Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

Ιξός ή γκι, ένα ξεχωριστό χριστουγεννιάτικο φυτό

Φυτό “γκι” ή ιξός, το φυτό με τους μικρούς διαφανείς στρογγυλούς καρπούς σε λευκό χρώμα που θυμίζουν μαγευτικά μαργαριτάρια. 

Αν και έχει επικράτησει η γαλλική ονομασία γκι (gui), ο ιξός όπως ονομάζεται στα ελληνικά, είναι ένα από τα πιο διάσημα φυτά που έχουν συνδεθεί με τις γιορτές των Χριστουγέννων. 

Στη φύση, θεωρείται παρασιτικό φυτό που επιβιώνει πάνω στο φύλλωμα διάφορων δέντρων όπως η καστανιά και το έλατο. Πρόκειται για ένα αειθαλή θάμνο με κλαδιά που φτάνουν σε μήκος από 30
εκατοστά μέχρι 1 μέτρο και χαρακτηριστικά δερματώδη στενόμακρα φύλλα σε κιτρινοπράσινο χρώμα.

Στην αρχαιότητα θεωρούταν φαρμακευτικό βότανο, ενώ για τους Κέλτες δρυίδες ήταν ιερό φυτό. 

Στις αγγλοσαξονικές χώρες στόλιζαν με αυτό τα σπίτια την περίοδο των Χριστουγέννων. Θεωρείται καλότυχο φυτό και είναι σύμβολο της αγάπης, της ειρήνης και της ευημερίας, για αυτό και επιλέγεται για στολισμό στα σπίτια. Στην Ελλάδα συνήθως το κρεμάμε στις πόρτες για να φέρει καλοτυχία και να διώχνει την γρουσουζιά τα Χριστούγεννα και το νέο έτος.

Ιξός εννοιολογικά σημαίνει κόλλα, κολλητική ύλη, ιξεύω: πιάνω πουλιά με τη ξόβεργα και ιξευτής: ο ορνιθήρας. Η επάλειψη μιας βέργας με το πυκνόρρευστο χυμό της ανθοφορούσας ειδικά γαλατσίδας μας δίνει μια άριστη ξόβεργα. Στη βοτανική το είδος του ιξού Viscum album (Ιξός ο λευκός, Βίσκον το λευκόν) παρασιτεί κυρίως στα έλατα.

Το γκι ανήκει στα χριστουγγενιάτικα φυτά που συνδυάζουμε σε στολισμούς στην εοραστική διακόσμηση, μαζί με άλλα φυτά όπως το ου, τον κάκτο των Χριστουγέννων και το αλεξανδρινό. Mπορούμε να προμηθευτούμε γκι από φυτώρια και ανθοπωλεία μέσα σε γλαστράκι, αλλά και σκέτα κλαδιά για να τα στολίσουμε σε βάζα και σε τραπέζια ή ακόμα και σε μορφή στεφανιού. Ας δούμε αναλυτικά παρακάτω τι συμβολίζει το γκι και τι φροντίδα θέλει για να απολαμβάνουμε τους όμορφους καρπούς του στη διακόσμηση μας τις γιορτινές μέρες και όλο τον χρόνο. 

Τι συμβολίζει το γκι και γιατί το στολίζουμε τα Χριστούγεννα; 

Το γκι θεωρείται ότι συμβολίζει την καλή τύχη στους ανθρώπους, την αγάπη, την ευημερία και την ειρήνη σε ολόκληρο τον κόσμο. Στα ελληνικά σπίτια, θα συναντήσουμε να στολίζουν το γκι στην εξώπορτα, σε βάζα στο σαλόνι για να έρθει καλή τύχη και να είναι όμορφο το νέο έτος. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο γαλάτικο χωριό του διάσημου ήρωα των κόμικ Αστερίξ, ο σοφός γέροντας Δρυΐδης δημιουργούσε από γκι το μαγικό φίλτρο μέσα στο καζάνι του και έδινε απίστευτη δύναμη σε όσους το έπιναν. 


το διαβάσαμε ΕΔΩ 

wiki

 www.mistikakipou.gr