Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

Τι πήγε λάθος στη Σαγκάη: Lockdown, αδεια ψυγεία, αυτοκτονίες, παιδιά μόνα και δολοφονίες ζώων

Παιδιά χωρίς γονείς, αυτοκτονίες, δυστοπία δίχως τέλος στη Σαγκάη της Κίνας που από υπόδειγμα πρόληψης έγινε ένα πεδίο φρίκης. Πώς φτάσαμε ως εδώ.

Περίπου 25 εκατομμύρια άνθρωποι στη Σαγκάη βρίσκονται στη δεύτερη εβδομάδα αυστηρού lockdown, μετά την αύξηση των κρουσμάτων της Όμικρον.

Είναι η πρώτη φορά που η Σαγκάη επιβάλλει τόσο αυστηρούς περιορισμούς - μέχρι τον περασμένο μήνα, είχε μάλιστα υιοθετήσει μια πιο χαλαρή προσέγγιση από άλλες κινεζικές πόλεις, προχωρώντας σε έκτακτους τοπικούς περιορισμούς.

Αυτή τη στιγμή οι άνθρωποι στη Σαγκάη της Κίνας είναι περιορισμένοι στα σπίτια τους και πρέπει να παραγγείλουν φαγητό και νερό και να περιμένουν την κυβέρνηση να παραδώσει λαχανικά, κρέας και αυγά.

Τα βίντεο που κοινοποιήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι αποκαλυπτικά, και θυμίζουν δυστοπικές ταινίες θρίλερ. Ταυτόχρονα πληθαίνουν οι διαμαρτυρίες για ελλείψεις τροφίμων και ανεπαρκείς ιατρικές προμήθειες.


Ως τώρα οι τοπικές Αρχές περιόριζαν μεμονωμένα συγκροτήματα κατοικιών, το καθένα από τα οποία στέγαζε αρκετές εκατοντάδες άτομα, με τη μέθοδο να δείχνει πως λειτουργεί.

Ακόμη και όταν οι αριθμοί των κρουσμάτων αυξήθηκαν σε σχεδόν 1.800 τον Μάρτιο του 2021, η Σαγκάη δεν επέβαλε πλήρες lockdown. Είναι χαρακτηριστικό πως η Xi'an (Σιάν), η οποία φιλοξενεί σχεδόν 13 εκατομμύρια ανθρώπους, προχώρησε σε καθολικό lockdown με λιγότερα από 100 κρούσματα τον Δεκέμβριο του 2021. Η πόλη Yuzhou, στην επαρχία Henan, "κλείδωσε" 1,1 εκ. ανθρώπων στα σπίτια τους μετά από μόλις τρία κρούσματα Covid-19.

Το παρακάτω γράφημα του BBC είναι ενδεικτικό. BBC

Ως τώρα η Σαγκάη αναφερόταν ως υπόδειγμα πρόληψης για τη πανδημία, καθώς είχε ελάχιστα κρούσματα. Τον Ιανουάριο δύο εργαζόμενοι σε κατάστημα τσαγιού καταγράφηκαν ως θετικοί και το κατάστημα έκλεισε. Αλλά το "κακό", ξεκίνησε σε ένα νυχτερινό κλαμπ στα τέλη Φεβρουαρίου, με τη τοπική διοίκηση να αποφασίζει να υιοθετήσει και αυτή τη στρατηγική της "δυναμικής εκκαθάρισης".

Στα τέλη Μαρτίου λοιπόν στη Σαγκάη καταγράφηκαν περισσότερα κρούσματα, με το ρεκόρ να γίνει στις 27 του ίδιου μήνα, όταν τα κρούσματα έφτασαν τότε τα 2.500. Η πόλη αποφάσισε να ανακοινώσει ένα σταδιακό lockdown, πρώτα στην ανατολική περιφέρεια και στη συνέχεια και στα δυτικά. Καθολικό λουκέτο είχαμε στις 3 Απριλίου.
Γιατί όμως η Σαγκάη διέφερε από την υπόλοιπη Κίνα μέχρι τώρα στη προσέγγιση για την αντιμετώπιση του κορονοϊού;

Ο κύριος λόγος είναι η σημασία της για την κινεζική οικονομία. Η Σαγκάη συνεισφέρει πάνω από το 3% του ΑΕΠ της Κίνας και συγκεντρώνει πάνω από το 10% του συνολικού εμπορίου της Κίνας από το 2018. Από τα αεροδρόμιά της επίσης περνούν πάνω από τα μισά φάρμακα που χρειάζεται η Κίνα για την πανδημία. Το 2020 στο Διεθνές Αεροδρόμιο της Σαγκάης έφτασαν 3,4 εκ. τόνοι εμπορευμάτων, ένα εκατομμύριο περισσότερο από τα αεροδρόμια του Πεκίνου, και των Guangzhou (Γκουανγκτζόου ή Καντόνα) και Shenzhen (Σεντσέν ή Σεντζέν) μαζί.

