Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

Φραγκόσυκο – Το αγκαθωτό superfood

 


Το φραγκόσυκο ή κακτόσυκο είναι φρούτο, καρπός της φραγκοσυκιάς ή κακτοσυκιάς, κακτοειδούς φυτού Κεντρο-Αμερικανικής προέλευσης, που φυτρώνει στην Ελλάδα και στην Κύπρο. 

Ο καρπός αυτός αναπτύσσεται περιμετρικά πάνω στις άκρες των φύλλων της φραγκοσυκιάς.

Το φραγκόσυκο ή κακτόσυκο ονομαζέται και ως παυλόσυκο ή αραπόσυκο και το φυτό παυλοσυκιά ή αραποσυκιά. Το κόκκινο φραγκόσυκο ονομάζεται και ως δρακόσυκο

   Για να μην χάνεις καμία ανάρτηση, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Στην Κύπρο ονομάζεται και ως παπουτσόσυκο και το φυτό παπουτσοσυκιά

Χρησιμοποιείται εδώ και πολύ καιρό στη μεξικάνικη κουζίνα και αυξάνεται σε δημοτικότητα στα νοτιοδυτικά της Αμερικής και όχι μόνο. Πολλά μέρη του φυτού είναι βρώσιμα και τα φραγκόσυκα χρησιμοποιούνται σε κοκτέιλ, χυμούς, μαρμελάδες και άλλα πιάτα.

Εκτός από τις μαγειρικές του χρήσεις, το φραγκόσυκο έχει ένα εντυπωσιακό διατροφικό προφίλ και μπορεί να βοηθήσει στην προαγωγή της υγείας και στην προστασία από ορισμένες ασθένειες.

Τι είναι το φραγκόσυκο;

Το φραγκόσυκο, επιστημονικά γνωστό ως Opuntia ficus-indica, είναι μέλος της οικογένειας των κάκτων Cactaceae.

Η σάρκα των φραγκόσυκων είναι ζουμερή, περιέχει σπόρους και έχει γλυκιά γεύση. Μπορείτε να φάτε τη σάρκα του φραγκόσυκου ωμή ή μαγειρεμένη. 

Τα φύλλα και τα άνθη της φραγκοσυκιάς είναι επίσης βρώσιμα.

Λόγω των πολλών ευεργετικών φυτικών ενώσεων και θρεπτικών συστατικών που περιέχει, το φραγκόσυκο χρησιμοποιήθηκε στη μεξικανική λαϊκή ιατρική για τη θεραπεία ελκών, ηπατικών παθήσεων και άλλων προβλημάτων. 

Οι πιθανές φαρμακευτικές ιδιότητες αυτού του φρούτου κάκτου συνεχίζουν να διερευνώνται.

Το διατροφικό προφίλ των φραγκόσυκων μπορεί να διαφέρει ελαφρώς ανάλογα με την ποικιλία. Είναι γενικά καλή πηγή φυτικών ινών και περιέχουν πολλές βιταμίνες και μέταλλα.

Ένα φλιτζάνι (149 γραμμάρια) ωμό φραγκόσυκο περιέχει: 

  • Θερμίδες: 61
  • Πρωτεΐνη: 1 γραμμάριο
  • Λίπος: 1 γραμμάριο
  • Υδατάνθρακες: 14 γραμμάρια
  • Φυτικές ίνες: 5 γραμμάρια
  • Μαγνήσιο: 30% της Ημερήσιας Αξίας (DV)
  • Βιταμίνη C: 23% της DV
  • Κάλιο: 7% του DV
  • Ασβέστιο: 6% του DV


Το μαγνήσιο, το κάλιο και το ασβέστιο στα φραγκόσυκα είναι βασικά θρεπτικά συστατικά για την υγιή αρτηριακή πίεση , ενώ η βιταμίνη C παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Τα φραγκόσυκα περιέχουν επίσης πολλές ευεργετικές φυτικές ενώσεις, όπως φαινολικά οξέα, φλαβονοειδή και χρωστικές ουσίες, που δρουν ως αντιοξειδωτικά.


Οφέλη για την υγεία

Πολλά από τα υποτιθέμενα οφέλη του φραγκόσυκου προέρχονται από την περιεκτικότητά του σε φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά. Ενώ λίγες ανθρώπινες μελέτες έχουν αναλύσει την ικανότητα του φραγκόσυκου να προάγει την υγεία, η προκαταρκτική έρευνα προτείνει πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα.


Απώλεια βάρους

Οι φυτικές ίνες στα φυτά του κάκτου φραγκόσυκου μπορεί να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους δεσμεύοντας το διατροφικό λίπος, αυξάνοντας την απέκκρισή του και μειώνοντας την απορρόφηση ενέργειας .

Ενώ τα αποτελέσματα των μελετών είναι ενδιαφέροντα, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι έχουν επικεντρωθεί σε δισκία με ίνες που προέρχονται από το φυτό του κάκτου φραγκόσυκου – όχι στον ίδιο τον καρπό.

Ένα τυπικό φραγκόσυκο περιέχει περισσότερα από τρία γραμμάρια φυτικών ινών και είναι σχετικά χαμηλό σε θερμίδες, επομένως μπορεί να δείτε παρόμοια οφέλη απώλειας βάρους. Ωστόσο, απαιτείται περισσότερη έρευνα για να κατανοηθεί πώς η κατανάλωση φραγκόσυκου μπορεί να παίξει ρόλο στη διαχείριση βάρους.

