Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

"Τα Θαυματουργά Οφέλη της Μαστίχας: Το Χρυσό Δάκρυ της Χίου"

©ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ

Η μαστίχα Χίου είναι μια φυσική ρητίνη που παράγεται από το δέντρο μαστιχοφόρος (Pistacia lentiscus var. Chia). Το δέντρο αυτό είναι ενδημικό στο νησί της Χίου και η μαστίχα αποτελεί το κύριο προϊόν του νησιού.

Η παραγωγή μαστίχας χρονολογείται από την αρχαιότητα. 

Οι αρχαίοι Έλληνες και οι Ρωμαίοι χρησιμοποιούσαν τη μαστίχα για διάφορους σκοπούς, όπως για την παρασκευή φαρμάκων, για την παρασκευή τροφίμων και για την παρασκευή καλλυντικών.

Αν και τα ίδια δέντρα μπορούν να καλλιεργηθούν και σε άλλες περιοχές της Μεσογείου, μόνο αυτά που αναπτύσσονται στο νησί μπορούν να παράγουν τον χυμό ρητίνης που ονομάζεται μαστίχα

Το 2014, η μαστίχα Χίου εγγράφηκε στον Κατάλογο των Παγκοσμίων Μνημείων Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Αυτό αναγνωρίζει τη μοναδική σημασία της μαστίχας για την ιστορία, τον πολιτισμό και την οικονομία του νησιού της Χίου.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση παρέχει στην Ελλάδα αποκλειστικά την άδεια για την παραγωγή αυτής της μοναδικής μαστίχας. 

Η μαστίχα συλλέγεται με την πραγματοποίηση μικρών τομών στο φλοιό των δέντρων της Χίου, με τη ρητίνη να στάζει σιγά σιγά από αυτές τις τομές και να παίρνει τη μορφή σταγόνας. 

Γι' αυτό, οι ντόπιοι ονομάζουν τη μαστίχα "δάκρυα της Χίου". Απαιτείται περίπου ένας μήνας ή περισσότερο για να κρυσταλλωθεί η ρητίνη και να μπορέσει να συγκομιστεί και να καθαριστεί. Για πολλές οικογένειες της Χίου, η μαστίχα αποτελεί την κύρια πηγή του εισοδήματος τους.

Τα οφέλη της μαστίχας είναι πολλά. Αρχικά, συλλέχθηκε λόγω των αντιφλεγμονωδών και αντιοξειδωτικών της ιδιοτήτων, αλλά σήμερα χρησιμοποιείται κυρίως για το μάσημα τσίχλας. 

Έρευνες έχουν δείξει ότι η μαστίχα μπορεί να έχει οφέλη όχι μόνο στο στόμα αλλά και γενικά για την υγεία:

  • Πρόληψη της φλεγμονής: Το μάσημα μαστίχας μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής σε ασθένειες όπως η ουλίτιδα, το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και ορισμένοι τύποι δερματίτιδας.
  • Μείωση των επιπέδων χοληστερόλης: Μια μελέτη του 2015 έδειξε ότι η μαστίχα μπορεί να μειώσει τα επίπεδα ολικής χοληστερόλης.
  • Βελτίωση της υγείας του εντέρου: Οι αντιβακτηριακές ιδιότητες της μαστίχας μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση βακτηρίων όπως το H. pylori, το οποίο συνδέεται με γαστρικές παθήσεις.
  • Προώθηση της παραγωγής σάλιου: Το μάσημα τσίχλας βοηθά στην παραγωγή σάλιου, το οποίο είναι σημαντικό για την υγεία του στόματος και των δοντιών.
  • Μείωση στοματικών βακτηρίων και πλάκας: Μια μελέτη έδειξε ότι η μαστίχα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της βακτηριακής ανάπτυξης στο σάλιο και την πρόληψη του σχηματισμού πλάκας στα δόντια.
  • Ενίσχυση των μυών της γνάθου: Το μάσημα τσίχλας ενισχύει τους μύες της γνάθου.
  • Βελτίωση της ψυχικής ευεξίας και της εργασιακής απόδοσης: Το μάσημα τσίχλας μπορεί να βελτιώσει τη συγκέντρωση, τη διάθεση και την παραγωγικότητα.
  • Δημιουργία μιας πιο καθορισμένης γραμμής γνάθου: Ορισμένοι ισχυρίζονται ότι το μάσημα μαστίχας μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη της γνάθου και στη βελτίωση της υγείας του αεραγωγού.

©ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.

Ακολουθήστε μας και στο Facebook

Για να μην χάνεις καμία ανάρτηση, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε μας και στο Instagram