Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

Πως να εξαφανίσεις τις Πανάδες από το πρόσωπο σου !

Οι δερματολόγοι συνιστούν τρόπους για τη μείωση των καφέ κηλίδων στις περιοχές που εκτίθενται στον ήλιο.

Οι σκούρες κηλίδες στο πρόσωπο και στις περιοχές που εκτίθενται στον ήλιο μπορούν να προληφθούν και ακόμη και να γίνουν λιγότερο αισθητές, λένε οι ειδικοί δερματολόγοι. 

Αρκεί να λάβετε τα απαραίτητα μέτρα για να προστατευτείτε από αυτό που επιστημονικά ονομάζεται μέλασμα.

Το μέλασμα προκαλείται από την αυξημένη παραγωγή μελανίνης στο δέρμα (υπερμελάγχρωση). Η μελανίνη είναι η φυσική χρωστική ουσία του δέρματος. Η υπερπαραγωγή της έχει ως αποτέλεσμα το σχηματισμό κηλίδων (patches) με χρώμα που κυμαίνεται από ανοιχτό γκρι-καφέ έως πολύ σκούρο καφέ.

Η κατάσταση είναι πιο συχνή σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας (20-40 ετών), αλλά μπορεί επίσης να εμφανιστεί μετά την εμμηνόπαυση. 

Σε περίπου 10% των περιπτώσεων, το μέλασμα εμφανίζεται σε άνδρες λευκής φυλής.

Οι κηλίδες σχετίζονται στενά με τις ορμόνες (π.χ. εμφανίζονται συχνά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης). Εμπλέκονται επίσης η κληρονομικότητα και η χρήση καλλυντικών που ερεθίζουν το δέρμα.

Οι κηλίδες μπορεί να παραμείνουν για χρόνια, αλλά μπορεί να εξαφανιστούν αυθόρμητα με την πάροδο του χρόνου. Ορισμένα φάρμακα και το άγχος μπορούν να επιταχύνουν την εμφάνιση φακίδων.

Αν και οι φακίδες είναι μια καλοήθης κατάσταση, συχνά υποβαθμίζουν την ποιότητα ζωής των ατόμων με φακίδες. Αυτό είναι πιο πιθανό να συμβεί όταν οι φακίδες είναι σοβαρές και σε εμφανή σημεία.

Σε αυτές τις περιπτώσεις συνιστάται κατάλληλη θεραπεία, ανάλογα με το βάθος του μελάσματος και τους παράγοντες που συμβάλλουν σε αυτό.

Οι θεραπευτικές επιλογές περιλαμβάνουν: 

  • εφαρμογή ειδικών αλοιφών στο δέρμΑ
  • Θεραπεία με λέιζερ
  • Μικροδερμοαπόξεση
  • Πιο επεμβατικές θεραπείες, όπως τα πίλινγκ
  • Αυτοφροντίδα.


Η διάρκεια της θεραπείας εξαρτάται από τον τύπο και το βάθος του μελάσματος. Ωστόσο, εάν υπάρχουν φακίδες, θα πρέπει να λαμβάνονται ορισμένα προληπτικά μέτρα για την πρόληψη της αναζωπύρωσης ή της επανεμφάνισης.

Εφαρμόστε καθημερινά αντηλιακό.

Το αντηλιακό πρέπει να είναι ευρέως φάσματος.

  • Εφαρμόστε το αντηλιακό τουλάχιστον 20 λεπτά πριν βγείτε έξω. Επαναλάβετε την εφαρμογή τουλάχιστον κάθε δύο ώρες. Επαναλάβετε την εφαρμογή πιο συχνά εάν ιδρώνετε πολύ ή κολυμπάτε.
  • Να φοράτε καπέλο με φαρδύ γείσο και γυαλιά ηλίου όταν βρίσκεστε σε εξωτερικούς χώρους.
  • Μείνετε στη σκιά κατά τις πιο ηλιόλουστες ώρες.
  • Επιλέξτε προσεκτικά τα καλλυντικά. Αποφύγετε το τσίμπημα ή το μυρμήγκιασμα (κάψιμο) στο δέρμα. Να θυμάστε ότι τα καλλυντικά που ερεθίζουν το δέρμα μπορεί να επιδεινώσουν το μέλασμα. Επιλέξτε ήπια καλλυντικά χωρίς άρωμα.
  • Μην αποτριχώνετε το πρόσωπό σας με κερί ή Halawax. Μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό και να επιδεινώσει το μέλασμα. Αποφύγετε αυτές τις μεθόδους αποτρίχωσης σε περιοχές με κηλίδες. Συμβουλευτείτε έναν δερματολόγο για να διασφαλίσετε τον σωστό τύπο αποτρίχωσης για την περίπτωσή σας.
  • Μακιγιάζ. Χρειάζεται χρόνος για να δράσει η θεραπεία των φακίδων. Εάν ανησυχείτε για τις φακίδες σας, καλύψτε τις με μακιγιάζ για να εξισορροπήσετε τον τόνο του δέρματός σας. Συμβουλευτείτε έναν δερματολόγο.

©ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.

Ακολουθήστε μας και στο Facebook

Για να μην χάνεις καμία ανάρτηση, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε μας και στο Instagram