Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

Ετοιμάζω υγρό βιολογικό λίπασμα

Πολλοί από μας που ζούμε στη πόλη έχουμε περιορισμένο χώρο και η καλλιέργεια μεγάλης ποσότητας και ποικιλίας φαγητού πολλές φορές φαίνεται αδύνατη να καλύψει την όρεξη ή, έστω, τις ανάγκες μας. 

Η απάντηση που έδωσαν οι μεγάλες βιομηχανίες είναι τα τροποποιημένα γενετικά μεταλλαγμένα φυτά, τα οποία δεν έχουν αρκετό καιρό που ανακαλύφθηκαν και ήδη γίνονται εμφανή τα πολλά προβλήματα που προκαλούν.

Η πιο φιλική στο περιβάλλον απάντηση είναι το βιολογικό υγρό λίπασμα, αλλιώς γνωστό και ως τσάι κομπόστ (compost tea), που δίνει στο φυτό μεγαλύτερη καρποφορία και πολλά ωφέλιμα στοιχεία κάνοντας το χώμα πιο πλούσιο σε θρεπτικές ουσίες.

Για να φτιάξουμε το υγρό λίπασμα θα χρειαστούμε έναν κουβά ή έναν κάδο ή ακόμα και ένα βαρελάκι που θα γεμίσουμε με νερό. Το νερό που θα χρησιμοποιήσουμε, επειδή πρόκειται να αναπτύξουμε μικροοργανισμούς σε αυτό, πρέπει να είναι καθαρό από χλώριο (αλλιώς θα τους σκοτώσει). Γι' αυτό τον λόγο το νερό που ποτίζουμε τα φυτά πρέπει να προέρχεται από καθαρό ποτάμι ή πηγάδι ή βροχή ή καθαρισμένο με φίλτρο ή να το έχουμε αφήσει χωρίς καπάκι για μια μέρα στον ήλιο ώστε να εξατμιστεί το χλώριο.

Μαζεύουμε όλες τις φλούδες από φρούτα λαχανικά ωμά ή βρασμένα .

Φλούδες πατάτας αρακά, άγρια και ήμερα χόρτα, φλούδες μήλου, αχλάδι, μπανανόφλουδες για κάλιο ή οποιαδήποτε άλλα μέρη αφαιρούμε, τα βάζουμε στο μπλέντερ και αν είναι πηχτό δηλαδή και δεν αλέθεται βάζουμε ζουμί από βρασμένα χόρτα αν έχουμε ή χυμό από φρούτα ή βάζουμε λίγο νερό.


Μετά το μείγμα το βάζουμε σε κουβά και βάζουμε 2 κ.σ. καθαρή αμμωνία ζαχαροπλαστικής και μισό κουταλάκι του γλυκού άλατα epsom ανά λίτρο πουρέ και ανακατεύουμε καλά με ξύλινη κουτάλα. Σφραγίζουμε το δοχείο και το αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου μέχρι να έχουμε αρκετό λίπασμα για τα φυτά.
Από κάθε λίτρο πουρέ από τα λαχανικά που θα αλέσουμε θα έχουμε γύρω στα 5 λίτρα υγρό λίπασμα.
Αναμειγνύομαι λοιπόν ένα λίτρο πολτοποιημένα λαχανικά σε 5 λίτρα ζεστό νερό, το ανακατεύουμε και χύνουμε το υγρό λίπασμα στο χώμα γύρω από τη ρίζα του φυτού. Είναι ναι ένα λίπασμα που δεν έχει χημικά και δεν κάνει κακό στα φυτά όσο συχνά και να το χρησιμοποιούμε.

#κηπος
http://www.bostanistas.gr/ + Όλγα Βενιζέλου Ρουβά!!
Απο την ομάδα Παραδοσιακοί σπόροι Πύργου Ηλείας