Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

Το αντικαρκινικό Βότανο που διώχνει το Στρες και τονώνει τη Μνήμη

Το παρακάτω βότανο που θα εξετάσουμε έχει κερδίσει το ενδιαφέρον για τις αντικαρκινικές του ιδιότητες, καθώς επίσης και για την ικανότητά του να διώχνει το στρες και να τονώνει τη μνήμη.

Πρόκειται για ένα φυτό με μακρά ιστορία στην παραδοσιακή ιατρική, γνωστό για τις θεραπευτικές του ιδιότητες.

Το βότανο αυτό, του οποίου το όνομα δεν θα αναφέρουμε αυτή τη στιγμή, έχει επισημανθεί για την ικανότητά του να καταπολεμά τις καρκινικές κυτταρικές αλλοιώσεις και να προσφέρει προστασία από τον καρκίνο. Επιπλέον, έχει παρατηρηθεί ότι το βότανο αυτό μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του στρες και τη βελτίωση της ψυχολογικής ευεξίας. Επιπλέον, υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορεί να συμβάλλει στην τόνωση της μνήμης και τη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας.

Το φασκόμηλο (Salvia officinalis) έχει ευρεία χρήση στην παραδοσιακή ιατρική για διάφορες εφαρμογές. Ορισμένες από τις παραδοσιακές χρήσεις του φασκόμηλου περιλαμβάνουν:

  • Προβλήματα του γαστρεντερικού συστήματος: Το φασκόμηλο έχει χρησιμοποιηθεί για να ανακουφίσει πεπτικές διαταραχές, όπως δυσπεψία, φούσκωμα και κοιλιακούς πόνους.
  • Κρυολογήματα και βήχας: Σε ορισμένες περιοχές, το φασκόμηλο χρησιμοποιείται για την ανακούφιση από κρυολογήματα, βήχα και πονόλαιμο.
  • Προβλήματα του αναπνευστικού συστήματος: Μερικοί χρησιμοποιούν το φασκόμηλο για την αντιμετώπιση προβλημάτων όπως βρογχίτιδα και αλλεργίες.
  • Νευρολογικά προβλήματα: Το φασκόμηλο έχει χρησιμοποιηθεί για την ανακούφιση από άγχος, ένταση και ύπνο.
  • Περιοδικές διαταραχές: Ορισμένες γυναίκες χρησιμοποιούν το φασκόμηλο για την ανακούφιση από τα συμπτώματα των περιοδικών διαταραχών, όπως ημικρανίες και έντονο πόνο.


Τα τελευταία χρόνια, διεξάγεται πλήθος ερευνών για την τεκμηρίωση των ευεργετικών ιδιοτήτων του φασκόμηλου στην υγεία. Τα ευρήματά τους έχουν αποκαλύψει ένα ευρύ φάσμα φαρμακολογικών δραστηριοτήτων όπως αντικαρκινικές, αντιφλεγμονώδεις, αντιοξειδωτικές, αντιμικροβιακές, ενισχυτικές της μνήμης και άλλες ιδιότητες, τις οποίες οφείλει στην υψηλή του περιεκτικότητα σε ενώσεις όπως αλκαλοειδή και γλυκοσιδικά παράγωγα και φαινολικές ενώσεις (π.χ. κουμαρίνες, φλαβονοειδή, τανίνες).

Το φασκόμηλο συνδυάζει πολλές ευεργετικές ιδιότητες. Ας τις γνωρίσουμε:


1. Αντικαρκινική δράση

Μελέτες σε πειραματόζωα έχουν δείξει ότι η κατανάλωση ροφήματος φασκόμηλου απέτρεψε την έναρξη καρκινογένεσης στο παχύ έντερο. Το εκχύλισμα φασκόμηλου έχει παρουσιάσει παρόμοια αντικαρκινική δράση σε κυτταρικό επίπεδο και στην περίπτωση άλλων καρκίνων όπως του μαστού, του τραχήλου της μήτρας, του λάρυγγα, του στόματος αλλά και του μελανώματος.

Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι τα εκχυλίσματα φασκόμηλου μπορούν να έχουν αντικαρκινική δράση σε εργαστηριακά πειράματα. Πιο συγκεκριμένα, οι ενεργές ενώσεις του φασκόμηλου, όπως οι φαινολικές ενώσεις και οι αιθέριοι έλαιοι, έχουν δείξει αντιοξειδωτική δράση και έχουν τη δυνατότητα να προστατεύουν τα κύτταρα από την κακοήθεια και την ανάπτυξη όγκων.

Την αντικαρκινική του δράση οφείλει κυρίως στο φλαβονοειδές ροσμαρινικό οξύ, το οποίο αναστέλλει την ανάπτυξη διαφόρων καρκινικών κυττάρων στον άνθρωπο, συμπεριλαμβανομένου του αδενοκαρκινώματος του μαστού, του καρκινώματος του παχέος εντέρου κ.α.

2. Αντιοξειδωτικές ιδιότητες

Το οξειδωτικό στρες διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην έναρξη και εξέλιξη διαφόρων ασθενειών όπως ο καρκίνος, οι καρδιοπάθειες, ο διαβήτης και νευρολογικές παθήσεις. Τα φυσικά αντιοξειδωτικά του φασκόμηλου προστατεύουν τα κύτταρα και μπορούν να αντισταθμίσουν την βλάβη των ιστών που προκαλείται από το οξειδωτικό στρες. 

