Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

Φράουλα και οι Θεραπευτικές δράσεις

Τις βρίσκουμε όλο το χρόνο ωστόσο η κορύφωση της παραγωγής τους είναι από τον Απρίλη μέχρι τον Ιούλιο. Υπάρχουν περισσότερες από 600 ποικιλίες φράουλας, κάθε μια από τις οποίες διαφέρει σε γεύση, μέγεθος και υφή.

Οι μεγάλες κόκκινες φράουλες που τρώμε σήμερα, προέρχονται από διασταύρωση των άγριων ευρωπαϊκών με τις μεγάλες λευκές φράουλες που υπήρχαν στη Νότια Αμερική. 

Συστατικά
Η φράουλα περιέχει πολύ νερό (περίπου 90%), κάτι πολύ ευεργετικό για την καλή λειτουργία του ουροποιητικού μας συστήματος. Είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, όπως σε βιταμίνες Β και C και περιέχει σημαντικές ποσότητες μαγγανίου, καλίου, σιδήρου και φυτικών ινών ενώ η θερμιδική της αξία είναι μικρή. 

Τα 100 γρ. φράουλες έχουν λιγότερες από 30 θερμίδες.

Περιέχει πολλές αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ουσίες, με κυριότερες τις ανθοκυανίνες, τις φλαβονόλες (κατεχίνες, γαλλοκατεχίνες, επικατεχίνες, καμπφερόλη, κερκετίνη), τανίνες, στιλβένια, Υδροξυ-βενζοϊκό οξύ (ελλαγικό οξύ, γαλλικό οξύ, βανιλλικού οξύ, σαλικυλικό οξύ)και Υδροξυ-κινναμωμικού οξέα (κινναμωμικού οξέος, κουμαρικό οξύ, καφεϊκό οξύ, φερουλικό οξύ. Είναι φρούτο πλούσιο σε ιώδιο, πεκτίνη, βιταμίνη Κ, κάλιο και μαγνήσιο.


Λέγεται ότι οι φράουλες ήταν το αγαπημένο φρούτο του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Ανοσοποιητικό σύστημα
Οι φράουλες αποτελούν εξαιρετική πηγή βιταμίνης C (ασκορβικό οξύ). Η βιταμίνη C δεν μπορεί να παραχθεί από τον οργανισμό και πρέπει να λαμβάνεται από τα τρόφιμα. Σπάνια, οι άνθρωποι που δεν καταναλώνουν αρκετή ποσότητα αυτής της σημαντικής βιταμίνης μπορεί να αναπτύξουν σκορβούτο, μια ασθένεια που προκαλεί αιμορραγία, μώλωπες και αναιμία.

Η βιταμίνη C διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην επούλωση των πληγών. Μπορεί επίσης να προλάβει και να μειώσει τις λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος. Μελέτες έχουν δείξει ότι η βιταμίνη C αυξάνει την παραγωγή των κυττάρων Τ, τα οποία εξαλείφουν τα μολυσμένα και καρκινικά κύτταρα.

Τα κύτταρα Β παράγουν αντισώματα για την προστασία του οργανισμού από βακτήρια στο μέλλον.

Η βιταμίνη C έχει επίσης αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και μειώνει τις αντιδράσεις σε ασθένειες και το καθημερινό στρες. Για βέλτιστα αποτελέσματα, οι ερευνητές συνιστούν τη λήψη 100-200 mg βιταμίνης C την ημέρα (περισσότερο αν είστε άρρωστοι). Η κατανάλωση οκτώ μεσαίων φραουλών σας δίνει 160 mg, οπότε χρειάζεστε μόνο μια χούφτα φράουλες για να διατηρήσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα σε καλή κατάσταση.

