Αρτεμισία (Aψιθιά) , θεραπευτικό για το στομάχι και διεγερτικό για το πεπτικό!

 


Η  Αρτεμισία - αψιθιά (artemisia absinthium) είναι ένα από τα πιο παλιά γνωστά φαρμακευτικά φυτά , με  την γνωστή πικρή της γεύση. 

Από τα παλιά χρόνια, τη χρησιμοποιούσαν στη θεραπευτική. 

Για να μην χάνεις καμία ανάρτηση, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Είναι γνωστή από την εποχή του Ιπποκράτη ο οποίος τη χρησιμοποιούσε σε σκόνη και θεωρείται ένα από τα πιο αρωματικά φυτά.

Στην Αρχαία Ελλάδα την ονόμαζαν Αρτεμισία, προς τιμή της θεάς Άρτεμης, λόγω των πολύτιμων ιδιοτήτων της και την χρησιμοποιούσαν σε περιπτώσεις αμηνόρροιας.
Κατά τον μεσαίωνα αποδώσανε αρκετές «μαγικές» ιδιότητες στην αψιθιά και πίστευαν ότι η ύπαρξή της σε ένα σπίτι το προφυλάσσει από τα από τα κακά πνεύματα. Οι Ρωμαίοι την φύτευαν στις άκρες των δρόμων και οι στρατιώτες τους στις μεγάλες πεζοπορίες την τοποθετούσαν στα σανδάλια τους για να αντέχουν καλύτερα.

Η φήμη ότι το φυτό καταπραΰνει τα πληγωμένα και κουρασμένα πόδια κρατάει μέχρι σήμερα.

Περιέχει πτητικό έλαιο, σεσκιτερπενική λακτόνη, φλαβονοειδή και τριτερπένια.

Το φυτό δρα ως πικρό τονωτικό, διεγερτικό, νευροτονωτικό και εμμηναγωγό. 

Είναι διεγερτικό του πεπτικού, δηλαδή εξαιρετικά χρήσιμο φάρμακο για αυτούς που έχουν κακή πέψη. Αυξάνει την οξύτητα του στομάχου και την παραγωγή της χολής και βελτιώνει την πέψη και την απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών, βοηθώντας έτσι σε άλλες παθήσεις. 

Γενικά, το φυτό, σε μέτριες δόσεις, ερεθίζει το στομάχι, αυξάνει την όρεξη, επιταχύνει την κυκλοφορία του αίματος, προκαλεί εκκρίσεις, συντελεί στο αδυνάτισμα και χωνεύει τα λίπη. Διαθέτει ήπια νευροτονωτική δράση που βοηθά σε περιπτώσεις κατάθλιψης και μειώνει την ένταση. Έχει ευεργετική δράση στους διαβητικούς και βοηθά στην καταπολέμηση των ρευματισμών. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την καταπολέμηση της αναιμίας, ως αντιπυρετικό, ενώ έχει και διουρητικές ιδιότητες. Εξωτερικά, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως αντισηπτικό.

Σύμφωνα με τους Βοτανοθεραπευτές, η κατανάλωση της Αρτεμισίας πρέπει να γίνεται με πολύ μεγάλη προσοχή και μόνο κάτω από την επίβλεψη ειδικού. Πολυήμερη κατανάλωση της ενδέχεται να προκαλέσει ζαλάδες και πονοκεφάλους. Η συνηθισμένη δοσολογία που προτείνεται από τους Βοτανοθεραπευτές είναι 10γρ. την ημέρα σε 3 δόσεις. Η προετοιμασία αφεψήματος γίνεται με το βρασμό των 10γρ. Αψιθιάς σε 1 λίτρο νερού για 15 περίπου λεπτά. Το αφέψημα είναι αρκετό για 3 φλυτζάνια που μπορούν να καταναλωθούν πρωί, μεσημέρι και βράδυ ανάμεσα από τα γεύματα. Η Αρτεμισία είναι ιδιαίτερα πικρή και για αυτό το λόγο θα πρέπει να προτιμηθεί η προσθήκη μελιού στο ρόφημα.
Να αποφεύγεται κατά την εγκυμοσύνη καθώς είναι διεγερτικό της μήτρας και μπορεί να προκαλέσει διαταραχές στο έμβρυο κατά τον θηλασμό.
*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.

Ακολουθήστε μας και στο Facebook 

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε μας και στο Instagramm

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια