Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

Λίπος στο συκώτι: Ποιες είναι οι αλλαγές που πρέπει να κάνετε αμέσως;

 


Αν οι αιματολογικές εξετάσεις δείξουν πως υπάρχει συσσωρευμένο λίπος στο συκώτι , δηλ. πως πάσχετε από μη-αλκοολική λιπώδης διήθηση του ήπατος, ο γιατρός θα σας συστήσει αμέσως να κάνετε αλλαγές στη διατροφή σας.
Συνήθως από τη νόσο απειλούνται οι παχύσαρκοι άνθρωποι και όσοι πάσχουν από μεταβολικό σύνδρομο ή άλλους παράγοντες καρδιομεταβολικού κινδύνου. Σύμφωνα με το Αμερικανικό Ίδρυμα Ήπατος, εάν το λίπος στο ήπαρ ξεπερνάει το 5-10% του συνολικού βάρους του οργάνου, τότε αυτό ονομάζεται "στεάτωση" ή "λιπώδες ήπαρ". Στο 80% των περιπτώσεων ατόμων με λιπώδες ήπαρ δεν εκδηλώνονται κάποια εμφανή συμπτώματα.
   Για να μην χάνεις καμία ανάρτηση, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Να σημειωθεί πως η μη-αλκοολική λιπώδης διήθηση είναι η πάθηση που δεν συνδέεται με το αλκοόλ και η σοβαρότητά της μπορεί να ποικίλει από εμφάνιση απλής στεάτωσης -δηλαδή αυξημένης συσσώρευσης τριγλυκεριδίων στα ηπατοκύτταρα, έως και στεατοηπατίτιδας, η οποία συνοδεύεται από φλεγμονή και καταστροφή των ηπατοκυττάρων.

Παρακάτω μπορείτε να βρείτε μερικές χρήσιμες διατροφικές συμβουλές για να προστατεύσετε την υγεία του συκωτιού σας, τις οποίες φυσικά θα συζητήσετε και με τον γιατρό σας:

– Εάν το βάρος σας είναι αυξημένο και υπερβολικό, επιδιώξετε σταδιακή απώλεια. Υιοθετήστε ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο με ήπιο θερμιδικό περιορισμό, στοχεύοντας σε απώλεια της τάξης του 5-10% του αρχικού σωματικού βάρους. Να θυμάστε πώς η προσπάθεια χρειάζεται μέτρο και συνέπεια και η όποια απότομη και ακραία απώλεια βάρους μπορεί να λειτουργήσει επιβαρυντικά.
– Περιορίστε την πρόσληψη κορεσμένων και trans λιπαρών οξέων, αντικαθιστώντας τα με πηγές μονοακόρεστων και πολυακόρεστων λιπαρών.

 Πώς θα το καταφέρετε αυτό;

Επιλέξτε γάλα, γαλακτοκομικά προϊόντα και τυριά χαμηλά σε λιπαρά καθώς και κρέατα χαμηλής περιεκτικότητας σε λίπος. Αποφύγετε όσο μπορείτε τα έτοιμα γεύματα, τις έτοιμες σφολιάτες, τα κρουασάν και τα συναφή προϊόντα. 

Προτιμήστε το ελαιόλαδο ως κύριο προστιθέμενο λίπος στο φαγητό αντί για το βούτυρο ή τις μαργαρίνες.

-Προσπαθήστε να μαγειρεύετε τα φαγητά σας στο σπίτι και αποφύγετε το τηγάνισμα και τσιγάρισμα των τροφών. Το ψήσιμο και το βράσιμο είναι πιο υγιεινές πρακτικές.

– Επιλέξτε σύνθετους υδατάνθρακες, χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη, προτιμώντας ολικής άλεσης δημητριακά, έναντι των αντίστοιχων επεξεργασμένων.

– Προσπαθήστε να αυξήσετε τα επίπεδα φυσικής δραστηριότητας. Επιλέξτε ένα άθλημα ή μια δραστηριότητα που σας ευχαριστεί και στοχεύστε σε συστηματική άσκηση για τουλάχιστον 30 λεπτά, τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας.

– Ενισχύστε την πρόσληψη ω-3 λιπαρών οξέων, καταναλώνοντας ψάρια και θαλασσινά όσο πιο συχνά μπορείτε.

-Δώστε προσοχή στην ποσότητα και ποιότητα των υδατανθράκων και στην κατανάλωση της ζάχαρης. Προσέξτε ιδιαίτερα τα αναψυκτικά και τα φρουτοποτά που είναι πλούσια σε κρυμμένη ζάχαρη.

-Βάλτε την άσκηση στη ζωή σας και ενισχύστε τη φυσικής σας δραστηριότητα. Ένα άθλημα ή ένα είδος γυμναστικής που σας αρέσει θα σας βοηθήσει να κρατήσετε υγιή τον οργανισμό σας και θα συμβάλει σημαντικά στην προσπάθειά σας.

*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.

Ακολουθήστε μας και στο Facebook