Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

Πρωτεΐνη πριν τον ύπνο για αύξηση του μεταβολισμού - Όλοι οι τρόποι για να ενισχύσετε τον µεταβολισµό σας


Μεταβολισµός
: ο λόγος που φοβόµαστε να κοιτάξουµε τη ζυγαριά ή ο εσωτερικός µας personal trainer που θα µας βοηθήσει να αποκτήσουµε το σώµα που θέλουµε; 

Ξεκινήστε βρίσκοντας απαντήσεις στο πώς ο µεταβολισµός επηρεάζει το σωµατικό µας βάρος και τους τρόπους να τον «ξυπνήσετε» µε στοχευµένες, αλλά απλές και εύκολες κινήσεις και επιλογές, που θα αλλάξουν λίγο την καθηµερινότητά σας, αλλά πολύ τον οργανισµό σας.

Μεταβολισµός είναι το σύνολο της ενέργειας που χρειάζεται καθηµερινά ο ανθρώπινος οργανισµός προκειµένου να καλύψει τις ζωτικές του λειτουργίες (την αναπνοή, την καρδιακή λειτουργία, τη διατήρηση της θερµοκρασίας του σώµατος και την πέψη). Κάθε µέρα το σύνολο αυτό ισοδυναµεί µε 60-75% της ενέργειας, ενώ απαιτείται άλλο ένα ποσοστό ενέργειας της τάξεως του 25-40%, προκειµένου ο οργανισµός να αντεπεξέλθει στις καθηµερινές του φυσικές δραστηριότητες, όπως είναι το περπάτηµα.

Ξέρεις ήδη ότι πρέπει να τρως πρωινό ή να μην κάνεις στερητικές δίαιτες για να διατηρείς το μεταβολισμό σου σε γρήγορους ρυθμούς. Ίσως όμως δεν γνωρίζεις αυτά τα "μυστικά" που θα τον κάνουν να τρέχει ακόμα πιο γρήγορα!

Η αύξηση του μεταβολισμού –δηλαδή του ρυθμού με τον οποίο ο οργανισμός σου καίει θερμίδες- είναι αυτό ακριβώς που χρειάζεσαι για να χάνεις γρήγορα κιλά και να διατηρείς το ιδανικό σου βάρος χωρίς θυσίες και στερήσεις. Εάν ανήκεις στους ανθρώπους που προσέχουν τη διατροφή και τη σιλουέτα τους σίγουρα γνωρίζεις ήδη μερικά πράγματα που πρέπει να κάνεις κάθε μέρα για να έχεις το μεταβολισμό σου σε εγρήγορση. Όπως, για παράδειγμα, να τρως πρωινό αλλά και να αποφεύγεις τις δίαιτες "γιο-γιο" που κάνουν το σώμα σου να καίει λιγότερο και να αποθηκεύει την ενέργεια με τη μορφή λίπους. Εμείς, σου προτείνουμε μερικά ακόμα καλά κρυμμένα "μυστικά" που θα βοηθήσουν ακόμα περισσότερο στην αύξηση του μεταβολισμού, ώστε να καις κι άλλες θερμίδες ακόμα και όταν κάθεσαι! 

Να, τι μπορείς να κάνεις:

Ο κανόνας των 400 θερµίδων:  

∆εν έχει σηµασία αν τρώτε µία φορά την ηµέρα, αφού κάθε φορά που γευµατίζετε ο οργανισµός έχει τη δυνατότητα να αξιοποιήσει µόνο 400 θερµίδες, τις υπόλοιπες τις αποθηκεύει µε τη µορφή λίπους. Είναι σκόπιµο να διαιρέσετε το γεύµα σας σε µικρότερα γεύµατα, τα οποία θα καταναλώνετε ανά 3 ώρες, και κάθε ένα από αυτά δεν θα ξεπερνά τις 400 θερµίδες.

Πλούσιο πρωινό:  

Αυξάνει τον µεταβολισµό µέχρι και 10%, µειώνει την πιθανότητα παχυσαρκίας και βοηθά στην απώλεια βάρους και στη συντήρησή του, καθώς η θερµογένεση είναι µεγαλύτερη τις πρωινές ώρες και µειώνεται σταδιακά στη διάρκεια της ηµέρας. Αυτό σηµαίνει ότι το πλούσιο πρωινό αποδίδει στον οργανισµό λιγότερες θερµίδες από το µεσηµεριανό, ενώ το βραδινό αποδίδει τις περισσότερες από όλα τα γεύµατα. Ένα πρωινό των 250 θερµίδων είναι αρκετό για να ξυπνήσει ο µεταβολισµός.

Φάε κάτι πριν πέσεις για ύπνο:

Μπορεί πολλές δίαιτες να συνιστούν να μην τρώμε τίποτα μετά από τις 8 το βράδυ, όπως μια νέα έρευαν από το Πανεπιστήμιο της Φλόριντα στις ΗΠΑ διαπίστωσε ότι καταναλώνοντας 150 θερμίδες περίπου 30 λεπτά πριν τον ύπνο ο μεταβολισμός αυξάνεται κατά τη διάρκεια της επόμενης μέρας! Για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα φρόντισε αυτό το βραδινό σου σνακ να αποτελείται κυρίως από πρωτεΐνη (π.χ. γάλα ή τυρί κότατζ). Επίσης, πρέπει να αναφέρουμε ότι η έρευνα αφορούσε άτομα που γυμνάζονται συστηματικά!

Άφθονο νερό:  

Ο οργανισµός µας χρειάζεται νερό για να κάνει καύσεις, ενώ η αφυδάτωση ευνοεί την επιβράδυνση του µεταβολισµού. Με 1,5 λίτρο νερού την ηµέρα επιτυγχάνεται η σωστή ενυδάτωση, η οποία βοηθά στην καλύτερη πέψη των τροφών, στην πιο σωστή αφοµοίωση των θρεπτικών συστατικών και στην αποβολή των άχρηστων παραπροϊόντων του µεταβολισµού. Επιπλέον, η επαρκής ποσότητα νερού καταπολεµά την κατακράτηση, ειδικά τις ηµέρες πριν από την περίοδο. Τέλος, το παγωµένο νερό αυξάνει τον µεταβολισµό, καθώς ο οργανισµός καίει ενέργεια προσπαθώντας να ζεστάνει το στοµάχι.
*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.

Ακολουθήστε μας και στο Facebook