 Το φασκόμηλο (Salvia officinalis) έχει επίσης αντιοξειδωτικές ιδιότητες, που σημαίνει ότι μπορεί να προστατεύει τα κύτταρα από την οξειδωτική ζημία που προκαλείται από τις ελεύθερες ρίζες.

Οι ελεύθερες ρίζες είναι αναστολείς που παράγονται φυσιολογικά κατά τη διάρκεια του μεταβολισμού, αλλά μπορούν να γίνουν υπερβολικές και να προκαλέσουν ζημιά στα κύτταρα και τα ιστούς.

Οι φαινολικές ενώσεις και οι αιθέριοι έλαιοι που περιέχονται στο φασκόμηλο έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες και μπορούν να συμβάλουν στην προστασία των κυττάρων από την οξειδωτική ζημία. Αυτό μπορεί να οφείλεται στην ικανότητά τους να αναστέλλουν τη δράση των ελεύθερων ριζών ή να αποβλέπουν στην ανανέωση των αντιοξειδωτικών ενζύμων.

Έρευνα έδειξε ότι προσθήκη εκχυλίσματος φασκόμηλου στο νερό αρουραίων αύξησε την αντίσταση των ηπατικών τους κυττάρων έναντι του οξειδωτικού στρες. Τα πιο αποτελεσματικά αντιοξειδωτικά συστατικά του φασκόμυλου αποτελούν η καρνοσόλη, το ροσμαρινικό οξύ και το καρνοσικό οξύ.

3. Αντιφλεγμονώδης δράση

Η φλεγμονή και ο πόνος είναι τα δύο κύρια συμπτώματα που εμφανίζονται ως απόκριση στις βλάβες των ιστών. Μολονότι τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα εξακολουθούν να αποτελούν τη βασική φαρμακευτική επιλογή για την αντιμετώπιση αυτών των συμπτωμάτων, η χρήση τους συνοδεύεται από δυσάρεστες παρενέργειες όπως γαστρεντερικές και καρδιαγγειακές επιπλοκές.

Φαρμακολογικές μελέτες που αναζητούν ηπιότερες εναλλακτικές, έχουν διαπιστώσει ότι το φασκόμηλο έχει αντιφλεγμονώδη και αντιεπιληπτική δράση, ενώ έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στον έλεγχο του νευροπαθητικού πόνου κατή την περιφερική νευροπάθεια που προκαλείται από τη χημειοθεραπεία.

Το φασκόμηλο χρησιμοποιείται ευρέως ως έγχυμα η αφέψημα σε γαργάρες στην περίπτωση πονόλαιμου από φλεγμονή στον λάρυγγα ή βρογχίτιδα.

4. Αντισηπτική δράση


Αρκετά στοιχεία υποστηρίζουν τις αντιμικροβιακές ιδιότητες του φασκόμηλου. Το αιθέριο έλαιο και το αιθανολικό εκχύλισμά του εμφανίζουν ισχυρή βακτηριοκτόνο δράση έναντι παθογόνων όπως τα Bacillus cereus και Staphylococcus epidermidis. Επιπροσθέτως, στο φασκόμηλο έχουν αποδοθεί αντιμυκητιασικές και αντι-ελονοσιακές ιδιότητες. 

Το φασκόμηλο μπορεί να χρησιμοποιηθεί εξωτερικά σε μια λύση για το ξέβγαλμα του στόματος για να βοηθήσει στην καταπολέμηση της μεταδιδόμενης μικροβιακής πλάκας, της πυόρροιας και της κακοσμίας του στόματος. Επίσης, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε καταπραϋντικές λοσιόν ή κρέμες για τη θεραπεία ελαφρύτερων τραυμάτων, εκζεμάτων και ερεθισμών του δέρματος.

5. Ενισχύει τη γνωστική λειτουργία

Υπάρχουν σημαντικές ενδείξεις ότι το φασκόμηλο ενισχύει τη γνωστική ικανότητα και τη μνήμη. Δοκιμές σε πειραματόζωα έχουν δείξει ότι το εκχύλισμα φασκόμηλου αυξάνει τη διατήρηση της μνήμης. Το ροσμαρινικό οξύ που περιέχει φάνηκε να βελτιώνει τη γνώση σε υγιείς αρουραίους, ενώ απέτρεψε την απέτρεψε τον εκφυλισμό της ικανότητας μάθησης και της μνήμης εξαιτίας του διαβήτη.

Κλινικές δοκιμές έχουν διαπιστώσει ότι το αρωματικό βότανο ενίσχυσε τη γνωστική απόδοση τόσο σε υγιείς συμμετέχοντες όσο και σε ασθενείς με γνωστική εξασθένιση, άνοια ή νόσο του Αλτσχάιμερ.

©ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.

Ακολουθήστε μας και στο Facebook

Για να μην χάνεις καμία ανάρτηση, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε μας και στο Instagram

με πληροφορίες από ΕΔΩ