Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

Τανάτσετο το κοινό (Tanacetum parthenium) - Για την αντιμετώπιση της ημικρανίας

 


Λαϊκή Ονομασία - Καρυοφύλλι, Βαλσαμόχορτο, Χρυσάνθεμο, Αθανασία

  • Χαρακτηριστικά Φυτού Πολυετής πόα ύψους έως 1m, με αντίθετα, πλατιά, μικρά, οδοντωτά φύλλα και μικρά άνθη με λευκά πέταλα. Η ανθοφορία και συγκομιδή γίνονται κατά την διάρκεια της άνοιξης και του καλοκαιριού
  • Δραστικές Ουσίες Αιθέριο έλαιο (περιέχει 70% θουξόνη), γλυκοσίδια, σεσκιτερπένια, τερπενοειδή, ταννίνες, ρητίνες, βιταμίνη C, κιτρικό οξύ, γαλλικό οξύ, οξαλικό οξύ
  • Φαρμακολογικές δράσεις-
  • Εφαρμογές Όλο το φυτό χρησιμοποιείται ως αντιφλεγμονώδες, αναλγητικό, αντιπυρετικό, αντισηπτικό και αντιπαρασιτικό. Χορηγείται από του στόματος για την αντιμετώπιση της ημικρανίας, των εμβοών, της ζάλης, της αρθρίτιδας, των διαταραχών του έμμηνου κύκλου και του πυρετού. 
  • Το φυτό δρα κατά της υπέρτασης καθώς προκαλεί χάλαση των αιμοφόρων αγγείων και κατά της υδρωπικίας. Επίσης, χρησιμοποιείται κατά διαφόρων παθήσεων των νεφρών και του ήπατος.
Παραδοσιακά χρησιμοποιείται στην αντιμετώπιση της ημικρανίας, σε εμβοές, ζάλη, αρθρίτιδα, πυρετό, διαταραχές του έμμηνου κύκλου, σε στομαχόπονο, πονόδοντο και σε τσιμπήματα εντόμων.

Σήμερα, η χρήση του εστιάζεται στη δράση του για την πρόληψη και θεραπεία της ημικρανίας (μελέτες σε εξέλιξη).
  • Τρόπος Χορήγησης Χορηγείται ως αντιφλεγμονώδες, αντισηπτικό και αναλγητικό συνιστάται και το μάσημα των νωπών (2,5mg) και αποξηραμένων (50mg) φύλλων του φυτού. Εφαρμόζεται εξωτερικά στο δέρμα υπό την μορφή εγχύματος (5g ξηρού βοτάνου σε 1lt βραστό νερό για 5-15min) με το οποίο κάνουμε κομπρέσες σε περιπτώσεις ψωρίασης, ημικρανίας και ρευματικών πόνων.
  • Προειδοποίηση: Δεν συνιστάται η χρήση παρασκευασμάτων βοτάνων χωρίς την ενημέρωση του θεράποντα ιατρού ή φαρμακοποιού. Ενδέχεται οι ουσίες που περιέχουν να αλληλεπιδράσουν με το/τα φάρμακα, που ήδη παίρνει ο ασθενής και να εξουδετερώσουν τη θεραπευτική τους δράση ή να προκαλέσουν τοξικότητα. Μπορεί επίσης, να επιβαρύνουν περεταίρω εξασθενημένες ζωτικές λειτουργίες με κίνδυνο για την υγεία και την ζωή του ασθενούς
  • Ανεπιθύμητες Ενέργειες Το μάσημα των νωπών φύλλων μπορεί να προκαλέσει έλκη στη στοματική κοιλότητα, επίσης, ναυτία, έμετο, ανορεξία, υπερευαισθησία, μυαλγίες. Αντενδείκνυται κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης

*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. 

Ακολουθήστε μας και στο Facebook

 
το διαβάσαμε ΕΔΩ
Βιβλιογραφία 1) Bιβλίο: Τα φαρμακευτικά βότανα και οι θεραπευτικές τους ιδιότητες, Λάμπρου Π. Σπύρου, Αγροτικός εκδοτικός οίκος, Αθήνα 1981, Α' τόμος, σελίδες: 66-67 L. Battinelli, 2)C. Daniele, M. Cristiani, G. Bisignanob A. Saija, G. Mazzanti. In vitro antifungal and anti-elastase activity of some aliphatic aldehydes from Olea europaea L. fruit. Phytomedicine. 2006, Vol. 13, pp. 558–563.