Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

Μπορεί το σπαράγγι να θεραπεύσει τον καρκίνο;

 


Το σπαράγγι είναι ένα υγιές λαχανικό πλούσιο σε φυτικές ίνες με μεγάλη θρεπτική αξία λόγω της παρουσίας πολλών βασικών βιοδραστικών συστατικών όπως:

  • Φλαβονόλες όπως Quercetin, Isorhamnetin και Kaempferol
  • Βιταμίνες όπως βιταμίνη C, βιταμίνη Β6, βιταμίνη Ε, βιταμίνη Α και βιταμίνη Κ
  • Λινολενικό οξύ
  • Ελαϊκό οξύ
  • Ρουτίνη
  • Φυλλικό οξύ
  • Σίδερο

Εκτός από αυτά, τα σπαράγγια είναι επίσης γνωστό ότι περιέχουν ινουλίνη και σαπωνίνες (όπως η ασπαρίνη Α) και υψηλά επίπεδα γλουταθειόνης και L-ασπαραγίνης.

Όντας πλούσιο σε φυτικές ίνες και χαμηλές σε θερμίδες, το σπαράγγι έχει συσχετιστεί με την απώλεια βάρους. Το Σπαράγγι είναι επίσης ένα υπέροχο λαχανικό με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες που χρησιμοποιείται συνήθως σε δίαιτες / διατροφή με περιορισμούς υδατανθράκων, όπως η διατροφή κετο. Επιπλέον, πολλά από τα βασικά βιοδραστικά όπως τα φλαβονοειδή που υπάρχουν στο Σπαράγγι έχουν μεγάλο ενδιαφέρον για τους επιστήμονες και μελετήθηκαν για τα πιθανά οφέλη τους στη μείωση του κινδύνου διαφόρων ασθενειών.


Γενικές χρήσεις και οφέλη για την υγεία του σπαραγγιού


Μια δίαιτα / διατροφή πλούσια σε σπαράγγια είναι πολύ υγιεινή. Με βάση διάφορες in vitro μελέτες, το Σπαράγγι και τα βασικά βιοενεργά συστατικά του θεωρείται ότι έχουν αντιοξειδωτικά, αντιφλεγμονώδη, διουρητικά, αντιμικροβιακά, αντιικά και κυτταροτοξικά αποτελέσματα με πολλά οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένων των ακόλουθων.

  • Το σπαράγγι χρησιμοποιείται συνήθως μαζί με μεγάλες ποσότητες υγρών για την αύξηση της παραγωγής ούρων. Χρησιμοποιείται για λοιμώξεις της ουροδόχου κύστης ή του ουροποιητικού συστήματος. Ωστόσο, η κατανάλωση πολλών σπαραγγιών είναι γνωστό ότι οδηγεί σε πικάντικη μυρωδιά ούρων, πιθανώς λόγω των πτητικών οργανικών συστατικών όπως το ασπαραγικό οξύ και τα παράγωγά του που εκκρίνονται στα ανθρώπινα ούρα μετά την κατανάλωση σπαραγγιού.
  • Το σπαράγγι που είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες μπορεί να βελτιώσει την πέψη και να μειώσει τη δυσκοιλιότητα.
  • Το σπαράγγι μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση του φουσκώματος και στην απώλεια βάρους λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες.
  • Η διατροφή / διατροφή συμπεριλαμβανομένου του σπαραγγιού που είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες, μπορεί να βοηθήσει στην προώθηση της υγείας της καρδιάς.
  • Το σπαράγγι είναι επίσης πλούσιο σε φυλλικό οξύ που βοηθά στην ανάπτυξη του εμβρύου και είναι ευεργετικό για την εγκυμοσύνη.
  • Η κατανάλωση σπαραγγιού μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του άγχους και της κατάθλιψης.
  • Το σπαράγγι, που περιέχει βιταμίνη Κ και σίδηρο, μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της υγείας των οστών και στη μείωση της οστεοπόρωσης.

