Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

Ιτιά : Η μητέρα της Ασπιρίνης

Ιστορικά στοιχεία

Η Ιατρική της Αρχαίας Ελλάδας χρησιμοποιούσε τον φλοιό της Ιτιάς για τις αντιπυρετικές του ιδιότητες. Ο Όμηρος την ονόμαζε ωλεσίκαρπον, γιατί απέβαλε τα άνθη της, επομένως και τον καρπό της. Ο Θεόφραστος αναφέρει ότι με την βοήθεια των ράβδων Ιτιάς μάντευαν οι μάντεις των Σκύθων και χρησίμευαν για την κατασκευή ασπίδων, κανίστρων κ.α. . Ο Διοσκουρίδης αναφέρει ότι το αφέψημα των φύλλων της Ιτιάς είναι κατάλληλο για τη θεραπεία της στειρότητας των γυναικών και ότι βοηθά στο μαλάκωμα των πόνων και το κατέβασμα του πυρετού.

Στην παραδοσιακή ιατρική η Ιτιά χρησιμοποιούταν ευρέως για πυρετούς. Ήταν ένα από τα πρώτα βότανα που διερευνήθηκαν επιστημονικά.

Τον 19ο αιώνα, ο Γάλλος χημικός Leroux εξήγαγε ένα ενεργό συστατικό που το ονόμασε σαλικίνη. Το 1852, η ουσία αυτή παραγότανε συνθετικά και το 1899 μπήκε στην παραγωγή το ακετυλοσαλικυλικό οξύ, με την ονομασία ασπιρίνη. Αυτή ήταν και το πρώτο φάρμακο της σύγχρονης γενιάς από φάρμακα με φυτική προέλευση.

Στο παρελθόν, τα φύλλα ήταν δημοφιλές σπιτικό γιατρικό. Έπαιρναν το τσάι από τα φύλλα της Ιτιάς για πυρετούς και κολικούς και συνιστούσαν το έγχυμα για την πιτυρίδα.

Στην Κρήτη τοποθετούσαν τα κοπανισμένα φύλλα σε πληγές φουστρουλιασμένες (άτονα έλκη), ως επουλωτικό. Τους ώριμους βλαστούς που ήταν εύκαμπτοι αλλά δύσθραυστοι τους χρησιμοποιούσαν ως δεματικά. Με τους βλαστούς έφτιαχναν και ωραία καλαθάκια ιδιαίτερου σχήματος για το μάζεμα της ελιάς. Τα παλιά κλαδιά τα χρησιμοποιούσαν για λαβές μαχαιριών, δρεπανιών και για σκελετούς νερόμυλων. Ιδιαίτερα το ξύλο της Ιτιάς το χρησιμοποιούσαν για την κατασκευή ζυγών, που συνδέουν τα βόδια όταν αροτριούν επειδή είναι ελαφρό και λυγάει εύκολα ενώ ταυτόχρονα έχει αντοχή ώστε να μην σπάει και πληγώσει τα ζώα.
Συστατικά χαρακτήρας

Η Ιτιά είναι δροσερή, ξηρή και ελαφρώς πικρή.

Περιέχει γλυκοσίδια, το σαλικοσίδιο σαλικίνη, τη σαλικορτίνη, τανίνη, ιτεΰλικό οξύ, ιτεϊνη.

Ένα από τα πιο δημοφιλή δέντρα, η ιτιά, δεν φημίζεται μόνο για την ομορφιά της αλλά και για τις μοναδικές φαρμακευτικές της ιδιότητες.

Ευεργετικές ιδιότητες

Η ιτιά ανθίζει την άνοιξη σε υγρά δάση, αλλά κυρίως σε όχθες ποταμών και λιμνών. Τα φύλλα αλλά και η φλούδα της περιέχουν τανίνη, σαλικίνη, σαλικορτίνη, ιτεΐνη και οξικό ασβέστιο και θεωρείται ότι διαθέτουν αντιπυρετικές, αντιρευματικές, τονωτικές αλλά και στυπτικές, σπασμολυτικές ιδιότητες. Θεωρούνται επίσης αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση της πέτρας της χολής και της ελονοσίας αλλά και στην επούλωση των πληγών.

Θεραπευτικές ιδιότητες και ενδείξεις


Δρα ως τονωτικό, αντιπυρετικό, αντιρρευματικό. Σήμερα στη βοτανοθεραπεία χρησιμοποιείται κύρια ο φλοιός. Γενικά πρέπει να πούμε ότι τα ποσοστά σαλικίνης της Ιτιάς είναι χαμηλά και δεν μπορούν να θεωρηθούν υποκατάστατα της ασπιρίνης. Μπορούν όμως να ανακουφίσουν σημαντικά, από πόνους των μυών και των αρθρώσεων με ήπιο τρόπο, ενώ είναι ωφέλιμα σε περιπτώσεις εμπύρετων νοσημάτων όπως το κρυολόγημα και η γρίπη.

Οι ενδείξεις κατά συνέπεια του φλοιού της Ιτιάς είναι σε αρθρίτιδα, διάρροια, κρυολόγημα ή γρίπη, ουρική αρθρίτιδα, πόνοι κατά την εμμηνορρυσία, ρευματικοί και γενικά μυϊκοί πόνοι, πόνοι στη μέση.

Ο φλοιός του δέντρου θεωρείται δραστικό τονωτικό και στυπτικό φάρμακο που μπορεί αξιόλογα να αντικαταστήσει την κίνα και για τον λόγο αυτό χρησιμοποιείται με επιτυχία κατά των διαλειπόντων πυρετών.

Συνίσταται κατά των ατονιών του πεπτικού συστήματος, των νευρώσεων, των αιμορραγιών και προπαντός κατά της λευκόρροιας. Χρησιμοποιείται ακόμη σε λουτρά κατά της ατονίας των παιδιών και ακόμη σαν φάρμακο ανθελμινθικό και αντιπυρετικό.

Εξωτερικά ο φλοιός χρησιμοποιείται κατά των χρονιών και ατονικών ελκών και κατά της γαγγραίνης σε σκόνη ή αφέψημα.

Αφέψημα ιτιάς

Ανακουφιστείτε από το κρυολόγημα, τον πυρετό, τον πονοκέφαλο, τις νευραλγίες και τα αρθριτικά με ένα αφέψημα που θα φτιάξετε βράζοντας 50 γραμμάρια φύλλα ιτιάς σε ένα λίτρο νερό και πίνοντας τρία φλιτζάνια την ημέρα. Εναλλακτικά μπορείτε να βράσετε ψιλοκομμένη φλούδα ιτιάς σε ένα φλιτζάνι νερό για ένα λεπτό. Αφήστε να κρυώσει για 15 λεπτά και σουρώστε πριν το πιείτε.

Προφυλάξεις

Πρέπει επίσης να τονίσουμε ότι ο φλοιός της Ιτιάς δεν αποτελεί υποκατάστατο της ασπιρίνης. Αν παίρνετε ασπιρίνη για τις αντιθρομβωτικές της ιδιότητες, είναι σημαντικό να εξακολουθήσετε να την παίρνετε γιατί η Ιτιά δεν διαθέτει αυτή την ιδιότητα.©ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ 

*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. 

Ακολουθήστε μας και στο Facebook

  Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε μας και στο Instagram