Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

Το μοναδικό δάσος βελανιδιάς και ένα από τα αρχαιότερα της Ευρώπης στην Πελοπόννησο

Η Πελοπόννησος είναι ένας προορισμός με υπέροχες αμμουδερές παραλίες και με ελαιώνες που παράγουν το λάδι για το οποίο είναι διάσημη σε όλο τον πλανήτη. 

Σίγουρα δεν είναι τόσο πράσινη όσο η βόρεια Ελλάδα, αλλά στα ανατολικά της Ηλείας, εκεί που συνορεύει με την Αχαΐα και την Αρκαδία υπάρχει ένας τόπος που δεν έχει κάτι να ζηλέψει από τα δάση της βόρειας Ελλάδας ή ακόμα και της κεντρικής Ευρώπης. Εκεί, βρίσκεται το δάσος της Φολόης το οποίο είναι πανάρχαιο και γεμάτο μύθους.

Τα βελανίδια είναι ένα νόστιμο και θρεπτικό φρούτο που έχει επίσης πολλές θεραπευτικές ιδιότητες.  

Είναι πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της υγείας και της ευεξίας.

Θεραπευτικές ιδιότητες

Τα βελανίδια έχουν χρησιμοποιηθεί για αιώνες για τη θεραπεία διαφόρων ιατρικών παθήσεων. 

Μερικές από τις θεραπευτικές ιδιότητες των βελανιδιών περιλαμβάνουν:

  • Αντιμικροβιακή δράση: Τα βελανίδια έχουν αντιμικροβιακές ιδιότητες που μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση των βακτηρίων και των μυκήτων. Έχουν χρησιμοποιηθεί παραδοσιακά για τη θεραπεία μολύνσεων, όπως η ουρολοίμωξη και η διάρροια.
  • Αντιφλεγμονώδης δράση: Τα βελανίδια έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής στο σώμα. Έχουν χρησιμοποιηθεί παραδοσιακά για τη θεραπεία καταστάσεων όπως η αρθρίτιδα και η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου.
  • Δυσκοιλιότητα: Τα βελανίδια είναι μια καλή πηγή φυτικών ινών, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στη ρύθμιση της πέψης και στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας.
  • Υγεία της καρδιάς: Τα βελανίδια είναι μια καλή πηγή μονοακόρεστων λιπαρών οξέων, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της χοληστερόλης και στη βελτίωση της υγείας της καρδιάς.
  • Υγεία του εγκεφάλου: Τα βελανίδια είναι μια καλή πηγή βιταμίνης Ε, η οποία είναι απαραίτητη για την υγεία του εγκεφάλου. Έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της λειτουργίας του εγκεφάλου.


Θρεπτικές ιδιότητες

Τα βελανίδια είναι μια καλή πηγή πολλών θρεπτικών συστατικών, συμπεριλαμβανομένων:

Βιταμίνες: Βιταμίνη Α, βιταμίνη C, βιταμίνη Ε, βιταμίνες του συμπλέγματος Β
Μέταλλα: Κάλιο, μαγνήσιο, σίδηρο, ψευδάργυρος, χαλκός
Αμινοξέα: Αργινίνη, λυσίνη, ισολευκίνη
Φυτικές ίνες: 5 γραμμάρια ανά 100 γραμμάρια

Πώς να φάτε βελανίδια

Τα βελανίδια μπορούν να καταναλωθούν φρέσκα, αποξηραμένα ή καβουρδισμένα. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε διάφορα πιάτα, όπως σαλάτες, σούπες, δημητριακά και γλυκά.

Συμπέρασμα

Τα βελανίδια είναι ένα θρεπτικό και νόστιμο φρούτο με πολλές θεραπευτικές ιδιότητες. Είναι μια καλή προσθήκη σε μια υγιεινή διατροφή.

Το όνομα και ο μύθος

Η αρχαιοελληνική μυθολογία αναφέρει πως στο συγκεκριμένο δάσος κατοικούσε ο Κένταυρος Φόλος. Κάποτε στην περιοχή βρέθηκε ο Ηρακλής για να διαπράξει τον 4ο από τους 12 άθλους, τη θανάτωση του Ερυμάνθιου Κάπρου. 

Ο Κένταυρος προσκάλεσε τον Ηρακλή σε φαγοπότι, όπου το κρασί και η ισχυρότατη μυρωδιά του προκάλεσε τους άλλους Κενταύρους. Έτσι, ακολούθησε συμπλοκή στην οποία ο Φόλος σκοτώθηκε από ένα βέλος του Ηρακλή που τον πέτυχε κατά λάθος.

Μια άλλη μυθολογική εκδοχή αναφέρει πως ο Φόλος σκοτώθηκε περιεργαζόμενος ένα από τα δηλητηριώδη βέλη καθώς απορούσε πως ένα τόσο μικρό αντικείμενο μπορεί να σκοτώσει ολόκληρο Κένταυρο. Η μυθολογική ιστορία της περιοχής υπενθυμίζεται και σε μια πινακίδα που θα δείτε στην τελευταία στροφή πριν το δάσος όπως έρχεστε από την αρχαία Ολυμπία: «Επισκεφθείτε το μπαλκόνι της Ηλείας, το μέρος όπου έζησε ο Κένταυρος Φόλος», αναφέρει. Φυσικά εκτός από τους Κενταύρους- πάντα κατά τη μυθολογία- στο δρυοδάσος ζούσαν και οι Δρυάδες οι νύμφες των δασών.