Δεν έχουν διεξαχθεί κλινικές δοκιμές και μελέτες παρατήρησης σε ανθρώπους για την αξιολόγηση των επιπτώσεων της πρόσληψης σπαραγγιού στη θεραπεία του καρκίνου. Οι μελέτες που επισημαίνουν το αντικαρκινικό δυναμικό των σπαραγγιών είτε βασίζονται στις μελέτες που έγιναν σε ορισμένα από τα δραστικά συστατικά του ξεχωριστά ή βασίζονται στις πειραματικές / προκλινικές μελέτες εκχυλισμάτων σπαραγγιού σε διαφορετικά μοντέλα καρκίνου ή κυτταρικές σειρές. Τα αποτελέσματα αυτών των μελετών ενδέχεται να υποδηλώνουν πιθανό δυναμικό των σπαραγγιών στην υποστήριξη μιας συγκεκριμένης θεραπείας, στη μείωση των βιοδεικτών / καταστάσεων του καρκίνου ή στη μείωση του κινδύνου ενός συγκεκριμένου καρκίνου, ενθαρρύνοντας μελέτες σε ανθρώπους, αλλά δεν μπορούν να θεωρηθούν ως αποδεικτικά στοιχεία για τη χρήση του για θεραπεία καρκίνου του ανθρώπου.

Ακολουθούν ορισμένα παραδείγματα πειραματικών / προκλινικών μελετών που σχετίζονται με τη χρήση εκχυλισμάτων Asparagus ή των βασικών δραστικών συστατικών του σε διάφορες κυτταρικές σειρές καρκίνου / μοντέλα ζώων. 


Επιπτώσεις του εκχυλίσματος σπαραγγιού στον καρκίνο του παχέος εντέρου - Προ-κλινική μελέτη

Σε μια προκλινική μελέτη που πραγματοποίησαν οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Στρασβούργου στη Γαλλία, προκάλεσαν καρκινογένεση του παχέος εντέρου (καρκίνος) σε μοντέλα αρουραίων (αρουραίοι Wistar), μετά από τους οποίους οι αρουραίοι έλαβαν ημερήσια δόση μεθανολικού εκχυλίσματος Asparagus officinalis L. νερό. Μετά από 7 εβδομάδες θεραπείας εκχυλίσματος βλαστών σπαραγγιού σε αυτά τα μοντέλα που προκλήθηκαν από καρκίνο του παχέος εντέρου, βρέθηκε ότι το κόλον των αρουραίων είχε μείωση κατά 50% στον αριθμό των προνεοπλασματικών βλαβών. Αυτή η προκλινική μελέτη προτείνει πιθανές αντικαρκινικές επιδράσεις των σπαραγγιών στον καρκίνο του παχέος εντέρου. (Souad Bousserouel et al, Int J Oncol., 2013) 


Αντίκτυπος ενός εκχυλίσματος σπαραγγιού που έχει υποστεί αγωγή με ένζυμο σε μια συγκεκριμένη χημειοανθεκτική κυτταρική σειρά καρκίνου του παγκρέατος - Πειραματική μελέτη

Σε μια πειραματική μελέτη που πραγματοποιήθηκε από τους ερευνητές από την Πανεπιστημιακή Σχολή Ιατρικής και Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Yamaguchi του Πανεπιστημίου του Χοκάιντο στην Ιαπωνία και του Πανεπιστημίου της Μάλτας στη Μάλτα, αξιολόγησαν την επίδραση ενός εκχυλίσματος σπαραγγιού που έχει υποστεί αγωγή με ένζυμο σε ένα συγκεκριμένο χημειο-ανθεκτικό (GEM) κυτταρική σειρά καρκίνου του παγκρέατος που ονομάζεται KLM1-R. Ο κύριος λόγος για τη μελέτη ήταν ότι διαπιστώθηκε ότι η ανοδική ρύθμιση μιας πρωτεΐνης θερμικού σοκ 27 (HSP27) συσχετίστηκε με αυτήν την ανθεκτικότητα σε χημειο (GEM) καρκινικών κυττάρων του παγκρέατος και οι ερευνητές ήθελαν να διερευνήσουν τις δυνατότητες του ενζύμου- επεξεργασμένο εκχύλισμα σπαραγγιού για την υπέρβαση της αντίστασης (Takuya Shimada et al, In Vivo. Ιουλ-Αυγ 2018)

