Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

Τι είναι η Αγριοτριανταφυλλιά και οι εφαρμογές της στην πρακτική ιατρική και τη φαρμακευτική !

Τι είναι η Αγριοτριανταφυλλιά

Η αγριοτριανταφυλλιά (επιστ. Rosa canina) είναι φυλλοβόλος θάμνος που ανήκει στο γένος των Ρόδων (Rosa) και μπορεί να φτάσει σε ύψος μέχρι και τα 5 μέτρα. Τα κλωνάρια της είναι γεμάτα αγκάθια, που τη βοηθούν στην αναρρίχηση. Με αυτά αναρριχάται στους κορμούς ψηλών δέντρων και έτσι μπορεί να φτάσει και σε ακόμα μεγαλύτερα ύψη.

Τα άνθη της άγριας τριανταφυλλιάς συνήθως έχουν ένα ανοιχτό ροζ χρώμα, αλλά βρίσκονται σε ένα μεγαλύτερο χρωματικό φάσμα, από σκούρο ροζ έως λευκό. Κατά την ωρίμανση της δημιουργείται ο καρπός, το κυνόροδο που έχει κόκκινο-πορτοκαλί χρώμα.


Οι καρποί, αν και δεν είναι τοξικοί, είναι προτιμότερο να μην τρώγονται ωμοί.


Η άγρια τριανταφυλλιά συμπεριλαμβάνεται στα ανθοϊάματα του Bach (μια εναλλακτική μέθοδος θεραπείας που επινοήθηκε από τον Άγγλο γιατρό και ομοιοπαθητικό Έντουαρντ Μπαχ στις αρχές του 20ού αιώνα) και προορίζεται γι’ αυτούς που θέλουν να καταβάλλουν περισσότερη προσπάθεια ώστε να αλλάξουν την ζωή τους.

Ακόμα, έχει αρκετές εφαρμογές στην πρακτική ιατρική και τη φαρμακευτική.

Άγριο τριαντάφυλλο! Θα γίνει βάμμα, ξύδι, γλυκό του κουταλιού, λάδι,σιρόπι αλλά και απλά αποξηραμένο για τσαγάκι-βάλσαμο για το κρύο


Σύμφωνα με την παραδοσιακή ιατρική οι καρποί από το Άγριο τριαντάφυλλο είναι μία από τις καλύτερες φυσικές πηγές της βιταμίνης C. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι 3 καρποί του φυτού αντιστοιχούν με τη βιταμίνηC που μας προσφέρει ένα πορτοκάλι.

Μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε κάθε περίπτωση που χρειαζόμαστε τη βιταμίνη αυτή. 

Μας βοηθά να αντιμετωπίσουμε λοιμώξεις και ιδιαίτερα τα κρυολογήματα βελτιώνοντας την άμυνα του οργανισμού μας. Διαστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία, κατεβάζει την πίεση, αυξάνει την ελαστικότητα των αγγείων, όταν είναι εύθραυστα, διεγείρει την αιμοποίηση, αυξάνει τα λευκά αιμοσφαίρια και βελτιώνει την καρδιοαγγειακή λειτουργία.

Είναι εξαιρετικό τονωτικό και μας βοηθά σε περιπτώσεις γενικής εξασθένησης και εξάντλησης. Μας βοηθά σε περιπτώσεις δυσκοιλιότητας και ήπιων προβλημάτων της χοληδόχου κύστης καθώς επίσης
και σε παθήσεις νεφρών και ουροδόχου κύστης.

Tip
(Ρίχνουμε ένα κουταλάκι (του γλυκού) από τους καρπούς του τριαντάφυλλου στο μπλέντερ για να τους αλέσουμε, έπειτα, προσθέτουμε σε ένα μπρίκι νερό (250ml) μόλις το νερό αρχίσει να βράζει προσθέτουμε τους αλεσμένους σπόρους, χαμηλώνουμε τη φωτιά και το σιγοβράζουμε για 10 λεπτά. Σουρώνουμε και σερβίρουμε. Πίνουμε εως 2 κούπες του τσαγιού ημερησίως.)

