Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

Η θεραπευτική δύναμη του Αγγίγματος

Το άγγιγμα έχει τόσο μεγάλη δύναμη. 

Καθησυχάζει, παρηγορεί, «μιλάει» όταν τα λόγια στερεύουν, ειδικά όταν κάποιος μάχεται ενάντια στον καρκίνο. Η La Roche-Posay αποκαλύπτει και ενισχύει τη θεραπευτική δύναμη του αγγίγματος τόσο σε αυτούς που το έχουν ανάγκη, τους ογκολογικούς ασθενείς, όσο και σε αυτούς που το προσφέρουν, τους φροντιστές τους

Στο άκουσμα της διάγνωσης του καρκίνου ο χρόνος σταματά, ενώ ξυπνούν σκέψεις και συναισθήματα αγωνίας και φόβου για το μέλλον. «Θα είναι αποτελεσματική η θεραπεία;» «Θα πέσουν τα μαλλιά μου;» είναι μερικά από τα βασανιστικά ερωτήματα που απασχολούν τους ογκολογικούς ασθενείς, αλλά και τους φροντιστές τους. Ας μην ξεχνάμε ότι τα άτομα που φροντίζουν τον ασθενή είναι οι καθημερινοί «σύμμαχοί» του. Βρίσκονται διαρκώς στο πλάι του για να προσφέρουν φροντίδα, αλλά και τη θεραπευτική παρηγοριά της αγκαλιάς και του αγγίγματος τους στη δύσκολη μάχη που δίνει ο ασθενής με τη νόσο.

Το δέρμα στη διάρκεια της θεραπείας για τον καρκίνο

Όταν ξεκινάει η θεραπεία για τον καρκίνο, οι περισσότεροι γνωρίζουν ότι είναι πιθανό ο ασθενής να χάσει τα μαλλιά και την όρεξή του. Κανείς όμως δεν γνωρίζει, ούτε είναι κατάλληλα προετοιμασμένος για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει η θεραπεία στο δέρμα. Το 80% των ογκολογικών ασθενών υποφέρουν από διάφορες δερματικές ανεπιθύμητες ενέργειες ως άμεσο αποτέλεσμα της θεραπείας – από πιο ήπια συμπτώματα μέχρι σοβαρές δερματικές αντιδράσεις που οφείλονται στη χημειοθεραπεία και την ακτινοθεραπεία. Σε κάποιες περιπτώσεις αυτές οι ανεπιθύμητες ενέργειες είναι τόσο σοβαρές που κάνουν τον ασθενή να επιβραδύνει ή ακόμα και να διακόψει εντελώς τη θεραπεία του.

Από τη μεριά του ο φροντιστής αισθάνεται ανήμπορος να βοηθήσει τον άνθρωπό του, καθώς μερικές φορές το μόνο που μπορεί να του προσφέρει είναι το άγγιγμα, κρατώντας του το χέρι ή χαϊδεύοντάς του το μάγουλο, μικρές κινήσεις που μπορούν να αποδειχθούν σωτήριες για τον ασθενή. Και η αλήθεια είναι ότι πολλοί πάσχοντες από καρκίνο στερούνται αυτής της υποστήριξης κατά τη διάρκεια της θεραπείας τους, καθώς το δέρμα τους μπορεί να παρουσιάζει ξηρότητα, κνησμό, ακόμα και πόνο στο άγγιγμα.

Οι επιπτώσεις αυτές στο δέρμα ωστόσο, μπορούν να προληφθούν και ο ασθενής να ανακουφιστεί τόσο πριν όσο και κατά τη διάρκεια και μετά τη θεραπεία με απλά δερματολογικά πρωτόκολλα και τα σωστά προϊόντα φροντίδας που σχετίζονται με τον καθαρισμό, την ενυδάτωση και κινήσεις θεραπείας που προτείνουν οι ειδικοί.

Η καταπράυνση των δερματικών ανεπιθύμητων ενεργειών και, παράλληλα, η μείωση του άγχους και του στρες επιτρέπουν στον φροντιστή να προσφέρει την πολύτιμη αγκαλιά του και βοηθούν τον ασθενή να διατηρήσει την αισιοδοξία του.

