Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

Οι δράσεις των βοτάνων - Ισχυρά βότανα για την οστεοαρθρίτιδα

 Για να μην χάνεις καμία ανάρτηση, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Πολλές φορές ακούμε για περιπτώσεις ρευματοειδούς αρθρίτιδας, για ρευματικά,

για οστεοαρθρίτιδα 

– ας παραμείνουμε στη ρευματοειδή αρθρίτιδα και στην οστεοαρθρίτιδα και ας δούμε τις διαφορές τους και πως μπορούν τα βότανα να θεραπεύσουν ή να μειώσουν τα προβλήματα της οστεοαρθρίτιδας.
Λοιπόν με τον όρο αρθρίτιδα αναφερόμαστε στην πάθηση που προκαλεί φλεγμονές στις αρθρώσεις και υπάρχουν δύο πολύ γνωστές περιπτώσεις αρθρίτιδας, οι οποίες και ταλαιπωρούν μεγάλο αριθμό ατόμων και που συχνά αλλά λανθασμένα, ταυτίζονται μεταξύ τους.


Η πρώτη περίπτωση είναι η οστεοαρθρίτιδα και η δεύτερη η ρευματοειδής αρθρίτιδα.
Η οστεοαρθρίτιδα είναι ίσως η πιο συνηθισμένη μορφή αρθρίτιδας και η οποία χαρακτηρίζεται ως εκφυλιστική πάθηση, καθώς παρατηρείται επιδείνωση της δομής ή της λειτουργίας του ιστού μέσα στο χρόνο.
Είναι μια κατάσταση που τη χαρακτηρίζει η βαθμιαία ανάπτυξη οιδήματος,
φλεγμονής,
διόγκωσης και ακαμψίας των αρθρώσεων.
Η βλάβη αρχίζει από το υποχόνδριο οστό και σαν αντίδραση παρατηρείται απώλεια του αρθρικού χόνδρου και υπερτροφία του οστού που εκφράζεται με δημιουργία οστεοφύτων.


Η οστεοαρθρίτιδα, όπως πολύ καλά γνωρίζουν τα άτομα τα οποία υποφέρουν από αυτή, είναι μια χρόνια και προοδευτικά εξελισσόμενη πάθηση των αρθρώσεων και της σπονδυλικής στήλης, χαρακτηρίζεται από προοδευτική καταστροφή του αρθρικού χόνδρου και τη δημιουργία νέου οστού, τα γνωστά οστεόφυτα, και προκαλείται από διάφορους παράγοντες.

Άτομα με οστεοαρθρίτιδα βιώνουν καταστροφή του χόνδρου τους που λειτουργεί ως “μαξιλάρι” μεταξύ των αρθρώσεων.
Ο χόνδρος παράγει το αρθρικό υγρό για να έχουμε κίνηση χωρίς τριβές, και δυστυχώς έχει μικρή αναγεννησιακή ικανότητα σε περιπτώσεις τραυματισμού.
Οι αρθρώσεις που προσβάλλονται συνήθως είναι οι φάλαγγες των δακτύλων και οι μεγάλες αρθρώσεις όπως των ισχίων, των ώμων και των γονάτων, αλλά μερικές φορές και η σπονδυλική στήλη.
Τα συμπτώματα της οστεοαρθρίτιδας αναπτύσσονται αργά και επιδεινώνονται σταδιακά για πολλά χρόνια.
Η ρευματοειδής αρθρίτιδα, είναι αυτοάνοσο νόσημα και χρόνια πάθηση, η οποία προκαλεί πόνο,
βλάβη στις αρθρώσεις, ενώ μπορεί να επιφέρει περιορισμένη κίνηση και λειτουργία στις πληγείσες αρθρώσεις.
Η ρευματοειδής αρθρίτιδα μπορεί να επηρεάσει οποιαδήποτε άρθρωση, όμως οι μικρές αρθρώσεις των χεριών και των ποδιών, που συνήθως επηρεάζονται περισσότερο και η φλεγμονή που αναπτύσσεται μπορεί να επηρεάσει ζωτικές λειτουργίες όπως η όραση, η αναπνευστική και η καρδιακή λειτουργία.
Τα συμπτώματα της ρευματοειδούς αρθρίτιδας έχουν άμεση εμφάνιση και εξέλιξη σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Για την ευζωία μας, που για να είναι εφικτή πρέπει να είναι υγιές και το σκελετικό μας σύστημα, υιοθετούμε υγιεινή διατροφή και βότανα με:
-. ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και δράσεις, τα οποία βοηθούν στη θεραπεία και σταματούν τις εκφυλιστικές αλλαγές που συμβαίνουν στους ιστούς και σε όλα τα συστήματα του οργανισμού μας,
-. με ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες και δράσεις, σε συνδυασμό
-. με αποχρεμπτικές, ηπατοτονωτικές/αποτοξινωτικές και πικρές τονωτικές/bitters, οι οποίες ενισχύουν την ικανότητα του σπλήνα, του συκωτιού,των νεφρών και των εντέρων μας, ώστε να επιτυγχάνεται καλύτερη πέψη, αφομοίωση και έκκριση των τοξινών,
-. με ισχυρές αντισπασμωδικές ιδιότητες και δράσεις, οι οποίες μειώνουν τις τριβές και χαλαρώνουν τους μύες γύρω από την άρθρωση.
-. με ισχυρές τονωτικές ιδιότητες του κυκλοφορικού, τοι οποίες αυξάνουν τη ροή του αίματος και έτσι επιταχύνουν την αποβολή των τοξινών που είναι συσσωρευμένες στις αρθρώσεις.
-. με ισχυρές rubefacient ιδιότητες και δράσεις, για τοπική υπεραιμάτωση και μυοχαλάρωση- τα βότανα αυτά τα εφαρμόζουμε στο δέρμα, για να προκαλέσουμε ήπια και τοπική αύξηση της επιφανειακής ροής αίματος, το οποίο συνήθως εμφανίζεται ως ερυθρότητα του δέρματος και τα χρησιμοποιούμε για να ανακουφίσουμε τον πόνο και το πρήξιμο των ρευματικών παθήσεων

