Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

Τσάι του βουνού – Θεραπευτικές Ιδιότητες & ανοσοποιητικό σύστημα !

Το τσάι του βουνού ή αλλιώς Σιδερίτης είναι ένα από τα πιο δημοφιλή ελληνικά βότανα από την αρχαιότητα – και όχι μόνο. Μέχρι σήμερα, το τσάι συλλέγεται με τον παραδοσιακό τρόπο και υπάρχουν 150 διαφορετικά είδη του φυτού.

Τα διάφορα είδη φύονται κυρίως στην περιοχή της Μεσογείου συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας από υψόμετρο περίπου 1000 μέτρων. Η καλλιέργεια σε χαμηλά υψόμετρα έχει αρνητική επίδραση στη συγκέντρωση των πολύτιμων συστατικών και τα καθιστά άχρηστα για χρήση ως φαρμακευτικά φυτά.

Οι θεραπευτικές ιδιότητες που έχει το τσάι του βουνού, έχουν εγκωμιαστεί και χρησιμοποιηθεί από γιατρούς όπως ο Ιπποκράτης, ο Θεόφραστος, ο Διοσκουρίδης και ο Γαληνός από την αρχαιότητα .

Γερμανική έρευνα για τον Σιδερίτη, έχει δείξει εμφατικά ότι μπορεί να αποτρέψει ή ακόμα και να αναστρέψει τη νόσο Αλτσχάιμερ, μια εκφυλιστική ασθένεια που επηρεάζει πλέον πολλούς ηλικιωμένους σε όλο τον κόσμο. Δύο χρόνια νωρίτερα, μια μελέτη του γνωστού ερευνητή Jens Pahnke, έδειξε σε ποντίκια ότι η καθημερινή θεραπεία με εκχύλισμα σιδερίτη βελτιώνει τη μνήμη τους.

Άλλη γερμανική μελέτη από τους Knörle et al. (2012) έδειξε ότι το εκχύλισμα από Τσάι του βουνού, επιδρά στην ενίσχυση της διάθεσης διασφαλίζοντας ότι η σεροτονίνη παραμένει στον εγκέφαλο περισσότερο. Το τσάι βουνού έχει πιθανή ψυχοθεραπευτική δράση ως αναστολέας επαναπρόσληψης σεροτονίνης και ντοπαμίνης και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για αγχώδεις διαταραχές, κατάθλιψη και διάσπαση προσοχής. Άλλωστε, δεν έχει καθόλου καφεΐνη, διεγείροντας την κυτταρική αντιοξειδωτική άμυνα και αποτρέποντας οξειδωτικό στρες.

Οι Feistel και Appel επιβεβαίωσαν αυτά τα αποτελέσματα και έγραψαν ότι ο Σιδερίτης έχει πολύ καλύτερη δράση κατά της κατάθλιψης σε σύγκριση με άλλα εκχυλίσματα βοτάνων. Τέλος το Τσάι του βουνού φαίνεται να επηρεάζει επίσης θετικά το ΔΕΠΥ, καθώς διασφαλίζει ότι η ντοπαμίνη, παραμένει στο αίμα για περισσότερο χρόνο.


Τσάι του βουνού & ανοσοποιητικό σύστημα

Ο σιδερίτης, έχει τα ακόλουθα αποτελέσματα και ιδιότητες, μερικά από τα οποία περιλαμβάνουν:

  • Αντιμικροβιακές
  • Αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις
  • Αντισπασμωδικές
  • Αποσυμφορητικές και αναλγητικές
  • Αντικαταθλιπτικές
  • Χαλαρωτικές
  • Τονώτικές

Οι ιδιότητες που έχει το Τσάι του βουνού ανακουφίζουν μεταξύ άλλων από τα ακόλουθα συμπτώματα:

Γαστρεντερικά προβλήματα : Το τσάι ηρεμεί την πεπτική οδό και μειώνει τη φλεγμονή.

Κρυολόγημα : Εκτός από τις αντιβακτηριδιακές του ιδιότητες, ο Σιδερίτης έχει και αποχρεμπτική δράση και επομένως μπορεί να βοηθήσει στον βήχα και την καταρροή.

Πληγές : Μπορείτε επίσης να το χρησιμοποιήσετε για την επούλωση πληγών χρησιμοποιώντας ένα καθαρό πανί εμποτισμένο το τσάι. Έχει αντιβακτηριδιακή δράση και υποστηρίζει επίσης την επούλωση τραυμάτων.

Οστεοπόρωση : Το τσάι του βουνού προάγει τον σχηματισμό οστεοβλαστών. Ως εκ τούτου, μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για την πρόληψη και την ανακούφιση της οστεοπόρωσης.

Ρευματισμοί : Χάρη στην αντιφλεγμονώδη δράση του, μπορεί να ανακουφίσει τον πόνο στις ρευματικές παθήσεις.

Η γεύση που έχει το Τσάι του βουνού είναι ελαφριά, αρωματική, πικάντικη με μια ελαφριά γλύκα. Είναι καλύτερο να πίνετε με μια μεγάλη πρέζα λεμόνι, καθώς η βιταμίνη C στα εσπεριδοειδή βοηθά το σώμα να απορροφήσει τον σίδηρο.

 ©ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.

Ακολουθήστε μας και στο Facebook 

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε μας και στο Instagram