Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

Πως και πότε φυτεύουμε Σκόρδα σε γλάστρα ;

 

Υπάρχουν αρκετές ντόπιες και παραδοσιακές ποικιλίες σκόρδου που μπορούμε να καλλιεργήσουμε με διαφορετικά χαρακτηριστικά ως προς το μέγεθος, το σχήμα και το χρώμα των βολβών και των σκελίδων. 

Οι πιο γνωστές ποικιλίες που καλλιεργούνται στη χώρα μας είναι οι εξής: 

Σκόρδο Έβρου ή Νέας Βύσσας:Παραγωγική ντόπια ποικιλία σκόρδου, η πιο διαδεδομένη στον ελληνικό χώρο, που παράγει μεγάλες κεφαλές στρογγυλού σχήματος και λευκού ή ανοικτού μωβ χρώματος και σχετικά μεγάλες σκελίδες. 

Σκόρδο Κεφαλονιάς ή Έρισου: Ντόπια παραδοσιακή ποικιλία σκόρδου με έντονη γεύση και υπέροχο άρωμα που δίνει πολύ μικρές κεφαλές με μωβ χρώμα και μακρόστενες σκελίδες. 

Σκόρδο Τήνου: Ντόπια παραδοσιακή ποικιλία σκόρδου που καλλιεργείται στην Τήνο και τις Κυκλάδες που παράγει άσπρες μεγάλες κεφαλές σκόρδου με πολλές στρογγυλές μεγάλες σκελίδες. 

Σκόρδο Τρίπολης: Παραδοσιακή ποικιλία σκόρδου με ήπια γλυκιά γεύση και ευχάριστο άρωμα που δίνει μεγάλες λευκές ή μωβ κεφαλές με στρογγυλές σκελίδες. 

Ανάλογα την περιοχή που καλλιεργούμε, η κατάλληλη εποχή φύτευσης για το σκόρδο ενδέχεται να διαφέρει. 

Σε ζεστές νότιες περιοχές, η καλλιέργεια του σκόρδου ξεκινάει την εποχή του φθινοπώρου, από Οκτώβριο μέχρι Νοέμβριο.

Σε πιο ψυχρές και ορεινές περιοχές, φυτεύουμε τα σκόρδα την περίοδο Φεβρουαρίου – Μαρτίου ως ανοιξιάτικη καλλιέργεια. Για να επιτύχουμε καλή παραγωγή, τα σκόρδα χρειάζονται δροσερό καιρό κατά την ανάπτυξη του φυλλώματος τους και πιο υψηλές θερμοκρασίες κατά το σχηματισμό των βολβών μέχρι το στάδιο της συγκομιδής. 

Πως φυτεύουμε σκόρδα σε γλάστρα; 

Αν δεν διαθέτουμε κήπο, η καλλιέργεια του σκόρδου μπορεί να γίνει εύκολα σε γλάστρες και ζαρντινιέρες στο μπαλκόνι, στη βεράντα και στην αυλή μας αρκεί να τις τοποθετήσουμε σε κατάλληλα σημεία με νότιο ή δυτικό προσανατολισμό. 

Για τη φύτευση και καλλιέργεια του σκόρδου, επιλέγουμε γλάστρες ή ζαρντινιέρες, σχετικά ρηχές, με βάθος 15-20 εκατοστών που διαθέτουν μεγάλη επιφάνεια, ώστε να μπορέσουμε να φυτέψουμε αρκετές σκελίδες σκόρδου. Γεμίζουμε τις γλάστρες με εμπλουτισμένο φυτόχωμα που περιέχει περλίτη και ελαφρόπετρα για καλύτερο αερισμό στην ανάπτυξη των ριζών και για να απομακρύνεται το νερό που περισσεύει κατά το πότισμα. 

 ©ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.  

Ακολουθήστε μας και στο Facebook 

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε μας και στο Instagram