Tα ισχυρότερα από αυτά είναι:
Capsicum sp./ Καγιέν
Brassica alba/niger /σπόροι μουστάρδας
Ricinis communis/καστορέλαιο
Allium sativa/σκόρδο
-. με ισχυρές αναλγητικές ιδιότητες και δράσεις, που ανακουφίζουν από τον πόνο και τη δυσφορία.
-. με ισχυρές διουρητικές ιδιότητες και δράσεις, τα οποία ενισχύουν στην αποτοξινωτική λειτουργία των νεφρών με την αποβολή των τοξινών.
-. με ισχυρές χαλαρωτικές και καταπραϋντικές ιδιότητες και δράσεις, τα οποία αποφορτίζουν από τη συνεχή κατάσταση του stress και της δυσφορίας – πολλά απ’ αυτά τα βότανα είναι και αντισπασμωδικά ταυτόχρονα.
Έτσι και για όλες τις ρευματικές παθήσεις συμπεριλαμβανόμενης και της οστεοαρθρίτιδας πίνουμε ροφήματα από ενδεδειγμένα βότανα και τρώμε μια σειρά από υγιεινά τρόφιμα, για να εμποδίσουμε και τη συσσώρευση τοξινών, με έμφαση στα φρέσκα φρούτα και λαχανικά,στα φύτρα,στο μέλι,
στους ξηρούς καρπούς και τα όσπρια.


Περιορίζουμε τις όξινες τροφές όπως  

τις ζωικές,
τη ζάχαρη,
τις επεξεργασμένες,
τα αποφλοιωμένα δημητριακά,
το αλκοόλ,
την καφεΐνη και εστιαζόμαστε στην υγεία του μυοσκελετικού μας σύστημα,
στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος,
στην τόνωση του νευρικού μας συστήματος,
στην εύρυθμη λειτουργία των νεφρών μας, για τη σωστή απέκκριση των τοξινών του οργανισμού μας,
στη διατήρηση του βάρους μας σε φυσιολογικά επίπεδα, ώστε να μειωθεί η περιττή πίεση στις αρθρώσεις μας.


Και πολλές φορές ρωτάμε γιατί εκείνο, γιατί το άλλο, γιατί, γιατί, γιατί…

Ας δούμε λίγο τι συμβαίνει μα τα φρούτα και τα λαχανικά.
Υπάρχει έρευνα* η οποία υποδεικνύει του λόγου το αληθές, καθώς ορισμένοι τύποι οστεοαρθρίτιδας, όπως η οστεοαρθρίτιδα του γόνατος, ανταποκρίνονται θετικά σε μια διατροφή υψηλή σε φλαβονοειδή, τα οποία είναι θρεπτικά συστατικά που βρίσκονται στα φρούτα και τα λαχανικά – φλαβονοειδή με ιδιαίτερα υψηλή αντιοξειδωτική δράση θα τα βρούμε στα κρεμμύδια,
στα μήλα,
στα ρόδια, για τα οποία ο Γάλλος νομπελίστας γιατρός Luc Montagnier είχε πει ότι:
Τα μυστικά της καλής υγείας και της μακροζωίας είναι ο χυμός του ροδιού, η παπάγια και μισή ώρα τρέξιμο την ημέρα και είναι ακριβώς έτσι καθώς όλες οι έρευνες έρχονται να επιβεβαιώσουν ότι το ρόδι και το εκχυλίσμά του μειώνει την διάβρωση των χόνδρων με αποτέλεσμα την άμεση βοήθειά του στην αντιμετώπιση της οστεοαρθρίτιδας, καθώς τα ισχυρότατα φλαβονοειδή που περιέχει συμβάλλουν στην μείωση των φλεγμονών.
στις κόκκινες πιπεριές,
στο σέλινο,
στη μέντα,
τον κόλιανδρο,
το κάρδαμο,
τον άνηθο,
το μελισσόχορτο,
τη ρίγανη,
τον μαϊντανό,
το δεντρολίβανο,
το φασκόμηλο,
το δυόσμο,
το θυμάρι.
Επίσης, τα αντιοξειδωτικά που βρίσκονται σε πολλά φρούτα και λαχανικά βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών που παράγονται από τη φλεγμονή.
Οι ελεύθερες ρίζες είναι μόρια που μπορούν να προκαλέσουν κυτταρική βλάβη.

– τα πιο γνωστά αλλά και τα πιο ισχυρότατα αντιοξειδωτικά είναι

το κουρκούμι,το ελαιόλαδο και το τζίντζερ με ταυτόχρονη ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση, συνοδευόμενα πάντα από τις ισχυρές διατροφικές βιταμίνες επίσης η C, D καιΒ καροτίνη, όπως και τα ισχυρότατα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.

*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. 

Ακολουθήστε μας και στο Facebook 

το διαβάσαμε ΕΔΩ 

 Κείμενο και επιμέλεια κειμένου: thalia