Την ίδια ώρα, μελέτη του Κινεζικού Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ, ανέφερε πως ένα lockdown δύο εβδομάδων σε πόλεις σαν το Πεκίνο ή τη Σαγκάη, μπορεί να κοστίσει στην Κίνα το 2% του μηνιαίου ΑΕΠ της. Το μηνιαίο ΑΕΠ της Κίνας το 2021 ήταν 9,5 τρισεκατομμύρια γουάν (1,4 τρισεκατομμύρια δολάρια) κατά μέσο όρο.

Ο καθηγητής Martin Hibberd του London School of Hygiene & Tropical Medicine εκτιμά πως αυτά τα σκληρά μέτρα στη Σαγκάη, μπορεί να μην είναι αρκετά για να αντιμετωπίσουν το ξέσπασμα μιας εξαιρετικά μεταδοτικής παραλλαγής όπως η Όμικρον. Αντιθέτως, επιμένει πως η μόνη λύση είναι η ενθάρρυνση των εμβολιασμών, ειδικά για τις ευάλωτες ομάδες.
ΖΗΤΗΜΑ ΜΕ ΤΑ ΕΜΒΟΛΙΑ

Η Κίνα εκτιμά πως έχει εμβολιάσει πάνω από το 86% του συνολικού πληθυσμού της, ωστόσο τα ποσοστά αυτά πέφτουν δραματικά στις ηλικίες των 80 και άνω. Αλλά και τα νούμερα στους πλήρως εμβολιασμένους 62 άνω, δεν είναι θετικά. BBC

Η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας λέει τώρα ότι ο εμβολιασμός των ηλικιωμένων θα πρέπει να είναι πρώτη προτεραιότητα για τις τοπικές αρχές. Παράλληλα όμως, όπως αναφέρει το BBC, φαίνεται πως τα "ντόπια" εμβόλια κατά της Covid-19, δεν έχουν καταφέρει να αντιμετωπίσουν επαρκώς τη παραλλαγή Όμικρον, με τη χώρα να εγκρίνει τώρα τις κλινικές δοκιμές για δύο εγχώρια σκευάσματα που βασίζονται στη τεχνολογία του mRNA.

Η Επιτροπή Υγείας δήλωσε ότι "τα τρέχοντα εμβόλια εξακολουθούν να είναι αποτελεσματικά για την αντιμετώπιση του Omicron", αλλά δεν διευκρίνισε εάν περιλάμβανε κινεζικά εμβόλια σε αυτό.

Τις τελευταίες ώρες η Σαγκάη έχει κάπως χαλαρώσει τους περιορισμούς, με τις Αρχές να χωρίζουν τη πόλη σε τρεις ζώνες - ζώνη αποκλεισμού, ελεγχόμενη ζώνη και ζώνη προφύλαξης.

Οι εικόνες με τον κόσμο να ουρλιάζει και τα drones να συμβουλεύουν τους κατοίκους για "αυτοέλεγχο έναντι της επιθυμίας για ελευθερία":


"Συμμορφωθείτε με τους περιορισμούς της Covid. Ελέγξτε την επιθυμία της ψυχής σας για ελευθερία. Μην ανοίγετε το παράθυρο και μην τραγουδάτε", είναι το μήνυμα που μεταφέρουν τα drones όπως μεταδίδει η δημοσιογράφος του The Economist, Alice Su.

Οι περιοχές που δεν έχουν νέα κρούσματα σε μια εβδομάδα θα επισημαίνονται ως "ελεγχόμενες" και αν φτάσουν στις δύο εβδομάδες χωρίς κρούσματα θα μπαίνουν στη κατηγορία της "προφύλαξης". Οι άνθρωποι στις ζώνες με λιγότερα ή καθόλου κρούσματα θα έχουν μεγαλύτερη ελευθερία, όπως να τους επιτρέπεται να μετακινούνται εντός των κτιριακών συγκροτημάτων στα οποία διαμένουν.

ΠΛΗΡΗΣ ΑΠΟΤΥΧΙΑ

Παρά τα μέτρα όμως, τα κρούσματα αυτές τις δέκα μέρες δεν έχουν σταματήσει να αυξάνονται. Τη Δευτέρα καταγράφηκαν 25.173 νέα κρούσματα, με όσους μολύντοναι να μεταφέρονται σε απομακρυσμένους χώρους καραντίνας, ενώ ακόμη και μικρά παιδιά χωρίζονται από τους γονείς τους. Εντύπωση προκαλεί πως δεν παρέχονται στατιστικά για τους θανάτους, με πολλούς συγγενείς ανθρώπων που χάθηκαν να αναφέρουν πως οι θάνατοί τους δεν έχουν να κάνουν με τη μόλυνση αλλά με τις συνθήκες νοσηλείας. Το κινεζικό Μέσο Caixin έγραψε πως οι αναφορές για τους θανάτους "κατέβηκαν" μετά από λογοκρισία.


