Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

Μαραθόσπορος οι Θεραπευτικές Ιδιότητες και τα Οφέλη για την Σιλουέτα μας




 
Μαραθόσπορος … αυτός ο άγνωστος σύμμαχός μας !
Ο μαραθόσπορος ή Foeniculum vulgare είναι μια πόα μονοετής που ανήκει στην ευρύτερη οικογένεια των Σκιαδανθών και το συναντάμε με διάφορες ονομασίες, όπως :
μάραθος
μάραθρο
μάραζα
αγριομάραθο
αμαραθιά
φινόκιο
μάλαθρο
φοινίκουλο
αρκομάραθον

Ο πολλαπλασιασμός του εν λόγω φυτού γίνεται με σπόρους και συνήθως γίνεται από αρχές Φεβρουαρίου έως και μέσα Μαρτίου (ή και πιο αργά εφόσον υπάρχει όμως δυνατότητα άρδευσης). Το χωράφι πρέπει να είναι πολύ καλά προετοιμασμένο για να υποδεχτεί το σπόρο του μάραθου.

Ο μαραθόσπορος είναι πολύ γνωστός από τους αρχαίους κιόλας πολιτισμούς. Μαρτυρίες πιστοποιούν τη χρήση του μαραθόσπορου στην αρχαία Κίνα, την Ινδία αλλά και την Αίγυπτο. Το εξαιρετικά ξεχωριστό του άρωμα ήταν πολύ χρήσιμο στη μαγειρική … αλλά δεν ήταν και η μοναδική του χρήση. Ο μαραθόσπορος χρησιμοποιούταν επίσης και στην ιατρική … λόγω των εξαιρετικών θεραπευτικών ιδιοτήτων του.

Στην αρχαία Ελλάδα, ο μαραθόσπορος, ήταν μάλιστα σύμβολο επιτυχίας και δύναμης, ενώ το όνομά του φαίνεται να το έχει πάρει για να τιμήσει την νίκη κατά των Περσών στη μάχη του Μαραθώνα το 490 π.Χ.

Το ιδιαίτερο και βαρύ άρωμα του μαραθόσπορου έχει βρει θέση κυρίως στην ινδική κουζίνα και στην κουζίνα της Μέσης Ανατολής που φημίζονται για τα δυνατά τους αρώματα και τον έντονο χαρακτήρα τους !
Και στην ιταλική κουζίνα όμως, ο μαραθόσπορος αφήνει το στίγμα του, αφού χρησιμοποιείται κυρίως για να αρωματίσει τους κεφτέδες αλλά και στη γέμιση στα λουκάνικα για να δώσει ένα ξεχωριστό άρωμα και μια ιδιαίτερη γεύση.

Ακόμα όμως και η ποτοποιεία δε θα άφηνε ένα τόσο μοναδικό και αρωματικό υλικό ανεκμετάλλετο. Ο μάραθος αρωματίζει το απόσταγμα σταφυλιών για την παραγωγή τσίπουρου, ρακής και άλλων αρωματικών αλκοολούχων ποτών.

Τέλος, ο μαραθόσπορος, υπάρχει και στην κουζίνα κάθε νοικοκυριού αφού αρωματίζει όμορφα πολλά από τα γεύματά μας … είτε είναι αρτοσκευάσματα είτε μαγειρευτό φαγητό !

Μαραθόσπορος & βασικά οφέλη για την υγεία

Ο μαραθόσπορος ή όπως ονομάζεται στην επιστημονική κοινότητα “Φοινίκουλον το κοινό” (Foeniculum vulgare), χρησιμοποιήθηκε από την αρχαιότητα κιόλας, άλλοτε ως ορεκτικό, άλλοτε ως αντιπυρετικό και άλλοτε πάλι κατά της εφίδρωσης.

Μια κόμα χρήση του μαραθόσπορου ήταν στις θηλάζουσες μητέρες, αφού – όπως λένε- αυξάνει την παραγωγή του γάλακτος !

Τέλος, ο μαραθόσπορος, ήταν πολύ γνωστός και για την αδυνατιστική δράση που προσφέρει … γεγονός που τον καθιστά μια ΙΔΑΝΙΚΗ ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΑΔΥΝΑΤΙΣΜΑ ακόμα και στις μέρες μας, αφού είναι :
ΚΑΙ οικονομική πρόταση
ΚΑΙ απόλυτα φυσική λύση
ΚΑΙ εύγευστη πρόταση για ρόφημα
ΚΑΙ ωφέλιμη συνήθεια για την υγεία
Οι σπόροι του μάραθου συλλέγονται περίπου στο τέλος του καλοκαιριού (όταν έχουν ήδη πάρει ένα γκριζοπράσινο χρώμα) και μετά καθαρίζονται και αποξηραίνονται (ελαφρά) στη σκιά.

Τόσο οι σπόροι, όσο και οι ρίζες αλλά και οι βλαστοί και τα φύλλα του φυτού φέρουν αυτό το χαρακτηριστικό τους άρωμα που μοιάζει πάρα πολύ με το άρωμα του γνωστού μας γλυκάνισου (το άρωμα του ούζου).

Μεγαλύτεροι καλλιεργητές παραθόσπορου στον κόσμο είναι αυτή τη στιγμή η Γαλλία, οι ΗΠΑ, η Ινδία και η Ρωσία.

