Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου – Ο αντιφλεγμονώδης σπόρος με τις θεραπευτικές ιδιότητες

 


Γαστρεντερικά συμπτώματα όπως δυσκοιλιότητα, διάρροια και κοιλιακός πόνος αποτελούν κομμάτι της καθημερινότητας ατόμων με το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου.

Το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου εμφανίζει τέσσερις διαφορετικούς τύπους. 

    Για να μην χάνεις καμία ανάρτηση, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Ο πρώτος συνοδεύεται με δυσκοιλιότητα, ο δεύτερος με διάρροια, ο τρίτος με συνδυασμό διάρροιας και δυσκοιλιότητας, ενώ ο τέταρτος δεν ταιριάζει σε καμία από τις προηγούμενες.

Το ευερέθιστο έντερο, ή αλλιώς σπαστική κολίτιδα, είναι μια κοινή διαταραχή που επηρεάζει το παχύ έντερο.

Επιστήμονες στην Αυστρία, μεταξύ των οποίων και ένας Έλληνας της διασποράς, ανακάλυψαν ότι, τις περισσότερες φορές, το εν λόγω σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου σχετίζεται με βακτηριακά βιοφίλμ στο έντερο, τα οποία είναι ορατά μέσω ενδοσκοπίου. Με αυτόν τον τρόπο καθίσταται εφικτή μία αντικειμενική διάγνωση της πάθησης.

Μολονότι πρόκειται για χρόνια πεπτική διαταραχή που δεν θεραπεύεται, οι πάσχοντες μπορούν να πετύχουν μείωση των συμπτωμάτων κυρίως με «σωστή» διατροφή. Ο λιναρόσπορος για παράδειγμα χρησιμοποιείται συνήθως για τη βελτίωση του πεπτικού συστήματος ή για την καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας. 

Μπορεί επίσης να συμβάλει στη μείωση της κακής χοληστερόλης στο αίμα, μειώνοντας τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Θεωρείται ένας σύμμαχος στο σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου χάρη στη μοναδική του ιδιότητα ως φυσικού καθαρτικού.Για την ευεργετική του δράση έναντι της δυσκοιλιότητας ευθύνεται, πέραν των φυτικών ινών, μια άφθονη στο σπόρο υδατοδιαλυτή κολλώδης ουσία η οποία αυξάνει το περιεχόμενο του εντέρου και μαλακώνει τα κόπρανα χωρίς να ερεθίζει τα εντερικά τοιχώματα.
Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου – Συμπτώματα

Τα κύρια συμπτώματα του συνδρόμου του ευερέθιστου εντέρου περιλαμβάνουν:
διάρροια ή δυσκοιλιότητα
φούσκωμα ‒ πρησμένη κοιλιά, με αέρια
πόνο στο στομάχι ‒ συνήθως είναι πιο έντονος μετά το φαγητό

Ο λιναρόσπορος φημίζεται για τα πολλαπλά οφέλη που παρέχει στον οργανισμό.
Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου και βότανα για αντιμετώπιση


Ευερέθιστο έντερο και Χαμομήλι

Το χαμομήλι είναι ένα καταπληκτικό βότανο, καθώς δεν καταπολεμά μόνο τα πεπτικά συμπτώματα της σπαστικής κολίτιδας, αλλά και το άγχος. Είναι αντιφλεγμονώδες, αντισηπτικό και βοηθά στην τόνωση της χοληδόχου κύστης. Χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της διάρροιας, του μετεωρισμού και της δυσπεψίας, ενώ είναι επίσης αντι-σπασμωδικό.

Τα φύλλα του χαμομηλιού μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε σακουλάκια για τσάι.


Ευερέθιστο έντερο και Καλέντουλα


Η καλέντουλα χρησιμοποιείται στη γαστρίτιδα, καθώς είναι ειδική για τη ρύθμιση των βλεννογόνων. Επίσης, προστατεύει το ήπαρ, επομένως χρησιμοποιείται για την προστασία και τη βέλτιστη λειτουργία του.

Η καλέντουλα μπορεί να γίνει τσάι ή να ληφθεί σε κάψουλες.

*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. 

Ακολουθήστε μας και στο Facebook