλύψτε τις ρίζες με χρησιμοποιημένο κατακάθι καφέ ή φύλλα τσαγιού, καθώς τα εσπεριδοειδή προτιμούν λίγο όξινο χώμα.

Τα φύλλα τσαγιού είναι πλούσια σε φώσφορο, άζωτο, κάλιο και άλλες βιταμίνες που θα ενισχύσουν την ανάπτυξη των φυτών εκτός από την προσθήκη μιας υγιούς δόσης όξινων ενώσεων στο χώμα.

Ενναλακτικά, μπορείτε να καλύψετε και με κανονικό χώμα.

Βρέξτε το χώμα


Ραντίστε αρκετό νερό για να βεβαιωθείτε ότι ρέει μέχρι τις ρίζες. Θα χρειαστεί να κρατήσετε το χώμα λίγο υγρό τους πρώτους μήνες έως ότου οι ρίζες σταθεροποιηθούν καλά.
 
Ανάπτυξη δενδρυλλίων

Νέα ανάπτυξη θα προκύψει από τις ρίζες μετά από 2 μήνες. Σε αυτό το σημείο, μπορείτε να συνεχίσετε να μεγαλώνετε τα φύλλα σε μια ενιαία μεγάλη γλάστρα ή να τα μεταφέρετε σε μεμονωμένες, ακολουθώντας τον κανόνα ένα φυτό ανά γλάστρα.

*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. 

Ακολουθήστε μας και στο Facebook 

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε μας και στο Instagram

το διαβάσαμε ΕΔΩ 

 toftiaxa.gr