 
Το ΑΓΡΙΟ ΤΡΙΑΝΤΆΦΥΛΛΟ δεν βοηθάει μόνο στην ενίσχυση του Ανοσοποιητικού αλλά και στου Νευρικού συστήματος και στην Κατάθλιψη.

Περιέχει:
• Βιταμίνη A, B,C, E, K, P
• πηκτίνη
• οργανικά οξέα
• ασβέστιο
• κιτρικά άλατα
• κιτρικό οξύ
• σίδηρο
• μηλικό οξύ
• νιασίνη
• οργανικά οξέα
• πηκτίνη
• φώσφορο
• ρητίνη
• ζάχαρα
• ταννίνη

Είναι πολύ ευεργετικό για το πεπτικό σύστημα και η διουρητική του δράση δεν ερεθίζει τα νεφρά. 

Όταν υπάρχει τάση για άμμο ή πέτρα στα νεφρά είναι ιδανικό για την πρόληψη.Μάχεται κατά των κρυολογημάτων, ενισχύει την αντίσταση του οργανισμού στις λοιμώξεις, ενισχύει την πεπτική λειτουργία, καθαρίζει τα νεφρά και το ουροποιητικό σύστημα και ανακουφίζει ήπιους ρευματικούς πόνους.Το εκχύλισμα των καρπών της αγριοτριανταφυλλιάς έχει στυπτικές ιδιότητες και βοηθά στην καταπολέμηση της διάρροιας και των κολικών των ετέρων.

Το άγριο τριαντάφυλλο μπορεί να γίνει τσάι καθώς και ροδέλαιο.
Το ροδέλαιο φτιάχνεται κυρίως από τις ποικιλίες Damasks και Gallicas και είναι πανάκριβο. Θεωρείται πολύ αγνό και ασφαλές για χρήση αλλά συχνά κυκλοφορεί νοθευμένο από ήμερες ποικιλίες.Τρέφει κατευνάζει και επουλώνει το δέρμα. Τα πέταλα χρησιμοποιούνται σε αλοιφές για τα χέρια, τα χείλη και τα έλκη.
Το απόσταγμα από τα ροδοπέταλα το ροδόνερο, είναι στυπτικό και τονωτικό του δέρματος, κατάλληλο για λιπαρές επιδερμίδες.
Το αιθέριο έλαιο του τριαντάφυλλου έχει γλυκό και αισθησιακό άρωμα. Μπορεί και δημιουργεί καλή διάθεση, και διώχνει το στρες

Έχει αντισηπτική και τονωτική δράση, βοηθά τις ξηρές και αφυδατωμένες επιδερμίδες με προβλήματα ραγάδων και σπασμένων αγγείων. Η χρήση του την ημέρα θα πρέπει να ακολουθείται από αντιηλιακή προστασία γιατί αυξάνει την ευαισθησία του δέρματος στην ηλιακή ακτινοβολία.
Το λάδι από το άγριο τριαντάφυλλο είναι ένα από τα καλύτερα αντιγηραντικά έλαια και το ιδανικότερο για την αναγέννηση των ιστών της επιδερμίδας. Προάγει την επούλωση των ουλών και βοηθά στην αντιμετώπιση των ραγάδων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Χρησιμοποιείται για την ανακούφιση των συμπτωμάτων της ψωρίασης, της νευροδερματίτιδας και του ηλιακού εγκαύματος, μειώνει τις ευρυαγγείες, τους κιρσούς και τις ραγάδες, καθώς αυξάνει τα επίπεδα κολλαγόνου και ελαστίνης. Βοηθά στη μάχη ενάντια στις ελεύθερες ρίζες και προστατεύει το δέρμα από την πρόωρη γήρανση.Χρησιμοποιείται σε όλο το σώμα αλλά θεωρείται ιδανικό για τη φροντίδα του λαιμού, του ντεκολτέ και του στήθους.

©ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.

Ακολουθήστε μας και στο Facebook 

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε μας και στο Instagram