Fight with care

Κάπως έτσι γεννήθηκε η εκστρατεία της La Roche-Posay στο πλαίσιο του παγκόσμιου προγράμματος Fight With Care. Πηγάζει από τη βαθιά πεποίθηση ότι αυτό που συχνά φαντάζει σαν ασήμαντη κίνηση – μια αγκαλιά, ένα χάδι – μπορεί στην πραγματικότητα να κάνει τη διαφορά.

Για περισσότερα από δέκα χρόνια, η La Roche-Posay έχει αναλάβει την αποστολή να βοηθά τους ογκολογικούς ασθενείς, αλλά και τους ανθρώπους που τους φροντίζουν, να διαχειριστούν τις δερματικές ανεπιθύμητες ενέργειες της θεραπείας τους. Ήδη από το 2008, η εταιρεία συνεργάζεται με δερματολόγους, ογκολόγους και άλλους ειδικούς, με στόχο να συμβάλει στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων των αντικαρκινικών θεραπειών στο δέρμα. Αν περισσότεροι ασθενείς, αλλά και φροντιστές γνώριζαν για αυτές τις δερματικές ανεπιθύμητες ενέργειες και τα απλά πρωτόκολλα που μπορούν να ακολουθήσουν για πρόληψη και ανακούφιση, τότε λιγότεροι άνθρωποι θα έφταναν στο σημείο να σταματήσουν τη θεραπεία τους.

Εστιάζοντας στον σημαντικό ρόλο των ατόμων που φροντίζουν τον ασθενή, η La Roche-Posay στέλνει μήνυμα ελπίδας για να βοηθήσει όσους υποβάλλονται σε θεραπεία να συνεχίσουν να αγωνίζονται και να πιστεύουν. Γιατί δύναμη αντλούν όχι μόνο από τη σωστή ιατρική φροντίδα αλλά και από τη φροντίδα που μόνο ένα αγαπημένο πρόσωπο μπορεί να προσφέρει.

Στο πλαίσιο της εκστρατείας η La Roche-Posay αποτίει φόρο τιμής στο άγγιγμα σε όλες του τις μορφές – είτε αυτό προέρχεται από τον σύντροφο, είτε από τον γονιό, είτε ακόμα και από τον γιατρό. Γινόμαστε μάρτυρες της μεταμορφωτικής δύναμής του, βλέποντας ασθενείς με καρκίνο να μοιράζονται όλο και περισσότερες στιγμές χαράς με τα άτομα που τους φροντίζουν, μέσα από αυτή τη βαθιά συναισθηματική ωδή σε κάτι που πολλοί θεωρούν δεδομένο.


Το μεγαλύτερο πρόγραμμα Fight With Care έχει ως στόχο να βελτιώσει την ποιότητα ζωής των ασθενών με καρκίνο και να βοηθήσει τα άτομα που τους φροντίζουν και τους δίνουν δύναμη καθημερινά. Πιο συγκεκριμένα, το πρόγραμμα συμβάλλει στην ενίσχυση της ευαισθητοποίησης, στην εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας και του ευρύτερου κοινού, και στην υποστήριξη διαφόρων ΜΚΟ με δωρεές προϊόντων αλλά και οικονομική στήριξη.

Ενισχύοντας τον όμιλο «ΑγκαλιάΖΩ»


Με βαθιά πίστη στο όραμα “Κανένας μόνος του ενάντια στον καρκίνο!” η La Roche-Posay συνεχίζει να ενισχύει για πέμπτη συνεχή χρονιά το έργο του ομίλου «ΑγκαλιάΖΩ» και να είναι δίπλα σε ακόμα περισσότερους ανθρώπους μέσω στοχευμένων ενεργειών που θα τους βοηθήσουν να βγουν νικητές σε αυτή τη δύσκολη μάχη: Webinars ενημέρωσης ασθενών, νοσηλευτικού προσωπικού και συγγενών, Δράσεις ενημέρωσης φροντίδας και ομορφιάς (περιποίηση και make-up), καθώς και διάθεση δωρεάν προϊόντων και εντύπων στους ασθενείς.

©ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. 

Ακολουθήστε μας και στο Facebook

  Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε μας και στο Instagram