Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

Πριν 500 εκατ. χρόνια περίεργα πλάσματα αναδύθηκαν στην Γη. Τώρα ξέρουμε τι συνέβη !

Πριν από 591 εκατομμύρια χρόνια, η Γη βίωσε μια δραματική αλλαγή που θα μπορούσε να είχε καταστροφικές συνέπειες. Το μαγνητικό πεδίο, η αόρατη ασπίδα που μας προστατεύει από την επιβλαβή ακτινοβολία του ήλιου και του διαστήματος, κατέρρευσε.

Ωστόσο, αντί για καταστροφή, αυτή η απρόσμενη τροπή ίσως λειτούργησε ως καταλύτης για την άνθηση της ζωής στον πλανήτη μας. Η νέα επιστημονική έρευνα, δημοσιευμένη στο Communications Earth & Environment, αποκαλύπτει μια συναρπαστική ιστορία για το πώς η Γη άφησε πίσω της μια περίοδο ασθενέστερου γεωμαγνητικού πεδίου, ανοίγοντας τον δρόμο για την εμφάνιση των πρώτων πολυπλοκών ζώων.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Communications Earth & Environment στις 2 Μαΐου, αναφέρει πως το μαγνητικό πεδίο της Γης ήταν σημαντικά ασθενέστερο σε σχέση με σήμερα. Αυτή η περίοδος κράτησε 26 εκατομμύρια χρόνια. Μάλιστα, η ίδια περίοδος αποδυνάμωσης του μαγνητικού πεδίου της Γης, λύνει ένα μεγάλο γεωλογικό μυστήριο για το πότε σχηματίστηκε ο συμπαγής εσωτερικός πυρήνας του πλανήτη μας.

Αυτή η χρονική περίοδος ευθυγραμμίζεται απόλυτα με την Εντιακάρια περίοδο, όταν εμφανίστηκαν τα πρώτα πολύπλοκα ζώα στον πυθμένα των ωκεανών, καθώς αυξήθηκε το ποσοστό οξυγόνου στην θάλασσα και στην ατμόσφαιρα. Αυτά τα παράξενα ζώα δεν έμοιαζαν σχεδόν σε τίποτα σε σχέση με τη ζωή σήμερα – όπως τα Proarticulata (αμφίπλευρα ζώα με άρθρωση), τα Petalonamae (ζώα που έμοιαζαν με στυλό), δισκοειδείς μορφές (ζώα με κυκλικό σώμα) και τα Trilobozoa (ζώα με τρι-ακτινική συμμετρία).

Μια Αδύναμη Ασπίδα, Μια Νέα Εποχή:

Η μελέτη, με επικεφαλής τον Δρ. Yi Yang από το Πανεπιστήμιο του Νότιου Καλιφόρνια, ανέλυσε βράχους από την Νότια Αφρική, ηλικίας 2 δισεκατομμυρίων ετών. Η ανάλυση έδειξε πως το μαγνητικό πεδίο εκείνης της περιόδου ήταν παρόμοιο με το σημερινό, σε αντίθεση με την περίοδο πριν από 591 εκατομμύρια χρόνια, όπου το πεδίο ήταν 30 φορές ασθενέστερο.

Αυτή η ασυνήθιστη αδυναμία του μαγνητικού πεδίου διήρκεσε περίπου 26 εκατομμύρια χρόνια και συμπίπτει με την Εντιακάρια περίοδο, μια εποχή ραγδαίας εξέλιξης, όπου εμφανίστηκαν τα πρώτα πολύπλοκα ζώα στον πυθμένα των ωκεανών.

Η Αιτία της Άνθησης:

Παράδοξα, η εξασθένιση της μαγνητικής ασπίδας ίσως έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην άνθηση της ζωής. Η μείωση της προστασίας από την ακτινοβολία, υποθέτουν οι ερευνητές, ενδέχεται να λειτούργησε ως καταλύτης για γενετικές μεταλλάξεις, οδηγώντας σε ριζικές αλλαγές και την εμφάνιση νέων, πιο προσαρμοσμένων μορφών ζωής.

Μια Σύνθετη Εξίσωση:

Η μελέτη ρίχνει φως και σε ένα άλυτο γεωλογικό μυστήριο: το πότε ο εσωτερικός πυρήνας της Γης έγινε στερεός. Η χρονική τοποθέτηση της αδυναμίας του μαγνητικού πεδίου ταιριάζει με τις νεότερες εκτιμήσεις για τη στερεοποίηση, τοποθετώντας την πριν από 565 εκατομμύρια χρόνια. Η στερεοποίηση αυτή, με τη σειρά της, ίσως επηρέασε τη ροή του μαγνητικού πεδίου, συμβάλλοντας στην ασθενή του φάση.

Σύμφωνα με νεότερες έρευνες, η περίοδος στερεοποίησης του εσωτερικού πυρήνα, βρίσκεται στο πιο πρόσφατο άκρο αυτής της χρονικής περιόδου, εκτιμώντας πως στερεοποιήθηκε πριν από 565 εκατομμύρια χρόνια.

Αυτό ήταν και το έναυσμα για τα πρώτα ζώα της Εντιακάρα περιόδους, να κάνουν την εμφάνισή τους. Όλα αυτά τα ζώα εξαφανίστηκαν την επόμενη Κάμβρια περίοδο, όταν μέσω της εξέλιξης η ποικιλομορφία της ζωής άνθησε και είχαμε και τα πρώτα δέντρα.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο Communications Earth & Environment.

©ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.

Ακολουθήστε μας και στο Facebook

Για να μην χάνεις καμία ανάρτηση, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε μας και στο Instagram