Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

Θεραπευτικό λάδι σκόρδου για αρθρίτιδα και φλεβίτιδα

Λάδι σκόρδου για αρθρίτιδα και φλεβίτιδα

 
Πως το ετοιμάζουμε

   Για να μην χάνεις καμία ανάρτηση, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Μιά από τις πολλές και θαυμάσιες ιδιότητες του σκόρδου είναι και η μείωση των συμπτωμάτων αλλά και η θεραπεία της αρθρίτιδας και της φλεβίτιδας, καθώς μειώνει τη φλεγμονή και
βελτιώνει την κυκλοφορία στις επώδυνες αρθρώσεις, ενώ παράλληλα συμβάλλει στην εύρυθμη λειτουργία τους.
Ας δούμε πως μπορούμε να κάνουμε λάδι σκόρδου*, με το οποίο θα κάνουμε επάλειψη και μασάζ σε πονεμένες αρθρώσεις και όχι μόνο!

Θα χρειαστούμε
100gr σκόρδο περίπου
και
250gr παρθένο ελαιόλαδο**


Πως θα το ετοιμάσουμε
– τοποθετούμε το ψιλοκομμένο ή στουμπισμένο σκόρδο σε ένα γυάλινο βάζο
– ρίχνουμε μέσα το λάδι μας
– κλείνουμε χαλαρά το βάζο μας*
και
– το κουνάμε πολύ καλά για να ανακατευτεί το σκόρδο με το λάδι.
στη συνέχεια
– το τοποθετούμε στο κάτω μέρος του ψυγείου μας
χωρίς να ξεχνάμε
– να το κουνάμε κατά διαστήματα ή να ανακατεύουμε με ένα κουταλάκι και να προσέχουμε ώστε το σκόρδο να σκεπάζεται από το λάδι.
όταν ολοκληρωθεί ο χρόνος παραμονής του σκόρδου στο λάδι μας – αφήνουμε το σκόρδο στο λάδι περίπου 40 με 48 ώρες
– σουρώνουμε*** με τη βοήθεια ενός πολύ καλής ποιότητας τουλπανιού.
όταν σουρώσουμε
– βάζουμε το λάδι μας σε ένα σκουρόχρωμο μπουκάλι με σταγονόμετρο, ή σε ένα βαζάκι με πλατύ στόμιο, αν μας δυσκολεύει η στερεοποίηση του λαδιού και το τοποθετούμε στο ψυγείο – συνολική διατήρηση στο ψυγείο 5 μέρες
Το λάδι μας αυτό έχει θεραπευτικούς σκοπούς- μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε για τη θεραπεία παθήσεων των φλεβών και των αρθρώσεων


Για τις αρθρώσεις:

-. εφαρμόζουμε το λάδι στην επώδυνη περιοχή και
-. κάνουμε ελαφρύ μασάζ
-. στη συνέχεια τυλίγουμε το πονεμένο σημείο με κάποιο ζεστό ύφασμα
-. παρατηρούμε βελτίωση μετά από λίγες μέρες
-. η θεραπεία θα πρέπει να διαρκέσει αρκετό καιρό.
-. εάν υποφέρουμε από φλεβίτιδα ή φλεβίτη αρχικών σταδίων, η διαδικασία είναι η ίδια
-. η θεραπεία και για την αρθρίτιδα και για την φλεβίτιδα θα πρέπει να γίνεται το βράδυ, προκειμένου το λάδι να δράσει όλη τη νύχτα
-. το πρωί ξεπλένουμε τα πόδια μας και προσπαθούμε να μην τα κουράζουμε υπερβολικά.