Σε κάθε πολυκατοικία αντιστοιχούν δύο εθελοντές, οι οποίοι επιτρέπονται να ψωνίζουν στα καταστήματα για το πολύ δύο ώρες την ημέρα.


Επίσης, καταγράφονται περιστατικά λεηλασιών σε σημεία ανεφοδιασμού, ενώ μέρα τη μέρα αυξάνονται οι επιθέσεις σε άνδρες της αστυνομίας ή της τοπικής ασφάλειας. Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι καταγγελίες περί ελέγχων, με κάποιους στην περιοχή Σουχούι να λένε στο Reuters ότι τοπικές αρχές είχαν τοποθετήσει λουκέτα και αλυσίδες ποδηλάτων στις εξώθυρές τους αργά χθες, Κυριακή, για να τους περιορίσουν στα σπίτια τους.


Μεγάλο πρόβλημα καταγράφεται και με τα κατοικίδια ζώα με τους πολίτες να προσπαθούν να αντιδράσουν διαδικτυακά. Μάλιστα, τη περασμένη εβδομάδα μια κάτοικος άφησε το corgi της να φύγει καθώς δεν μπορούσε να το φροντίσει μιας και βγήκε θετική και παρότι ασυμπτωματική, έπρεπε να μεταφερθεί σε σημείο απομόνωσης όπως ορίζει το πρωτόκολλο.

Το μικρό σκυλί ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου από έναν υγειονομικό, ο οποίος όπως είπε "φοβήθηκε πως θα μολυνθεί". Οι εικόνες έγιναν σύμβολο απόγνωσης, σαν σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι, και έκανα τον γύρο του Weibo. Εθελοντές τώρα προσπαθούν να συλλέξουν τα σκυλιά και τις γάτες που έμειναν μόνο χωρίς τους ανθρώπους που τα φιλοξενούν και ελέγχθηκαν ως θετικοί.


Ο δήμαρχος Zong Ming παραδέχθηκε το Σάββατο πως το σύστημα διανομής τροφίμων έχει καταρρεύσει. Ένας διαδηλωτής τοποθέτησε το άδειο ανοιχτό ψυγείο του στο μπαλκόνι σε μια εικόνα που έκανε τον γύρο του κόσμου, ενώ δε λείπουν και οι αυτοκτονίες, με απελπισμένους κατοίκους να μη μπορούν να αντέξουν άλλο (επιλέγουμε να μη δείξουμε τις σχετικές εικόνες).


Από τις 17.600 κοινότητες της τεράστιας πόλης, οι 7.624 παραμένουν σε απόλυτο λουκέτο.

Οι περισσότεροι ειδικοί συμφωνούν ότι η προσέγγιση που ακολουθεί αυτή τη στιγμή η Σαγκάη, ήταν εξαιρετικά επιτυχημένη στην αρχή της πανδημίας, ωστόσο πλέον δεν έχει νόημα. Πολλοί κατηγορούν τη Κίνα πως ακολουθεί αυτή τη πολιτική καθώς προσπαθεί να αποφύγει να επικεντρωθεί στους ιατρικούς πόρους προς τους ηλικιωμένους και τους ευάλωτους.
ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ ΟΙ ΗΠΑ

Την Τρίτη, οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν ότι διέταξαν όλο το μη απαραίτητο προσωπικό του προξενείου τους να εγκαταλείψει άμεσα την πόλη. Οι ΗΠΑ ενημέρωσαν νωρίτερα το προσωπικό του προξενείου τους να φύγει και προέτρεψαν επίσης τους Αμερικανούς να επανεξετάσουν το ταξίδι στην Κίνα λόγω της "αυθαίρετης επιβολής" των τοπικών περιορισμών. Η εν λόγω οδηγία προκάλεσε οργή στο Πεκίνο.

Τοπικό lockdown υπάρχει και στη Guangzhou των 18 εκ. κατοίκων, με τους κατοίκους της να μη μπορούν να βγουν εκτός πόλης. Συνολικά η Κίνα παραμένει σχεδόν κλειστή για διεθνείς πτήσεις, παρότι η κανονικότητα στις περισσότερες περιοχές του πλανήτη δείχνει να επανέρχεται σταδιακά.

ΚΙΝΑ,LOCKDOWN