Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

Μελέτη δείχνει ότι οι Καρποί της Αγριογκορτσιάς έχουν Αντιφλεγμονώδεις και Αντικαρκινικές Ιδιότητες

 

Η αγριογκορτσιά, ένα ξεχασμένο δέντρο με ξεχωριστές ιδιότητες

Η αγριογκορτσιά, γνωστή και ως αγριοαχλαδιά, είναι ένα μικρό φυλλοβόλο δέντρο που ευδοκιμεί σε βουνά και ρεματιές της Ελλάδας, της Μακεδονίας και της Θράκης. Έχει ύψος έως 6 μέτρα, αγκαθωτό κορμό και στενόμακρα, σκουροπράσινα φύλλα. Τα άνθη της είναι λευκά και ανθίζουν την άνοιξη.

Οι καρποί της αγριογκορτσιάς είναι μικροί και σφαιρικοί, με διάμετρο περίπου 2-3 εκατοστά. Είναι πράσινοι και στυφοί όταν είναι άγουροι, αλλά γίνονται πιο γλυκοί και κίτρινοι όταν ωριμάσουν.

Παλαιότερα, οι κάτοικοι του Γέρμα Καστοριάς, όπου η αγριογκορτσιά είναι πολύ διαδεδομένη, συνέλεγαν τους καρπούς της τον Οκτώβριο και τους χρησιμοποιούσαν για την παρασκευή γλυκών, όπως πετιμέζι, γλυκά του κουταλιού και μουστοπιτες.

Η αγριογκορτσιά έχει και φαρμακευτικές ιδιότητες. Οι καρποί της είναι αιμοστατικοί, βοηθούν στη δυσπεψία και τη διάρροια, είναι αντισπασμωδικά και ευεργετικοί στις παθήσεις του αναπνευστικού συστήματος και τη δυσμηνόρροια.

Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Frontiers in Pharmacology, εξέτασε τις θεραπευτικές ιδιότητες των καρπών της αγριογκορτσιάς. Η μελέτη έδειξε ότι οι καρποί της αγριογκορτσιάς έχουν αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις και αντικαρκινικές ιδιότητες.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε πειραματόζωα και έδειξε ότι η χορήγηση εκχυλίσματος καρπών αγριογκορτσιάς οδήγησε σε μείωση της παραγωγής ελεύθερων ριζών, οι οποίες είναι υπεύθυνες για τη βλάβη των κυττάρων και την ανάπτυξη ασθενειών. Η μελέτη έδειξε επίσης ότι η χορήγηση εκχυλίσματος καρπών αγριογκορτσιάς οδήγησε σε μείωση της φλεγμονής και σε αύξηση της απόπτωσης των καρκινικών κυττάρων.

Η μελέτη αυτή υποδηλώνει ότι οι καρποί της αγριογκορτσιάς μπορεί να έχουν θεραπευτικές ιδιότητες για μια σειρά από παθήσεις, συμπεριλαμβανομένων των καρδιαγγειακών παθήσεων, του καρκίνου και των φλεγμονωδών παθήσεων.

Εδώ είναι μερικές από τις συγκεκριμένες θεραπευτικές ιδιότητες που έχουν αποδοθεί στους καρπούς της αγριογκορτσιάς:

  • Αντιοξειδωτικές ιδιότητες: Οι καρποί της αγριογκορτσιάς περιέχουν υψηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών ουσιών, όπως οι φλαβονοειδή, τα καροτενοειδή και οι βιταμίνες C και E. Οι αντιοξειδωτικές ουσίες προστατεύουν τα κύτταρα από τη βλάβη των ελεύθερων ριζών, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά από παθήσεις, όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις, ο καρκίνος και οι νευροεκφυλιστικές ασθένειες.
  • Αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες: Οι καρποί της αγριογκορτσιάς έχουν επίσης αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Οι φλεγμονές είναι ένας παράγοντας κινδύνου για μια σειρά από παθήσεις, όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις, ο καρκίνος και οι ρευματοειδής αρθρίτιδα.
  • Αντικαρκινικές ιδιότητες: Οι καρποί της αγριογκορτσιάς έχουν επίσης αντικαρκινικές ιδιότητες. Μελέτες σε πειραματόζωα έχουν δείξει ότι η χορήγηση εκχυλίσματος καρπών αγριογκορτσιάς μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της ανάπτυξης των καρκινικών κυττάρων και σε αύξηση της απόπτωσης των καρκινικών κυττάρων.
  • Ειδικές θεραπευτικές ιδιότητες: Οι καρποί της αγριογκορτσιάς έχουν επίσης αποδοθεί θεραπευτικές ιδιότητες για μια σειρά από άλλες παθήσεις, όπως η δυσπεψία, η διάρροια, οι παθήσεις του αναπνευστικού συστήματος και η δυσμηνόρροια. Ωστόσο, απαιτούνται περαιτέρω έρευνες για να επιβεβαιωθούν αυτές οι ιδιότητες.


Συνολικά, οι καρποί της αγριογκορτσιάς έχουν πολλά υποσχόμενο θεραπευτικό δυναμικό. Απαιτούνται περαιτέρω έρευνες για να επιβεβαιωθούν αυτές οι ιδιότητες και να προσδιοριστεί η ασφαλής και αποτελεσματική δοσολογία για τον άνθρωπο.

©ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.

Ακολουθήστε μας και στο Facebook

Για να μην χάνεις καμία ανάρτηση, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε μας και στο Instagram