 


Μείωση της φλεγμονής
Η εκτεταμένη φλεγμονή του σώματος συμβάλλει σε πολλαπλές ασθένειες, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων. Οι συνήθειες του τρόπου ζωής, όπως η κακή διατροφή, η έλλειψη άσκησης και το κάπνισμα, αυξάνουν τη φλεγμονή στο σώμα.
Η κατανάλωση περισσότερων φραουλών είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση για τη βελτίωση της υγείας της καρδιάς, λέει ο Dr Flora. Αυτό συμβαίνει επειδή τα αντιοξειδωτικά (ανθοκυανίνες) στις φράουλες είναι γνωστό ότι έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Θεραπευτικές δράσεις της φράουλας

Γιαούρτι με φράουλα

  • – έχει αντιοξειδωτικές, αντικαρκινικές και ευεργετικές για την καρδιά ιδιότητες.
  • – οι φυτικές ίνες που περιέχουν, έχουν καθαρτική, αιμοστατική, διουρητική και μαλακτική δράση, ενώ παράλληλα συμβάλλουν στην αποτοξίνωση του οργανισμού.
  • – για πρόληψη και θεραπεία της δυσκοιλιότητας.
  • – Η αντιφλεγμονώδης δράση της φράουλας είναι γεγονός καθώς οι φαινόλες που περιέχει μειώνουν τη δράση του ενζύμου COX που προκαλεί την φλεγμονή. Τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα εμποδίζουν τη δράση αυτού του ενζύμου περιορίζοντας έτσι τη φλεγμονή που συναντάμε σε παθήσεις όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η οστεοαρθρίτιδα, το άσθμα και ο καρκίνος.
  • – πολύ χρήσιμες για την καλή λειτουργία του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος.
  • – συμβάλλουν στη μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης που προκαλείται από το νάτριο.
  • – Σύμφωνα με «The Archives of Opthalmology», 3 επιπλέον μερίδες φράουλας την ημέρα μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο της εμφάνισης εκφύλισης της ωχράς κηλίδας, σε ποσοστό μεγαλύτερο του ενός τρίτου.
  • – οι φράουλες είναι πλούσιες σε πεκτίνη, η οποία ως διαλυτή φυτική ίνα που είναι, συντελεί στη μείωση της χοληστερίνης.
  • – Το μαγγάνιο που περιέχεται σε 1 φλιτζάνι φράουλες (21% της Σ.Η.Δ.) αποτελεί απαραίτητο συστατικό στη μάχη ενάντια στις ελεύθερες ρίζες και το οξειδωτικό στρες, που ταλανίζει πάρα πολύ κόσμο στο σύγχρονο περιβάλλον.
  • – Περιέχουν πολυφαινόλες, που μπορούν να προστατεύσουν τον εγκέφαλό μας από τη γήρανση και την απώλεια μνήμης. Οι πολυφαινόλες έχουν άριστα αποτελέσματα για γερή μνήμη, υγεία και τόνωση.
  • – βοηθά στη σωστή ανάπτυξη και διατήρηση της καλής υγείας των οστών.
  • – δρουν κατά της αρθρίτιδας και της ουρικής αρθρίτιδας.
  • – αποτελούν εξαιρετική ασπίδα κατά των όγκων και του καρκίνου.
  • – Τα αντιοξειδωτικά που περιέχουν, είναι γνωστό ότι επαναφέρουν την καλή κατάσταση της επιδερμίδας.
  • – Αρκετές πρόσφατες μελέτες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι, η συχνή κατανάλωση φράουλας σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. Σε μερικές από αυτές τις μελέτες, η συχνότητα πρόσληψης της φράουλας φαίνεται να έχει σημασία, διότι η κατανάλωση μία φορά την εβδομάδα ή λιγότερο δεν συνδέεται με τα οφέλη στο σάκχαρο του αίματος. Σε αυτές τις μελέτες, τα σημαντικά οφέλη εμφανίζονται με τη συχνότητα.
  • – τα αντικαρκινικά οφέλη από τη κατανάλωση φράουλας είναι τεκμηριωμένα από μελέτες στην περίπτωση του καρκίνου του μαστού, του τραχήλου της μήτρας, του παχύ εντέρου και του καρκίνου του οισοφάγου. Οι περισσότερες από τις μελέτες αναστολής όγκου σε πειραματόζωα έχουν επικεντρωθεί στα φυτοθρεπτικά συστατικά της φράουλας.


©ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.

Ακολουθήστε μας και στο Facebook

Για να μην χάνεις καμία ανάρτηση, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε μας και στο Instagram