Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

20 Λεπτά στη Φύση : Το Φυσικό Φάρμακο για τη Μείωση του Στρες

©ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ

Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Frontiers in Psychology.
Η μελέτη ήταν καλά σχεδιασμένη και τα αποτελέσματα της ήταν αξιόπιστα.

Οι συμμετέχοντες ήταν διαφορετικοί μεταξύ τους σε ηλικία, φύλο, και επίπεδο δραστηριότητας, και όλοι τους είδαν μείωση των επιπέδων κορτιζόλης μετά από έκθεση στη φύση.

Αφιερώνοντας τουλάχιστον 20 λεπτά της καθημερινότητάς μας σε μια φυσική τοποθεσία μας πλησιάζει περισσότερο στη φύση και αυτό καταδεικνύεται πως είναι αρκετό για να μειώσει τα επίπεδα των ορμονών του στρες στον οργανισμό μας. Αυτή είναι η κύρια συμπέρασμα μιας μελέτης που προτείνει για πρώτη φορά την αποτελεσματικότητα της υπαίθριας φυσικής εμπειρίας ως αντιμετώπιση της άγχους. Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Frontiers in Psychology.

Η Δρ. Mary Carol Hunter, Επίκουρη Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν και κύρια συγγραφέας της μελέτης, εξήγησε: "Γνωρίζαμε ότι η διαμονή στη φύση μειώνει το άγχος, αλλά μέχρι τώρα δεν είχε διευκρινιστεί πόσο συχνά και για πόση διάρκεια πρέπει να το κάνουμε, και ποιου είδους φυσική εμπειρία είναι πιο αποτελεσματική."

Η μελέτη έδειξε ότι για να μειωθεί αποτελεσματικά η παραγωγή της κορτιζόλης, της κύριας ορμόνης του στρες, χρειάζεται να αφιερώσουμε από 20 έως 30 λεπτά καθιστικής ή περπατητικής δραστηριότητας σε έναν χώρο που μας προσφέρει αίσθηση φύσης.

Αυτή η πρακτική μπορεί να θεωρηθεί ως ένα δωρεάν και φυσικό "φάρμακο" για την αντιμετώπιση του στρες. 

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η φύση μπορεί να αποτελέσει μια οικονομική και αποτελεσματική λύση για τη μείωση των αρνητικών επιπτώσεων του σύγχρονου αστικού τρόπου ζωής, που είναι χαρακτηριστικός από την υπερβολική χρήση οθονών.

Η μέθοδος της μελέτης περιλάμβανε τη συμμετοχή ανθρώπων για οκτώ εβδομάδες. Καθημερινά, ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να αφιερώσουν τουλάχιστον 10 λεπτά ή περισσότερο χρόνο τρεις φορές την εβδομάδα σε μια δραστηριότητα σε φυσικό περιβάλλον. Τα επίπεδα κορτιζόλης τους μετρήθηκαν πριν και μετά την εκθεση στη φύση, κάθε δύο εβδομάδες.

Οι συμμετέχοντες είχαν ελευθερία να επιλέξουν την ώρα, τη διάρκεια και την τοποθεσία της φυσικής εμπειρίας τους. Αυτή η ευελιξία επέτρεψε στη μελέτη να ανακαλύψει την βέλτιστη διάρκεια για αντιμετώπιση του άγχους μέσω της φύσης.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ακόμη και 20 λεπτά εμπειρίας στη φύση είχαν σημαντική επίδραση στη μείωση των επιπέδων κορτιζόλης. Ωστόσο, η μείωση αυτή ήταν ακόμη πιο εμφανής όταν ο χρόνος αυξανόταν στα 20-30 λεπτά.

Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι η έκθεση στη φύση είχε μια πιο θετική επίδραση στα επίπεδα κορτιζόλης από την έκθεση σε τεχνητές περιβάλλοντα.

Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης είναι σημαντικά επειδή δείχνουν ότι η έκθεση στη φύση είναι ένας εύκολος και αποτελεσματικός τρόπος για να μειώσουμε το στρες. Δεν χρειάζεται να κάνετε πολλή άσκηση ή να πάτε μακριά για να απολαύσετε τα οφέλη της φύσης. 

Απλώς 20 λεπτά περπάτημα στο πάρκο ή καθισμένοι σε ένα πάρκο μπορεί να κάνουν μεγάλη διαφορά.

Εάν αισθάνεστε αγχωμένοι, προσπαθήστε να περάσετε λίγο χρόνο στη φύση. Θα εκπλαγείτε με τον πόσο καλύτερα θα νιώσετε.

©ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.

Ακολουθήστε μας και στο Facebook

Για να μην χάνεις καμία ανάρτηση, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε μας και στο Instagram