Ο μάραθος είναι απαραίτητο συστατικό στη διατροφή μας αφού – αν και δεν το γνωρίζουν οι περισσότεροι – περιέχει βιταμίνη Α, βιταμίνες του συμπλέγματος βιταμινών Β, βιταμίνη C, πολλές ωφέλιμες φυτικές διαιτητικές ίνες, αλλά και πολύτιμα μέταλλα (όπως σίδηρο, κάλιο, νάτριο, μαγγάνιο, μαγνήσιο, ασβέστιο, φώσφορο, ψευδάργυρο), καθώς επίσης και εξαιρετικά ωφέλιμα φυτοθρεπτικά συστατικά.

Μερικές βασικές θεραπευτικές ιδιότητες του μαραθόσπορου – που πρέπει οπωσδήποτε να γνωρίζουμε είναι οι ακόλουθες :
έχει αντιπυρετική δράση
έχει αντιβηχική δράση
έχει καταπραϋντική δράση στο άσθμα
ανακουφίζει από τον τυμπανισμό
ανακουφίζει από τα συμπτώματα του κολικού
διευκολύνει τη διαδικασία της πέψης
ευνοεί την καλή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος
τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα (εξαιτίας της βιταμίνης C που περιέχει)
έχει διουρητική δράση
αποτρέπει τις ιώσεις
δρα κατά της γρίπης
βοηθάει στην καταπολέμηση της κυστήτιδας
διευκολύνει την έκκριση της χολής
αυξάνει τη ροή του γάλακτος (για τις θηλάζουσες μητέρες)
βοηθάει στην αποβολή των αερίων και στην ανακούφιση από το αίσθημα φουσκώματος
ανακουφίζει από τους μυικούς πόνους
ανακουφίζει από τους ρευματικούς πόνους
βοηθάει στη χώνεψη (σε μορφή ελαίου)
έχει αντισπασμωδικές ιδιότητες
ανακουφίζει από τους πόνους της περιόδου
ανακουφίζει από τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης (σε μεγάλη δόση)
αυξάνει την σεξουαλική επιθυμία και τις επιδόσεις
καταπολεμά τα εντερικά σκουλήκια (σε μορφή αφεψήματος)
καταπολεμά τα εντερικά βακτήρια (σε μορφή αφεψήματος)
χρησιμοποιείται σε διάφορα φαρμακευτικά παρασκευάσματα (κυρίως σιρόπια)
ΣΗΜΕΙΩΣΗ : Μπορούμε να βρούμε το μάραθο στην αγορά είτε σε μορφή σπόρου (αποξηραμένου), είτε σε μορφή αιθέριου ελαίου, είτε σε μορφή βοτάνου (αποξηραμένου).

Αφέψημα μαραθόσπορου … για αδύνατο κορμι και δυνατό οργανισμό !!!

Ο μαραθόσπορος, όπως ήδη αναφέραμε, είναι πολύ αρωματικός και εξαιρετικά εύγευστος … γεγονός που κάνει την κατανάλωσή του πολύ πιο εύκολη και το αδυνάτισμα μια πολύ πιο απλή διαδικασία.

ΠΡΟΣΟΧΗ : Ο μαραθόσπορος είναι η ιδανική λύση για τα άτομα εκείνα που ενώ επιθυμούν να χάσουν βάρος εύκολα, για δικούς τους προσωπικούς λόγους (είτε από φόβο, είτε για λόγους υγείας, είτε ακόμα και για οικονομικούς λόγους) δεν μπορούν να πάρουν κάποιο συμπλήρωμα διατροφής για απώλεια βάρους.
Ο μαραθόσπορος – παρά το γεγονός ότι οι περισσότεροι από τους dieters δεν το γνωρίζουν – είναι ένας εξαιρετικός σύμμαχος υγείας αλλά και ένας ακόμα καλύτερος σύμμαχος στο ΑΔΥΝΑΤΙΣΜΑ ! Όταν μάλιστα ο μαραθόσπορος συνδυαστεί σε ένα αφέψημα και με άλλα εξαιρετικά προϊόντα της φύσης με εκπληκτικές λιποδιαλυτικές ικανότητες … τότε έχουμε ένα ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ, ΑΠΟΛΥΤΑ ΦΥΣΙΚΟ, ΑΚΙΝΔΥΝΟ για τον οργανισμό και 100 % ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟ αδυνατιστικό λιποδιαλυτικό προϊόν που παράλληλα λειτουργεί και ως συμπλήρωμα διατροφής και υγείας !
ΣΗΜΕΙΩΣΗ : Το αφέψημα μαραθόσπορου βοηθάει και στην άμεση καταπολέμηση του τυμπανισμού και της αίσθησης πρηξίματος και δυσφορίας.
Μερικά ακόμα πολύ χρήσιμα βότανα που θα κάνουν το αφέψημά σας ακόμα πιο αποτελεσματικό (στο αδυνάτισμα) αλλά και εξαιρετικά αρωματικό και εύγευστο είναι :

η κανέλα
η τσουκνίδα
το χαμομήλι
το τζίντζερ (ginger)
το τζίνσενγκ (ginseng)
το γκουαρανά (guarana)
το ταραξάκο
η αψιθιά
το πράσινο τσάι (green tea)
η λουίζα
η σημύδα
ο ιβίσκος
το φασκόμηλο
η σπιρουλίνα
η πικραλίδα
η φυτολάκα
το σέλινο
ο μαϊντανός
*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.

Ακολουθήστε μας και στο Facebook