Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

Τι μπορούμε να κάνουμε τη στάχτη ;

Όσοι έχουν τζάκια χρειάζεται συχνά - πυκνά να απαλλαγούν από τη στάχτη. 

Ενώ οι νεότεροι απλά την πετάμε, οι παλαιότεροι τη χρησιμοποιούσαν με πολλούς τρόπους. Μεταξύ άλλων τη χρησιμοποιούσαν για να φτιάχνουν απορρυπαντικό γενικής χρήσης, για να επουλώνουν τις πληγές και για να διώχνουν τις άσχημες μυρωδιές. 

Η κ. Αθανασία Παυλάκη - Κανελλοπούλου, από τη Φουρνή Λασιθίου, βρήκε χρήσιμες πληροφορίες στο τετράδιο της γιαγιάς της, σε χωριστή ενότητα από εκεί που έγραφε τις συνταγές της. 

Σήμερα, μοιράζεται, τη γνώση των προγόνων της μαζί μας! 

Τι μπορούμε να κάνουμε με τη στάχτη; 

Με τη στάχτη μπορούμε να φτιάξουμε αλισίβα: 

Βράζουμε 2 με 3 κουταλάκια στάχτη σε ένα μπρίκι με νερό και μετά την σουρώνουμε με ένα φίλτρο του καφέ. 

Η αλισίβα αποτελεί το καλύτερο απορρυπαντικό γενικής χρήσης, καθαρίζει, λευκαίνει και απολυμαίνει από ρούχα και πατώματα, μέχρι τζάμια, ασημικά, πιάτα, σκουριές που έχουν ποτίσει στα μάρμαρα. 

Η στάχτη επουλώνει τις πληγές: Διαλύστε λίγο χειροποίητο σαπούνι μέσα στην αλισίβα και πλύνετε την πληγή χωρίς να ξεπλύνετε. Επίσης, απομακρύνει και τα μικρόβια που προκαλούν μολύνσεις. Αν θέλετε να απομακρύνετε ποντίκια, έντομα και κατσαρίδες, σκορπίστε στάχτη στις γωνίες και στα σκοτεινά σημεία της αποθήκης σας ή του σπιτιού σας. Όσο υπάρχει στάχτη οι απρόσκλητοι επισκέπτες προτιμούν να μένουν μακριά... 

Η στάχτη απωθεί τις ψείρες από το τριχωτό της κεφαλής, καθώς επίσης τους ψύλλους και τα τσιμπούρια από τα κατοικίδια ζώα. Αν φτιάξετε ένα μείγμα στάχτης μαζί με ξύδι, με τρόπο ώστε να γίνει μια πηχτή λάσπη, την αλείφετε στο τριχωτό και έχετε άμεσα αποτελέσματα. 

Αν ρίξετε στάχτη στα ρούχα σας και μετά τα αποθηκεύσετε, δεν θα τα πλησιάσει ποτέ ο σκόρος. 

Όταν θα θέλετε να τα χρησιμοποιήσετε πάλι απλά τινάξτε τα. Μπορούν έτσι να μείνουν αρκετά χρόνια και χωρίς να έχουν τη χαρακτηριστική και για πολλούς απωθητική μυρωδιά της ναφθαλίνης. 

Αν δεν θέλουμε τα φυτά μας να παγώσουν τον χειμώνα, ρίξτε πάνω τους μια στρώση από στάχτη. Θα τα βοηθήσει ν΄ αντέξουν. 

Αν θέλουμε να απομακρύνουμε σαλιγκάρια και γυμνοσάλιαγκες από τον κήπο και τα μποστάνια μας, μπορούμε να ρίξουμε στάχτη. Ταυτόχρονα, θα απομακρύνει και διάφορα έντομα. 

Αν δεν ξέρετε πως να ξεφορτωθείτε τα μυρμήγκια, ρίξτε λίγη στάχτη στη μυρμηγκοφωλιά τους. 

Καθώς δεν μπορούν να μεταφέρουν τη στάχτη, θα αναγκαστούν ν' αλλάξουν φωλιά! 

Αν θέλετε να φύγει γρήγορα ένας λεκές από τα ρούχα, βάλτε πάνω του λίγη στάχτη μόλις γίνει και μετά από πέντε λεπτά τρίψτε τον με ψίχα ψωμιού. 

Αν θέλετε να διώξετε τις άσχημες μυρωδιές, από το ψυγείο, την τουαλέτα ή αλλού χρησιμοποιήστε στάχτη! Στην τουαλέτα ρίξτε τη μέσα. Στο ψυγείο βάλτε στάχτη σ’ ένα πιατάκι και ανανεώνετέ την ώσπου εξαφανιστούν όλες οι δυσάρεστες μυρωδιές.

Σε περίπτωση αναδημοσίευσης αυτού του άρθρου, ο παρακάτω σύνδεσμος πρέπει να είναι ενεργός και δεν επιτρέπεται να αφαιρεθεί.

©ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. 

Ακολουθήστε μας και στο Facebook 

 Για να μην χάνεις καμία ανάρτηση, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

  Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε μας και στο Instagram


Πηγή