Το δάσος της Φολόης είναι το νοτιότερο δρυοδάσος της Ευρώπης και το μοναδικό των Βαλκανίων. 

Δεν ξέρουμε ποια «παραξενιά» της φύσης τοποθέτησε αυτό το όχι και τόσο συνηθισμένο για την ελληνική χλωρίδα δέντρο σε τέτοια μαζικότητα στο οροπέδιο της Φολόης σε υψόμετρο 600 - 630 μέτρων αλλά το βέβαιο είναι πως το θέαμα είναι εντυπωσιακότατο.

Σύμφωνα με του ντόπιους, στο δάσος καλύπτει έκταση 42.000 στρεμμάτων και εκεί υπάρχουν 5.000.000 δέντρα. Δεν τα μετρήσαμε για να επιβεβαιώσουμε ή να διαψεύσουμε τον ισχυρισμό, αλλά μας εντυπωσίασε το θέαμα αυτών των ψηλών ευθύκορμων δέντρων το ένα κοντά στο άλλο.

Το δάσος θεωρείται από τα αρχαιότερα της Ευρώπης και αυτό έχει να κάνει και με τα δέντρα του. Σε αντίθεση με το πολύ πιο κοινό στην Ελλάδα πεύκο, η βελανιδιά δεν καίγεται εύκολα. Αυτό -για καλή μας τύχη- έχει βοηθήσει το δρυοδάσος να παραμείνει άθικτο από τις πυρκαγιές που έχουν πλήξει κατά καιρούς την ευρύτερη περιοχή. Σκεφτείτε μόνο πως πολλά από τα δέντρα που έχουν ύψος από 20 έως 40 μέτρα έχουν ηλικία εκατοντάδων ετών.

Ένα στοιχείο που κάνει το δάσος της Φολόης ιδιαίτερα «φιλικό» σε κάποιον που θέλει να έρθει σε επαφή με τη φύση είναι το επίπεδο έδαφος που το καθιστά εύκολα προσβάσιμο στον πεζοπόρο και τον ποδηλάτη. Βέβαια, ένα εκτεταμένο δίκτυο δασικών δρόμων, το οποίο είναι σε πολύ καλή κατάσταση, κάνει δυνατή και τη διάσχιση μεγάλου μέρους του δάσους ακόμα και με συμβατικό αυτοκίνητο. Αν έχετε αρκετό χρόνο σας προτείνουμε να αφήσετε το αυτοκίνητο και να περπατήσετε. Επιλέξτε ένα από τα πολλά μονοπάτια που οδηγούν σε ξέφωτα και ρυάκια και στο δρόμο θα συναντήσετε λουλούδια, πλούσια βλάστηση και κοπάδια από πρόβατα και κατσίκια.

Το μονοπάτι που ξεκινά από το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου και καταλήγει κοντά στη διασταύρωση Φολόη - Κούμανη είναι ένα από τα πιο εύκολα, για κάθε επίπεδο φυσικής κατάστασης και εξυπακούεται πως πρέπει να φοράτε αθλητικά παπούτσια αλλά να έχετε και νερό μαζί σας.

Μια άλλη όμορφη διαδρομή ξεκινά από το Μουσείο Φολόης -το οποίο, αν πετύχετε ανοικτό, θα σας δώσει χρήσιμες πληροφορίες για το δάσος που είναι ενταγμένο στο δίκτυο Natura- και ακολουθεί τον δασικό δρόμο προς το φαράγγι του Ερύμανθου, όπου και θα συναντήσετε πέτρινα γεφυράκια, νερόμυλους και μικρές σπηλιές.

Μανιτάρια, ζώα, πουλιά, μέλισσες

Αυτό το οικοσύστημα θα ενθουσιάσει ιδιαίτερα τους φίλους των μανιταριών καθώς η σκιά και η υγρασία από τις βελανιδιές ευνοούν την ανάπτυξή τους. Το δάσος φιλοξενεί πολλά είδη πανίδας και είναι σημαντικός βιότοπος αναπαραγωγής διαφόρων πτηνών, συνεπώς έχει αξιολογηθεί ως ΣΠΠΕ (Σημαντική Περιοχή Πτηνών Ελλάδας) από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία. Σημαντικά είδη που αναπαράγονται στη Φολόη είναι: ο φιδαετός, ο χρυσαετός, ο πετρίτης, ο μπούφος και η αλκυόνη. Ενώ ανάμεσα στα δέντρα ζουν επίσης λαγοί, κουνάβια, αλεπούδες, τσακάλια, νυφίτσες, σκαντζόχοιροι και χελώνες. Τέλος, από τα μελίσσια του δάσους και του οροπεδίου παράγεται εξαιρετικό μέλι από τα άνθη της βελανιδιάς όπως και της καστανιάς, το οποίο έχει ένα χαρακτηριστικό σκούρο χρώμα.

©ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.

Ακολουθήστε μας και στο Facebook

Για να μην χάνεις καμία ανάρτηση, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε μας και στο Instagram