Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

Τα περισσότερα σαπούνια μάς μετατρέπουν σε «μαγνήτες» για τα κουνούπια

Νέα έρευνα αποκαλύπτει ποιες μυρωδιές τους προσελκύουν περισσότερο. Τι συμβαίνει.

Οι οργανικές πτητικές ενώσεις που απελευθερώνονται από τον ιδρώτα μας είναι ένας από τους μεγαλύτερους "μαγνήτες" για τα κουνούπια, οπότε ένα καλό ντους μπορεί να μοιάζει με την ιδανική λύση για να τα αποφύγετε.
Ωστόσο, νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι τα αφρόλουτρα που χρησιμοποιούμε μπορεί να μας δελεάζουν περισσότερο αντί να μας κάνουν να τα προσέξουμε. Αυτό συμβαίνει επειδή στα κουνούπια φαίνεται να αρέσει η μυρωδιά των περισσότερων πραγμάτων που κυκλοφορούν στην αγορά.

Πράσινο Σαπούνι

 Πέρα από μυστικό ομορφιάς πολλών γυναικών, έχει θεραπευτική δράση ενάντια σε δερματικές παθήσεις, ενώ το μεγαλύτερό του πλεονέκτημα παραμένει η προστασία του δέρματος από την αφυδάτωση και την ξηρότητα

Το πράσινο σαπούνι θεωρείτε ξεπερασμένο από πολλούς καθώς το έχουν συνδυάσει με παππούδες και γιαγιάδες στο χωριό και προτιμούν τα πιο αρωματικά κρεμοσάπουνα με τις πολύχρωμες μοντέρνες συσκευασίες.


Οι επιστήμονες που διεξήγαγαν τη νέα αυτή μελέτη πιστεύουν ότι αυτό συμβαίνει επειδή τα κουνούπια ρουφούν το νέκταρ από τα φυτά όταν δεν μπορούν να βρουν αίμα.

«Παίρνουμε θαυμάσια σαπούνια, με μυρωδιά φρούτων ή λουλουδιών, και τα απλώνουμε στο δέρμα μας. Και έτσι, μυρίζουμε ταυτοχρόνως σαν λουλούδια και σαν άνθρωποι», εξήγησε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής ερευνητής Dr. Clément Vinauger, επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Βιοχημείας του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια. «Η μυρωδιά αυτή είναι ασύγκριτα ελκυστική για τα κουνούπια».

Τα καλά νέα είναι ότι η επίδραση του συνδυασμού διαφέρει μεταξύ των ανθρώπων. Αυτό προφανώς οφείλεται στην αλληλεπίδραση που έχουν τα σαπούνια με τη μοναδική μυρωδιά που εκλύει κάθε άτομο.

«Είναι εκπληκτικό πως ένα άτομο μπορεί να είναι «μαγνήτης» για τα κουνούπια όταν δεν έχει κάνει ντους και όταν χρησιμοποιεί ένα αφρόλουτρο. Και μετά, όταν χρησιμοποιήσει κάποιο άλλο, να γίνεται απωθητικός, είπε ο Dr. Vinauger.

Στην πραγματικότητα, τα ευρήματα της έρευνάς τους υποδηλώνουν ότι η επιλογή του καθαριστικού με το οποίο κάνουμε μπάνιο, μπορεί να κάνει σημαντική διαφορά στο πως θα μας αντιμετωπίσουν τα κουνούπια.


Σπιτικό σαπούνι με θυμάρι για καθαρισμό προσώπου, δέρματος και μαλλιών! 

 Ένα εξαιρετικό σαπούνι καθαρισμού για επιδερμίδες με ακμή, κυτταρίτιδα και πιτυρίδα.

 


Η νέα έρευνα

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύονται στην επιστημονική επιθεώρηση iScience. Όπως εξηγούν οι ερευνητές, ζήτησαν από 4 εθελοντές να κάνουν μπάνιο με τέσσερις διαφορετικές μάρκες σαπουνιών. Τους ζήτησαν επίσης να τους δώσουν τα μπλουζάκια που φορούσαν μετά από κάθε ντους. Πήραν επίσης και από τέσσερα μπλουζάκια πριν το ντους.

Αυτό έγινε ώστε να εκθέσουν στη συνέχεια τα υφάσματα (και όχι τους εθελοντές) σε σμήνη θηλυκών κουνουπιών. Τα κουνούπια που μας τσιμπούν είναι τα θηλυκά, διότι χρειάζονται το αίμα για την αναπαραγωγή τους.

Επιπλέον, τα υφάσματα δεν περιείχαν το μονοξείδιο του άνθρακα που εκλύουμε με την αναπνοή μας. Το αέριο αυτό επίσης προσελκύει τα κουνούπια.

Τα σαπούνια που εξέτασαν οι ερευνητές ήταν με μέλι, με καρύδα & βανίλια, με έλαιο από το αφρικανικό δέντρο marula ή με ουδέτερη μυρωδιά για βαθιά ενυδάτωση. Συνολικώς εξ άλλου οι ερευνητές συνέλλεξαν 68 υφάσματα. Ύστερα, κατέγραψαν πόσα κουνούπια προσγειώνονταν σε κάθε ένα από αυτά.

Όπως διαπίστωσαν, μετά από κάθε ντους οι οργανικές πτητικές ενώσεις στα υφάσματα ήταν πολύ περισσότερες απ’ όσες πριν το ντους. Επιπλέον, οι περισσότερες από τις ουσίες που έμεναν στα υφάσματα μετά το σαπούνισμα, προσέλκυαν τα έντομα. Ο βαθμός της προσέλκυσης, όμως, διέφερε μεταξύ των υφασμάτων, επομένως και από άτομο σε άτομο.

Εκείνο που έτεινε να είναι απωθητικό για τα κουνούπια ήταν το αφρόλουτρο με μυρωδιά καρύδας. Η σχετική εντομοαπωθητική δράση του πιθανώς οφείλεται στο ότι το έλαιο καρύδας είναι ένα φυσικό απωθητικό για τα κουνούπια, εκτιμούν οι ερευνητές.

©ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.

Ακολουθήστε μας και στο Facebook

Για να μην χάνεις καμία ανάρτηση, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε μας και στο Instagram

με πληροφορίες από ΕΔΩ