Καρκίνος του πνεύμονα: Αυτά είναι τα συμπτώματα – Μπορεί να φανεί ακόμα και στα μάτια


Οι περισσότεροι καρκίνοι του πνεύμονα δεν προκαλούν συμπτώματα προτού εξαπλωθούν, αλλά ορισμένα άτομα με πρώιμο καρκίνο του πνεύμονα έχουν συμπτώματα.

Εάν πάτε στο γιατρό, όταν παρατηρήσετε για πρώτη φορά συμπτώματα, ο καρκίνος του πνεύμονα μπορεί να διαγνωστεί σε προγενέστερο στάδιο, όταν η θεραπεία είναι πιο πιθανό να είναι αποτελεσματική.

Τα περισσότερα από αυτά τα συμπτώματα είναι πιθανότερο να προκαλούνται από κάτι διαφορετικό από τον καρκίνο του πνεύμονα. Ωστόσο, εάν έχετε κάποιο από αυτά τα προβλήματα, είναι σημαντικό να επισκεφτείτε αμέσως το γιατρό σας, ώστε να εντοπιστεί και να αντιμετωπιστεί η αιτία, εάν χρειαστεί.

Καρκίνος του πνεύμονα: Τα πιο κοινά συμπτώματα
Βήχας που δεν εξαφανίζεται ή χειροτερεύει
Βήχας με αίμα ή σκουρόχρωμα πτύελα
Πόνος στο στήθος που είναι συχνά χειρότερος όταν παίρνετε βαθιά αναπνοή, βήχετε ή γελάτε
Βραχνάδα στην φωνή
Απώλεια όρεξης
Ανεξήγητη απώλεια βάρους
Δυσκολία στην αναπνοή
Αίσθημα κόπωσης ή αδυναμίας
Λοιμώξεις όπως βρογχίτιδα και πνευμονία που δεν εξαφανίζονται ή συνεχίζουν να επιστρέφουν
Συριγμός στην αναπνοή
Εάν ο καρκίνος του πνεύμονα εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του σώματος, μπορεί να προκαλέσει:
Πόνο στα οστά (όπως στην πλάτη ή στους γοφούς)
Αλλαγές στο νευρικό σύστημα (όπως πονοκέφαλος, αδυναμία ή μούδιασμα του ενός χεριού ή ποδιού, ζάλη, προβλήματα ισορροπίας ή επιληπτικές κρίσεις) αν έχει κάνει μετάσταση στον εγκέφαλο
Κιτρίνισμα του δέρματος και των ματιών (ίκτερος), αν κάνει μετάσταση στο ήπαρ
Πρήξιμο των λεμφαδένων (συσσώρευση κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος) στον αυχένα ή πάνω από την κλείδα
Καρκίνος του πνεύμονα: Μπορεί να φανεί ακόμα και στα μάτια
Ορισμένοι καρκίνοι του πνεύμονα μπορεί να προκαλέσουν σύνδρομα, τα οποία είναι ομάδες συγκεκριμένων συμπτωμάτων.

Σύνδρομο Horner
Οι καρκίνοι στο άνω μέρος των πνευμόνων ονομάζονται μερικές φορές όγκοι Pancoast. Αυτοί οι όγκοι είναι πιο πιθανό να είναι μη μικροκυτταρικός καρκίνος του πνεύμονα.

Οι όγκοι Pancoast μπορούν να επηρεάσουν ορισμένα νεύρα στο μάτι και σε μέρος του προσώπου, προκαλώντας μια ομάδα συμπτωμάτων που ονομάζεται σύνδρομο Horner:

Βλεφαρόπτωση ή αδυναμία στο άνω βλέφαρο
Μια μικρότερη κόρη οφθαλμού (το κεντρικό, σκοτεινό μέρος του ματιού) στο ίδιο μάτι
Λίγη ή καθόλου εφίδρωση στην ίδια πλευρά του προσώπου
Οι όγκοι Pancoast μπορεί επίσης μερικές φορές να προκαλέσουν σοβαρό πόνο στον ώμο.

Σύνδρομο ανώτερης φλέβας
Η ανώτερη φλέβα (superior vena cava – SVC) είναι μια μεγάλη φλέβα που μεταφέρει αίμα από το κεφάλι και τα χέρια προς την καρδιά. Περνά δίπλα από το πάνω μέρος του δεξιού πνεύμονα και τους λεμφαδένες μέσα στο στήθος. Οι όγκοι σε αυτήν την περιοχή μπορούν να πιέσουν την φλέβα αυτή, το οποίο μπορεί να προκαλέσει τη δημιουργία θρόμβους αίματος στις φλέβες. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πρήξιμο στο πρόσωπο, τον λαιμό, τα χέρια και το άνω στήθος (μερικές φορές με μια μπλε-κόκκινη απόχρωση του δέρματος). Μπορεί επίσης να προκαλέσει πονοκεφάλους, ζάλη και αλλαγή στη συνείδηση ​​εάν επηρεάζει τον εγκέφαλο. Αν και το σύνδρομο ανώτερης φλέβας μπορεί να αναπτυχθεί σταδιακά με την πάροδο του χρόνου, σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να γίνει απειλητικό για τη ζωή και πρέπει να αντιμετωπιστεί αμέσως.

*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. 


 το διαβάσαμε ΕΔΩ
Iatropedia.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια