Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

Τι κάνει ο Θυμός στο Σώμα σας ;

Ο θυμός μπορεί να σας κάνει να νιώσετε εκνευρισμό εκείνη τη στιγμή, αλλά συνεχίζει επίσης να επηρεάζει την υγεία σας ακόμα και αφού ηρεμήσετε.

Αυτό το έντονο συναίσθημα έχει συνδεθεί με φλεγμονές, πεπτικά προβλήματα και υψηλότερο κίνδυνο καρδιακών προσβολών. Ακόμη και σύντομα διαστήματα θυμού μπορούν να βλάψουν τα αιμοφόρα αγγεία για έως και 40 λεπτά, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of the American Heart Association.

Η ερευνητική ομάδα τυχαιοποίησε 280 υγιείς ενήλικες συμμετέχοντες σε ομάδες μελέτης για να παρατηρήσει τις επιπτώσεις του θυμού, του άγχους και της θλίψης στην υγεία των αιμοφόρων αγγείων. Ο θυμός ήταν το μόνο συναίσθημα που διαπιστώθηκε ότι επηρεάζει σημαντικά τη λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων.

«Εάν προκαλέσετε θυμό σε σύγκριση με την ουδέτερη κατάσταση, μπορείτε στην πραγματικότητα να μειώσετε την ικανότητα ενός αιμοφόρου αγγείου να διαστέλλεται», δήλωσε ο Daichi Shimbo, MD, πιστοποιημένος καρδιολόγος, καθηγητής ιατρικής στο Columbia University Irving Medical Center και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

Καθώς ο θυμός ξεκινά, το σώμα σας διεγείρεται φυσιολογικά και προετοιμάζεται για μάχη. Οι επινεφρίδιοι σας απελευθερώνουν ορμόνες όπως η αδρεναλίνη και η κορτιζόλη, οι οποίες αυξάνουν τον καρδιακό σας ρυθμό και την αρτηριακή πίεση. Η ροή του αίματος απομακρύνεται από μη ουσιώδη συστήματα όπως η πέψη και μετακινείται προς τους μυς σας, προετοιμάζοντας το σώμα σας για σωματικές αντιδράσεις.

Αυτή η αυξημένη ροή του αίματος και η ορμονική έκρηξη μπορούν να αυξήσουν τη θερμοκρασία του σώματός σας και να σας κάνουν να ιδρώσετε. Συνήθως, τα αιμοφόρα σας αγγεία διαστέλλονται και συστέλλονται για να ρυθμίσουν τη ροή του αίματος, αλλά αυτή η λειτουργία μπορεί να εξασθενήσει κατά τις κρίσεις θυμού.

Σύμφωνα με τον Shimbo, τα συχνά επεισόδια θυμού μπορεί να οδηγήσουν σε μόνιμη βλάβη στη λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων.

«Μόλις γίνει χρόνιο και η αρτηρία σας είναι εξασθενημένη, τότε ξεκινά ο καταρράκτης να επιταχύνεται προς τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων», είπε ο Shimbo.

Ενώ μπορεί να είναι ευχάριστο να φωνάξετε, να ξεσπάσετε ή να πάτε για τρέξιμο, αυτές οι δραστηριότητες που αυξάνουν τον ενθουσιασμό δεν είναι αποτελεσματικοί τρόποι για τη διαχείριση του θυμού, σύμφωνα με μια πρόσφατη μετα-ανάλυση.

«Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν ξέρουν πραγματικά τι να κάνουν όταν θυμώνουν», δήλωσε η Sophie L. Kjaervik, PhD, ερευνήτρια επιθετικότητας στο Virginia Commonwealth University και επικεφαλής συγγραφέας της μετα-ανάλυσης.

Αντί να ξεσπάτε, δοκιμάστε δραστηριότητες που μπορούν να μειώσουν τον ενθουσιασμό, όπως ο διαλογισμός, η γιόγκα και οι βαθιές αναπνοές, για να ηρεμήσετε.

«Διαπιστώνουμε ότι η μείωση του ενθουσιασμού είναι σταθερά αποτελεσματική στη μείωση του θυμού επειδή

μειώνετε την κατάσταση μάχης του σώματός σας, μειώνοντας έτσι τον θυμό σας», είπε η Kjaervik.

Η διαχείριση του θυμού θα βοηθήσει στη μείωση της συχνότητας, της έντασης και της διάρκειας του ενθουσιασμού της απειλής, μειώνοντας έτσι τις φυσιολογικές επιπτώσεις του, σύμφωνα με τον Bernard Golden, PhD, αδειούχο κλινικό ψυχολόγο και ιδρυτή της Anger Management Education στο Σικάγο.

Ο Golden συνιστά να δοκιμάσετε μια άσκηση βαθιάς, αργής αναπνοής όταν χρειάζεται να ηρεμήσετε: Εισπνεύστε για τέσσερα δευτερόλεπτα, εκπνεύστε για έξι δευτερόλεπτα και επαναλάβετε.

«Έχει διαπιστωθεί ότι αυτός ο συγκεκριμένος ρυθμός αναπνοής επιβραδύνει τον καρδιακό ρυθμό», είπε ο Golden στο Verywell σε ένα email.

Η εξάσκηση τεχνικών χαλάρωσης, η αυτο-ανακούφιση με συμπονετικό διάλογο και η σκέψη στις σκέψεις και τα συναισθήματα που συμβάλλουν στον θυμό μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη διαχείριση αυτού του συναισθήματος, πρόσθεσε.

«Ο θυμός μας είναι μια αντίδραση και μια απόσπαση της προσοχής από άλλα δυσάρεστα συναισθήματα όπως η ενοχή, η ντροπή, η αίσθηση ανικανότητας, η απόρριψη, η θλίψη ή τα αισθήματα ανεπάρκειας», είπε ο Golden. «Έχει διαπιστωθεί ότι η επισήμανση των συναισθημάτων μας μειώνει τον θυμό μας».

Εκτός από τις στρατηγικές που αναφέρθηκαν προηγουμένως, ακολουθούν μερικές επιπλέον συμβουλές για τη διαχείριση του θυμού:

  • Αναγνωρίστε τους παράγοντες που σας πυροδοτούν: Τι σας κάνει συνήθως να θυμώνετε; Μόλις μάθετε τους παράγοντες που σας πυροδοτούν, μπορείτε να αρχίσετε να τους αποφεύγετε ή να αναπτύσσετε μηχανισμούς αντιμετώπισης για να τους αντιμετωπίσετε.
  • Κάντε ένα βήμα πίσω: Όταν νιώθετε ότι ο θυμός σας ανεβαίνει, κάντε ένα βήμα πίσω από την κατάσταση για να ηρεμήσετε. Πάρτε μερικές βαθιές αναπνοές ή κάντε μια σύντομη βόλτα.
  • Εκφράστε τον θυμό σας με υγιή τρόπο: Εάν χρειάζεται να εκφράσετε τον θυμό σας, κάντε το με έναν υγιή τρόπο, όπως μιλώντας με έναν φίλο ή θεραπευτή, γράφοντας σε ένα ημερολόγιο ή ασχολούμενοι με σωματική δραστηριότητα.
  • Ζητήστε επαγγελματική βοήθεια: Εάν δυσκολεύεστε να διαχειριστείτε τον θυμό σας μόνοι σας, αναζητήστε επαγγελματική βοήθεια από έναν θεραπευτή ή σύμβουλο.

Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι ο θυμός είναι ένα φυσιολογικό ανθρώπινο συναίσθημα. Ωστόσο, είναι σημαντικό να μάθετε πώς να εκφράζετε τον θυμό σας με υγιή τρόπο, ώστε να μην ελέγχει τη ζωή σας.

©ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.

Ακολουθήστε μας και στο Facebook

Για να μην χάνεις καμία ανάρτηση, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε μας και στο Instagram

Πηγές: