Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

Η σωματική άσκηση είναι 1,5 φορά πιο αποτελεσματική από τα φάρμακα στη μείωση της κατάθλιψης

Η ψυχική υγεία αποτελεί ένα σημαντικό ζήτημα για την παγκόσμια κοινότητα. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ένας στους οκτώ ανθρώπους παγκοσμίως (970 εκατομμύρια άνθρωποι) ζει με ψυχική διαταραχή. Η ψυχική υγεία κοστίζει στην παγκόσμια οικονομία περίπου 2,5 τρισεκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο, κόστος που προβλέπεται να αυξηθεί στα 6 τρισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2030.

Μια νέα μελέτη του Πανεπιστημίου της Νότιας Αυστραλίας (UniSA) δείχνει ότι η σωματική άσκηση είναι μια αποτελεσματική μέθοδος αντιμετώπισης της κατάθλιψης. Τα ευρήματα της μελέτης δείχνουν ότι η σωματική άσκηση είναι 1,5 φορά πιο αποτελεσματική από τα φάρμακα στη μείωση της κατάθλιψης.

Η μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στο British Journal of Sports Medicine, αποτελεί την πιο ολοκληρωμένη ανασκόπηση που έχει διεξαχθεί έως σήμερα στον εν λόγω τομέα. Έλαβε υπόψη δεδομένα από 97 ανασκοπήσεις και 1.039 μελέτες, οι οποίες αφορούσαν συνολικά 128.119 συμμετέχοντες.

Τα ευρήματα της μελέτης έδειξαν ότι η σωματική άσκηση είναι αποτελεσματική στη μείωση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης, του άγχους και της δυσφορίας. Οι παρεμβάσεις που σχετίζονταν με την άσκηση και διαρκούσαν έως και 12 εβδομάδες ήταν οι πιο αποτελεσματικές στη μείωση των συμπτωμάτων ψυχικής υγείας, σε άμεσο μάλιστα χρόνο.

Τα μεγαλύτερα οφέλη παρατηρήθηκαν σε άτομα με διαγνωσμένη κατάθλιψη, εγκύους και γυναίκες με επιλόχειο κατάθλιψη καθώς και άτομα που είχαν διαγνωστεί με HIV ή νεφρική νόσο.

Ο επικεφαλής ερευνητής της μελέτης, δρ. Ben Singh, υποστήριξε ότι η σωματική δραστηριότητα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα για την καλύτερη διαχείριση των διαρκώς αυξανόμενων περιπτώσεων ψυχικών διαταραχών.


«Η ανασκόπησή μας δείχνει ότι παρεμβάσεις που σχετίζονται με τη φυσική δραστηριότητα μπορούν να μειώσουν σημαντικά τα συμπτώματα της κατάθλιψης και του άγχους σε όλους τους κλινικούς πληθυσμούς, με ορισμένες ομάδες να παρουσιάζουν ακόμη μεγαλύτερα σημάδια βελτίωσης», είπε χαρακτηριστικά.

«Το σημαντικότερο συμπέρασμα της ανασκόπησης είναι ότι δεν απαιτείται υπερβολική σωματική άσκηση – ακόμη και μια μέση δραστηριότητα μπορεί να ωφελήσει σημαντικά την ψυχική σας υγεία», κατέληξε ο δρ. Singh.

Αυτά τα ευρήματα είναι σημαντικά, καθώς υποδηλώνουν ότι η σωματική άσκηση μπορεί να είναι μια αποτελεσματική και ασφαλής μέθοδος αντιμετώπισης της κατάθλιψης. Η σωματική άσκηση είναι επίσης μια προσιτή μορφή θεραπείας που μπορεί να ασκηθεί από οποιονδήποτε, ανεξάρτητα από την ηλικία ή την κατάσταση υγείας του.

©ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.

Ακολουθήστε μας και στο Facebook

Για να μην χάνεις καμία ανάρτηση, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε μας και στο Instagram