Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

Ινομυαλγία – μύθοι και αλήθειες



Ινομυαλγία – μύθοι και αλήθειες
Η ινομυαλγία είναι μια συνήθης πάθηση που διακρίνεται από εκτεταμένη ευαισθησία και πόνο στους μύες και τις αρθρώσεις. Η ιδιόμορφη αυτή κατάσταση διαγνώστηκε για πρώτη φορά στις αρχές του 19ου αιώνα και παραμένει ένα μυστήριο για τον ιατρικό κόσμο μέχρι και σήμερα. Για πολλούς ασθενείς ο πόνος είναι διαρκής, αλλά η δριμύτητά του εναλλάσσεται από καιρού εις καιρόν. Γύρω δε από τους παράγοντες που την προκαλούν και τα συμπτώματά της υπάρχει αρκετή παραφιλολογία.

Για να μην χάνεις καμία ανάρτηση, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Για να μην χάνεις καμία ανάρτηση, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!


Μύθος Νο 1     Δεν είναι πραγματική ασθένεια.
Ο πόνος είναι υποκειμενικός και είναι δύσκολο να περιγράφει. Εξ ου και η πιο συνήθης παρανόηση για την ινομυαλγία να μην θεωρείται μια αληθινή κατάσταση αλλά μια ψευδαίσθηση που γεννά ο ανθρώπινος εγκέφαλος. Κάτι τέτοιο όμως δεν ισχύει, γιατί ενώ δεν γνωρίζουμε τον μηχανισμό που την προκαλεί, εν τούτοις οι επιστήμονες ξέρουν πως πρόκειται για ένα διάχυτο και πολύπλοκο σύνδρομο πόνου που χαρακτηρίζεται από μυική ευαισθησία που παρατηρείται και στις δύο πλευρές του σώματος σε συγκεκριμένα σημεία που την ενεργοποιούν. Ορισμένες φορές ξεκινά χωρίς κάποιο συγκεκριμένο λόγο και σε άλλες εμφανίζεται ως αποτέλεσμα χρόνιας αυπνίας, ιογενών λοιμώξεων, ερυθηματώδη λύκου, αρθρίτιδας, υποθυρεοειδισμού και άλλων καταστάσεων. Ακόμη και σήμερα ορισμένοι γιατροί αμφισβητούν την ύπαρξή της, πόσο μάλλον τη διάγνωσή της. Γι’αυτό κλείστε τα αυτιά σας σε όσους σας αμφισβητούν και προσπαθείστε να απευθυνθείτε σε ανθρώπους και σε γιατρούς που θα αφουγκραστούν τα συμπτώματα σας και θα σας νοιαστούν.


Μύθος Νο 2    Η Ινομυαλγία επηρεάζει κυρίως τις ηλικιωμένες γυναίκες
Πρόκειται για ακόμη ένα μύθο που θέλει τις γυναίκες να πάσχουν ως επί το πλείστον από ινομυαλγία. Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο κατά της Αρθρίτιδας και των Μυοσκελετικών και Επιδερμικών Παθήσεων, ένα ποσοστό γύρω στο 80-90% όσων πάσχουν από ινομυαλγία είναι όντως γυναίκες. Παρόλα αυτά πρόκειται για συνήθη ασθένεια που πλήττει εξίσου τις νεότερες ηλικίες αλλά και τους άνδρες. Και αυτό το ηλικιακό όριο μπορεί να σταθεί εμπόδιο στην ίδια τη διάγνωση της ασθένειας, καθώς πολλοί πιστεύουν πως πρόκειται για γυναικεία υπόθεση και μάλιστα προχωρημένης ηλικίας. Η καλύτερη λύση για την κατάρριψη αυτού του μύθου είναι η διαρκής ενημέρωση.


Μύθος Νο 3    Ο πόνος είναι ελάχιστος και δεν επηρεάζει την ποιότητα της ζωής
Όσοι πάσχουν από ινομυαλγία γνωρίζουν ότι ο πόνος είναι τόσο δυνατός που πολλές φορές τους εμποδίζει να κάνουν πράγματα που αγαπούν και επηρεάζει εξαιρετικά την ποιότητα της ζωής τους. Επιπλέον, όσοι πάσχουν από ινομυαλγία παρουσιάζουν συγχρόνως τα παρακάτω προβλήματα υγείας:

· Χρόνια κόπωση
· Κατάθλιψη
· Πονοκεφάλους και ημικρανίες
· Οδυνηρή εμμηνόρροια
· Σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου
· Πρωϊνή ακαμψία
Τα παραπάνω συμπτώματα σε συνδυασμό με τον πόνο και την ευαισθησία μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά την καθημερινότητα του ατόμου και την δυνατότητά του να διάγει μια φυσιολογική ζωή, καθώς όποιος πάσχει υποχρεούται να ακολουθεί φαρμακευτικές αγωγές για να διαχειριστεί τα διαρκή ξεσπάσματα πόνου.
Η διάγνωση της:
Αληθεύει πως η ινομυαλγία είναι δύσκολο να διαγνωστεί και αυτό οφείλεται στην απουσία ενός συγκεκριμένου αιτίου που θα μπορούσε να την προκαλέσει. Και μπορεί το κύριο σύμπτωμα, όπως προαναφέρθηκε, να είναι η ευαισθησία και ο διάχυτος πόνος σε όλο το σώμα, όμως συμπτώματα όπως η κόπωση, η υπνηλία και τα προβλήματα συγκέντρωσης ή μνήμης, είναι εξίσου συνήθη. Και ενώ παραμένει άγνωστος ο λόγος που την προκαλεί, οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισής της όπως:

· Ένα τραυματικό γεγονός.
· Επαναλαμβανόμενοι τραυματισμοί
· Σύνδεση με άλλη ασθένεια
· Γενετικοί παράγοντες
· Προβλήματα με το κεντρικό νευρικό σύστημα που συμβάλλουν στον τρόπο που ο εγκέφαλος αντιλαμβάνεται τον πόνο
Προκειμένου οι γιατροί να διαγνώσουν την ινομυαλγία, ρωτούν συχνά τους πάσχοντες να τους περιγράψουν τον πόνο. Δεν υπάρχουν απεικονιστικές ή αιματολογικές εξετάσεις που να διαγνώσουν την ινομυαλγία, όμως οι γιατροί δεν τις αποκλείουν προκειμένου να διαπιστώσουν την ύπαρξη κάποιου άλλου προβλήματος υγείας. Και επειδή πολλοί πάσχοντες καταφεύγουν σε περισσότερους από ένα γιατρούς μέχρι να διαγνωστεί η κατάστασή τους, είναι πολύ σημαντικό να βρίσκουν γιατρούς που θα κατανοούν το πρόβλημά τους και θα εξετάζουν τα εξής:
1. Πόνο και συμπτώματα που διαρκούν ολόκληρη την προηγούμενη της εξέτασης εβδομάδα και διαπιστώνονται σε πολλά μέρη του σώματος. Επιπλέον, εξετάζουν εάν το άτομο δηλώνει κούραση, ακόμη και μόλις ξυπνάει, προβλήματα μνήμης ή άλλα ζητήματα
2. Συμπτώματα που διαρκούν το λιγότερο 3 μήνες και με απαράλλακτη δριμύτητα
3. Ανυπαρξία άλλου αιτίου που θα μπορούσε να εξηγεί τον πόνο και τα συμπτώματα


Επιπλέον, οι ειδικοί συνιστούν τακτική άσκηση, όπως γιόγκα, Tai chi και αεροβική, υγιεινή αντιοξειδωτική διατροφή, καλό ύπνο, βελονισμό και θεραπευτικό μασάζ.

Η ινομυαλγία είναι μια αληθινή ασθένεια, μια αυτοάνοση κατάσταση του οργανισμού, μια επώδυνη καθημερινότητα που λυγίζει και τον πιο δυνατό άνθρωπο. Γι ´αυτό απαιτείται να αναζητηθεί με προσοχή η θεραπευτική διαδικασία που θα βελτιώσει την υγεία και την ψυχολογία του ασθενούς.

12 Μαΐου: Παγκόσμια Ημέρα της Ινομυαλγίας

*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. 

Ακολουθήστε μας και στο Facebook

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε μας και στο Instagram