Το λάδι του σκόρδου λόγω και της περιεκτικότητάς του σε σελήνιο, είναι χρήσιμο στη διαχείριση του πόνου στις αρθρώσεις,την πλάτη και στον αυχένα.
Μία από τις ενώσεις που βρίσκονται στο σκόρδο είναι και η thiacremonone.
Η thiacremonone έχει ισχυρές αντιφλεγμονώδεις και αντι-αρθριτικές ιδιότητες και δράσεις.
Το λάδι σκόρδου μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε και σε περιπτώσεις παθήσεων του δέρματος όπως:
ψωρίαση
έκζεμα
πιτυρίαση.
-. εμποτίζουμε ένα πανί ή βαμβάκι και το εφαρμόζουμε πάνω από την προσβεβλημένη περιοχή
-. καλύπτουμε με ένα βαμβακερό πανάκι ή με γάζα
-. αλλάζουμε δύο έως τρεις φορές ημερησίως
*Το πρόβλημα με το σκόρδο στο λάδι
Στη δεκαετία του 1980, οι υπάλληλοι της υγειονομικής περίθαλψης στην Αμερική εντόπισαν διάφορα κρούσματα τροφικής αλλαντίασης σε ακατάλληλα αποθηκευμένα σκόρδα σε λάδι.
Γιατί συνέβη αυτό; Τι συμβαίνει όταν βάζουμε σκόρδο στο λάδι;
Ας λύσουμε αυτή την απορία
Υπάρχει ένα βακτήριο σχήματος ράβδου το clostridium botulinum, το οποίο είναι αναερόβιο βακτήριο– αναερόβια βακτήρια είναι αυτά που αναπτύσσονται μόνο σε απουσία οξυγόνου- που έχει την ικανότητα να παράγει τη νευροτοξίνη botulinum.
Βρίσκεται παντού στο έδαφος, στα γεωργικά προϊόντα, το έντερο των ανθρώπων και των φυτοφάγων ζώων,στο νερό,στα ψάρια.
Επειδή οι βολβοί του σκόρδου αναπτύσσονται κάτω από το χώμα, όπως όλοι οι βολβοί, είναι σχεδόν αδύνατο να εξαλειφθούν όλα τα ίχνη από το clostridium botulinum, το οποίο δεν αποτελεί απειλή μέχρι να βρεθεί σε αναερόβιο περιβάλλον– είναι αβλαβές όταν υπάρχει οξυγόνο.
Έτσι όταν το σκόρδο αναμιγνύεται με λάδι κόβεται η παροχή αέρα στο σκόρδο, δημιουργώντας τις αναερόβιες συνθήκες που αγαπά το clostridium botulinum, οπότε και παράγεται η νευροτοξίνη botulinum.
Το πρόβλημα ελαττώνεται σε όξινο περιβάλλον και σε περιβάλλον με υψηλή συγκέντρωση αλάτων, για αυτό αν θέλουμε να κάνουμε σκόρδο σε λάδι και να είμαστε απολύτως ασφαλείς εμβαπτίζουμε για 24 ώρες το σκόρδο, το οποίο έχουμε κόψει σε φέτες, σε κιτρικό οξύ, στη συνέχεια το στραγγίζουμε και ξεκινάμε τη διαδικασία του εμποτίσματος στο λάδι.
Επίσης η τοξίνη της αλλαντίασης καταστρέφεται στους 85 με 100 βαθμούς Κελσίου για 20 λεπτά, ενώ οι σπόροι του clostridium botulinum καταστρέφονται στους 121 βαθμούς Κελσίου σε 5 λεπτά.
Τα περισσότερα κρούσματα αλλαντίασης προέρχονται από την κατανάλωση κονσερβών οικιακής κατασκευής, και κυρίως κονσερβών λαχανικών και ψαριών του γλυκού νερού που έχουν συντηρηθεί σε αναερόβιες συνθήκες.
Σε χώρες που υπήρξαν κρούσματα, οι Υπηρεσίες Τροφίμων και Φαρμάκων απαίτησαν από τους επεξεργαστές τροφίμων να προσθέσουν οξέα σε μείγματα σκόρδου-ελαίου για να εμποδίσουν την ανάπτυξη βακτηριδίων.


Τι κάνουμε
-. δεν αφήνουμε να δημιουργηθούν, ειδικά στο σκόρδο το εμβαπτισμένο στο λάδι, αναερόβιες συνθήκες.
-. έτσι, δεν αφήνουμε το δοχείο που έχουμε το λάδι με το σκόρδο σε υγρό και θερμό σημείο – για ασφάλεια το τοποθετούμε στο ψυγείο
-. δεν το κλείνουμε αεροστεγώς, αλλά πολύ χαλαρά, ώστε να περνά αέρας
-. σε τακτά χρονικά διαστήματα ανακατεύουμε με ένα πιρούνι
-. μόλις τελειώσει ο χρόνος που χρειαζόμαστε, ώστε να εκχυλιστεί μέρος των ουσιών του σκόρδου στο λάδι, συνεχίζουμε να το έχουμε στο ψυγείο.
Το σκόρδο και η ιδιαίτερη μυρωδιά του
-. με όλες τις θεραπείες με σκόρδο υπάρχει πάντα το πρόβλημα με τη χαρακτηριστική μυρωδιά του σκόρδου.
-. όταν τρώμε ωμό σκόρδο το συνοδεύουμε πάντα με φρέσκο ωμό μαϊντανό, χωρίς να παραλείπουμε στο τέλος κάθε γεύματος να μασάμε μερικά κλαράκια μαϊντανού
-. όταν κάνουμε επάλειψη με λάδι σκόρδου, μετά το πέρας της δράσης του λαδιού, πλένουμε το σημείο του σώματος μας που κάναμε επάλειψη με χλιαρό νερό και απαλό σαπούνι, χωρίς άρωμα.

**η ποσότητα είναι πρότυπη – κάνουμε όσο λάδι χρειαζόμαστε
*** Επειδή με ρωτήσατε τι κάνουμε με την στερεοποίηση του λαδιού όταν το βάζουμε στο ψυγείο, το οποίο είναι φυσικό επακόλουθο-
λοιπόν…
απλά, όταν είμαστε στη διαδικασία σουρώματος, το αφήνουμε λίγα λεπτά εκτός ψυγείου και επανέρχεται αμέσως στη ρευστή του κατάσταση,
οπότε και σουρώνουμε.
Όταν θέλουμε να κάνουμε επάλειψη, δεν χρησιμοποιούμε μπουκαλάκι με σταγονόμετρο αλλά ένα βαζάκι με πλατύ στόμιο, από το οποίο, με ένα κουταλάκι, βάζουμε στη χούφτα μας τη ποσότητα που θέλουμε, η οποία αμέσως ρευστοποιείται και κάνουμε επάλειψη.

Σημειώσεις:
Δεν χρησιμοποιούμε ΠΟΤΕ βότανα ή αιθέρια έλαια, στα οποία έχουμε αλλεργία
*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. 

Ακολουθήστε μας και στο Facebook

 το διαβάσαμε ΕΔΩ 

 Κείμενο και επιμέλεια κειμένου:thalia-botanologia