Η μελέτη διαπίστωσε ότι το εκχύλισμα σπαραγγιού που έχει υποστεί αγωγή με ένζυμο HSP27 με μειωμένη ρύθμιση στις χημειοανθεκτικές παγκρεατικές κυτταρικές σειρές. Ως εκ τούτου, πρότειναν έναν πιθανό ρόλο / πιθανό θεραπευτικό όφελος αυτού του εκχυλίσματος σπαραγγιού στην ενίσχυση των αντικαρκινικών επιδράσεων όταν λαμβάνονται με το συγκεκριμένο χημειο (GEM) σε ασθενείς με καρκίνο του παγκρέατος. Ωστόσο, απαιτούνται κλινικές δοκιμές και μελέτες αλληλεπίδρασης με βότανα-φάρμακα για την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας και της τοξικότητας (εάν υπάρχει) της θεραπείας εκχυλίσματος σπαραγγιού για τον καρκίνο του παγκρέατος στους ανθρώπους.


Επιπτώσεις της ασπαρίνης Α (σαπωνίνη από σπαράγγια) στην κυτταρική σειρά καρκίνου του ενδομητρίου - Πειραματική μελέτη


Σε μια πειραματική μελέτη που πραγματοποιήθηκε από τους ερευνητές από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Hefei και το Πανεπιστήμιο Anhui Normal στην Κίνα, αξιολόγησαν την αντικαρκινική δραστηριότητα του Asparanin A, μιας στεροειδούς σαπωνίνης από το Σπαράγγι, στη γραμμή του καρκίνου του ενδομητρίου που ονομάζεται Ishikawa. Η μελέτη διαπίστωσε ότι η χορήγηση της ασπαρανίνης Α μπορεί να αναστείλει σημαντικά τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων του ιστού του όγκου, να μειώσει την ανάπτυξη του όγκου και να προκαλέσει απόπτωση (προγραμματισμένος κυτταρικός θάνατος). Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι εάν επικυρωθεί σε κλινικές δοκιμές, η ασπαρίνη Α μπορεί να είναι ένα ευεργετικό συστατικό τροφής για την αναστολή του καρκίνου του ενδομητρίου. (Fan Zhang et al, J Agric Food Chem., 2020) 


Αντίκτυπος του πολυσακχαρίτη σπαραγγιού μαζί με τη θεραπεία εμβολισμού στο μοντέλο καρκίνου του ήπατος - Πειραματική μελέτη

Σε μια πειραματική μελέτη που έγινε από τους ερευνητές από το Δημοτικό Νοσοκομείο Παραδοσιακής Κινέζικης Σαγκάης (TCM) που σχετίζεται με το Πανεπιστήμιο της Σαγκάης του TCM, το Κεντρικό Νοσοκομείο Longgang, το νοσοκομείο ENT του Κεντρικού Νοσοκομείου Longgang, το Ινστιτούτο Ωτορινολαρυγγολογίας του Πανεπιστημίου Shenzhen, το Δημοτικό Νοσοκομείο Rizhao Η Ιατρική και το Πανεπιστήμιο Hunan Normal στην Κίνα, αξιολόγησαν την αποτελεσματικότητα του πολυσακχαρίτη σπαραγγιού ως ανοσοενισχυτικό για τη χημειοθεραπεία του καρκίνου του ήπατος μαζί με τη Θεραπεία Embolization. (Ling-Ling Weng et al, Asian Pac J Cancer Prev., 2014)

Η μελέτη διαπίστωσε ότι ο πολυσακχαρίτης Asparagus και η μορφή του εμβολικού του παράγοντα, το κόμμι σπαράγγου, μαζί με τη θεραπεία εμβολισμού (TACE), ανέστειλαν σημαντικά την ανάπτυξη και την αγγειογένεση του όγκου (βλάστηση νέων αιμοφόρων αγγείων που μπορούν να βοηθήσουν στην ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων τροφοδοτώντας θρεπτικά συστατικά μέσω του αίματος) και προκάλεσαν καρκίνο κυτταρικός θάνατος (απόπτωση) σε μοντέλο καρκίνου του ήπατος.
*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. 

Ακολουθήστε μας και στο Facebook 

 

το διαβάσαμε ΕΔΩ