Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

Πως να βελτιώσουμε την Αντίληψη μας για να αποφύγουμε καθημερινούς Κινδύνους

Άριστη επίγνωση της κατάστασης σημαίνει ότι γνωρίζουμε κάθε στιγμή τι συμβαίνει γύρω μας ώστε να επιλέξουμε ποιες ενέργειες θα πρέπει να κάνουμε αν τεθεί η ασφάλεια μας σε κίνδυνο. Είναι μία ικανότητα ιδιαίτερα σημαντική που αν την αναπτύξουμε θα προφυλάξουμε εμάς και την οικογένειά μας από ένα μεγάλο αριθμό απειλών.

Εάν περπατάμε στο εμπορικό κέντρο με το πρόσωπο κολλημένο στο τηλέφωνο χωρίς να προσέχουμε τι συμβαίνει γύρω μας, είναι αναπόφευκτο να γίνουμε το εύκολο θύμα ενός επίδοξου ληστή. 

Οι εγκληματίες τείνουν να στοχεύουν άτομα που έχουν στρέψει όλη τους την προσοχή στο κινητό τους ή σε μια βιτρίνα χωρίς να παρατηρούν ποιός βρίσκεται δίπλα τους.

Πώς μπορούμε να αποτρέψουμε μια ενδεχόμενη επίθεση;

Αυτό μπορεί να γίνει αν ελέγχουμε αποτελεσματικά τον περιβάλλοντα χώρο στο οποίο βρισκόμαστε κάθε φορά.

Σύμφωνα με τους ειδικούς τρία είναι τα βασικά επίπεδα επίγνωσης μιας κατάστασης.

1ο επίπεδο: Αντίληψη

Το πρώτο επίπεδο αφορά την αναγνώριση των σημαντικών λεπτομερειών γιατί σε αυτές θα βασιστούμε για τις μελλοντικές μας αποφάσεις. Παρατηρούμε τους ανθρώπους και την συμπεριφορά τους.

Είναι μία διαδικασία που μπορούμε να διδάξουμε και στα παιδιά μας. Αρκεί να το μετατρέψουμε σε ένα διασκεδαστικό αλλά χρήσιμο παιχνίδι ρωτώντας τα πόσα άτομα στο κατάστημα φορούν μπλε πουκάμισο. Τα παιδιά είναι περίεργα και τους αρέσουν τα κουίζ. Έτσι τα βοηθούμε να μάθουν να εξασκούν σημαντικές δεξιότητες παρατήρησης.

2ο επίπεδο: Κατανόηση


Αφού παρατηρούμε το περιβάλλον γύρω μας, πρέπει στην συνέχεια να ερμηνεύσουμε σωστά τα δεδομένα ώστε να αντιληφθούμε εάν κάτι ξεχωρίζει και μπορεί να μας βλάψει.

Αυτό θα μας βοηθήσει να προετοιμαστούμε για επικίνδυνες καταστάσεις, όπως όταν ένας άγνωστος περιπλανιέται κοντά στα παιδιά μας στο πάρκο και συμπεριφέρεται παράξενα. Μπορεί απλά να είναι ένα τυχαίο γεγονός. Μπορεί όμως να είναι και ένα επικίνδυνο άτομο που απειλεί την ασφάλεια των παιδιών μας.

3ο επίπεδο: Πρόβλεψη

Μόλις αντιληφθούμε μια πιθανή απειλή και αναγνωρίσουμε τους κινδύνους που αυτή μπορεί να επιφέρει, πρέπει να προβλέψουμε τα πιθανά αποτελέσματα καθώς και την δικιά μας αντιδρά. Αν αιφνιδιαστούμε το πιθανότερο είναι να αντιδράσουμε σπασμωδικά και να αποτύχουμε. Ακόμη και ο ελάχιστος χρόνος πριν εκδηλωθεί το συμβάν μπορεί να αποδειχθεί πολύτιμος ώστε να δράσουμε αποτελεσματικά και με αποφασιστικότητα.

Όλο αυτό ίσως φαίνεται περιττό και να μας μπερδεύει, αλλά αν ασκούμε τακτικά την παρατηρητικότητα μας, τελικά αυτή θα γίνει δεύτερη φύση για εμάς και είναι σίγουρο ότι θα μας γλιτώσει από αρκετούς μπελάδες στο μέλλον.

©ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. 

Ακολουθήστε μας και στο Facebook 

 Για να μην χάνεις καμία ανάρτηση, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

  Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε μας και στο Instagram



το διαβάσαμε ΕΔΩ