Διαβήτης

Ένα άλλο πιθανό όφελος του φραγκόσυκου είναι η χρήση του στη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα και στις επιπλοκές του διαβήτη. Η διαλυτή φυτική πηκτίνη στα φραγκόσυκα μπορεί να έχει ιδιότητες μείωσης του σακχάρου στο αίμα και ευεργετικές επιδράσεις στα επίπεδα λίπους στο αίμα.

Μερικές προκαταρκτικές μελέτες σε ανθρώπους υποδηλώνουν ότι η κατανάλωση φραγκόσυκου μπορεί να μειώσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα νηστείας και τα επίπεδα ινσουλίνης μετά το γεύμα τόσο σε υγιείς ενήλικες όσο και σε άτομα με διαβήτη τύπου 2.

Ωστόσο, τα ευρήματα ήταν ανάμεικτα και τα αποτελέσματα του φραγκόσυκου φαίνεται να εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τη μορφή κατανάλωσης και το μέρος του φυτού που χρησιμοποιείται.

Η κατανάλωση φραγκόσυκου μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικές μειώσεις στα επίπεδα ολικής και LDL χοληστερόλης, σύμφωνα με μια άλλη συστηματική ανασκόπηση 11 μελετών, συμπεριλαμβανομένων τόσο των υγιών ενηλίκων όσο και εκείνων με διαβήτη τύπου 2 και άλλες μεταβολικές παθήσεις.

Απαιτείται περισσότερη έρευνα για να κατανοήσουμε πόσο και ποια μορφή φραγκόσυκου είναι πιο χρήσιμη για τη διαχείριση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και τη βελτίωση των επιπέδων λίπους στο αίμα.


Υγεία του ήπατος

Το φραγκόσυκο έχει χρησιμοποιηθεί ιστορικά για τη θεραπεία ηπατικών προβλημάτων και ορισμένες σύγχρονες μελέτες υποστηρίζουν αυτήν την ιδέα.

Μια μελέτη σε αρουραίους με παχυσαρκία διαπίστωσε ότι η κατανάλωση φραγκόσυκου κάκτου μπορεί να προστατεύσει από τη μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος , εν μέρει μειώνοντας το οξειδωτικό στρες.

Μια άλλη μελέτη σε ποντίκια έδειξε ότι ο χυμός φραγκόσυκου βοηθά στην πρόληψη της ηπατικής βλάβης που προκαλείται από χρόνια κατανάλωση αλκοόλ, ενισχύοντας την αντιοξειδωτική τους κατάσταση και αποτρέποντας την οξειδωτική βλάβη που προκαλείται από το αλκοόλ.

Το φραγκόσυκο μπορεί να έχει παρόμοια αποτελέσματα σε ανθρώπους που πίνουν αλκοόλ. Μια μελέτη σε 55 υγιείς ενήλικες διαπίστωσε ότι η λήψη ενός εκχυλίσματος από το φυτό κάκτου πριν πιείτε αλκοόλ βοήθησε στη μείωση των συμπτωμάτων του hangover και των δεικτών φλεγμονής στο αίμα περισσότερο από ένα εικονικό φάρμακο .

Ωστόσο, απαιτείται περισσότερη έρευνα σε ανθρώπους για να κατανοηθούν καλύτερα οι επιπτώσεις του φραγκόσυκου στην υγεία του ήπατος. Δεν είναι επίσης σαφές εάν η κατανάλωση φραγκόσυκου προσφέρει οφέλη συγκρίσιμα με αυτά της κατανάλωσης άλλων τμημάτων του φυτού.


Μειονεκτήματα

Εάν τρώτε πάρα πολύ φραγκόσυκο, μπορεί να εμφανίσετε παρενέργειες που σχετίζονται με την υπερβολική κατανάλωση φυτικών ινών. Αυτά περιλαμβάνουν διάρροια, δυσπεψία, φούσκωμα ή ναυτία.

Επιπλέον, οι σπόροι φραγκόσυκου έχουν συνδεθεί με σπάνιες περιπτώσεις απόφραξης του εντέρου. Όταν καταναλώνονται σε υπερβολική ποσότητα, θα μπορούσαν να σχηματίσουν μια μη αφομοιώσιμη απόφραξη που προκαλεί πρόσκρουση κοπράνων.

Η κατανάλωση φραγκόσυκου στις ποσότητες που χρησιμοποιούνται συνήθως στις συνταγές θεωρείται γενικά ασφαλής.

Ωστόσο, δεν υπάρχει μεγάλη έρευνα για τα συμπληρώματα και τα εκχυλίσματα φραγκόσυκου

Οι έγκυες και οι θηλάζουσες θα πρέπει να μιλήσουν με την ομάδα υγειονομικής περίθαλψης τους και πιθανώς να αποφεύγουν αυτά τα προϊόντα λόγω έλλειψης γνώσης σχετικά με τις παρενέργειές τους

 *Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. 

Ακολουθήστε μας και στο Facebook

  Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε μας και στο Instagram


το διαβάσαμε ΕΔΩ