Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

Πουλμονάρια : Οι θεραπευτικές της ιδιότητες

Η Πουλμονάρια ή πνευμονόχορτο ή πνευμονική, είναι ένα βότανο, που όπως καταλαβαίνετε και από το όνομά του, είναι ευεργετικό για τους πνεύμονες.

Η Πουλμονάρια ή πνευμονόχορτο έχει φύλλα με ασημένιες κηλίδες και τα άνθη της είναι στην αρχή κόκκινα ενώ, όταν τα επισκεφθούν μέλισσες που τα λατρεύουν αλλάζουν σταδιακά σε μωβ και στο τέλος γίνονται μπλε. Αυτή η αλλαγή του χρώματος έχει επίσης παρομοιαστεί με τον πνευμονικό ιστό, ο οποίος αλλάζει χρώμα ανάλογα με τα επίπεδα του οξυγόνου στους πνεύμονες.

Είναι ένα από τα πρώτα αγριολούλουδα της άνοιξης που παρέχει μια πλούσια πηγή νέκταρ για τα έντομα. Ανθίζει από τον Μάρτη έως το Μάιο, και συλλέγουμε το ανθισμένο φυτό.

Πως πήρε το όνομά της

Το βότανο έχει χρησιμοποιηθεί στην Ευρώπη εδώ και αιώνες ενώ πολλοί λένε πως πήρε το όνομά της, τον 16ο και 17ο αιώνα, λόγω των φύλλων της που έμοιαζαν με πνευμόνια.

Τότε υπήρχε μία θεωρία που ανέφερε πως ο Θεός έδωσε τα βότανα στους ανθρώπους για να τους θεραπεύει και η κατάλληλη χρήση κάθε φυτού αποδεικνύεται από την εμφάνισή του. Ετσι τα παρδαλά φύλλα της Πουλμονάριας επειδή έμοιαζαν με τους πνεύμονες, παρέπεμπαν σε ασθένειες των πνευμόνων. Και πράγματι, χρησιμοποιείται για ασθένειες των πνευμόνων καθώς είναι ένα καταπραϋντικό αποχρεμπτικό.

Πουλμονάρια ή πνευμονόχορτο: Οι θεραπευτικές της ιδιότητες

Παραδοσιακά το βότανο χρησιμοποιήθηκε από το Μεσαίωνα μεταξύ των λαών της Ευρώπης και της Ασίας, στη λαϊκή ιατρική, για ασθένειες του αναπνευστικού, στη θεραπεία της φυματίωσης και στις αιμοπτύσεις.
Σε πολλά χωριά της Ελλάδας το γνωρίζουν και το χρησιμοποιούν στις ημέρες μας για τις θεραπευτικές του ιδιότητες.

Οπως μαρτυράει και το όνομα του, είναι ένα ευεργετικό βότανο για τους πνεύμονες. Απομακρύνει την παχιά βλέννα και ανακουφίζει όλο το αναπνευστικό σύστημα. Καθαρίζει τους πνεύμονες των καπνιστών που είναι γεμάτοι πίσσα αποβάλλοντας την με φλέμα. Εχει αντιφλεγμονώδεις και αντιβακτηριδιακές ιδιότητες που εμποδίζουν την ιογενή ή βακτηριδιακή λοίμωξη των πνευμόνων. Αυξάνει τη λειτουργία τους και αναζωογονεί τους ιστούς που υποφέρουν από φλεγμονή.

Το βότανο δρα σαν μαλακτικό, αποχρεμπτικό, στυπτικό και επουλωτικό. Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε γλίσχρασμα, συνίσταται στη θεραπεία του βήχα και της βρογχίτιδας, ιδιαίτερα όταν συνοδεύονται από καταρροή του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος. Επίσης δρα αποτελεσματικά σε περιπτώσεις κοκίτη και άσθματος.

Η τανίνη που περιέχει καθιστά το φυτό κατάλληλο για τη θεραπεία των αιμορροΐδων, ενώ η παράλληλη ύπαρξη τανίνης και αλλαντοΐνης εξηγεί την εκτεταμένη χρήση της στην επούλωση των πληγών.

Η δράση του είναι στυπτική, αντιβακτηριδιακή, αντιβιωτική, μαλακτική, αποχρεμπτική, αντιφλεγμονώδης, αντιδιαρροική, ελαφρά διουρητική, αντιαιμορραγική και επουλωτική.
Περιέχει φυτική κόλα, σαπωνίνη, αλλαντοΐνη, βιταμίνη C, τανίνη, διοξείδιο του πυριτίου, κάλιο, σίδηρο και άλλα μεταλλικά άλατα.

Τα μέρη που χρησιμοποιούνται


Η Πουλμονάρια (Lungwort) είναι ένα καταπραϋντικό αποχρεμπτικό. Για θεραπευτικούς σκοπούς χρησιμοποιούνται τα αέρια μέρη του φυτού. Τα άνθη του φυτού είναι εφιδρωτικά, ενώ τα φύλλα του έχουν αντιβιοτικές ιδιότητες.

Για εξωτερική χρήση το βότανο είναι χρήσιμο σε χιονίστρες, σκασίματα μαστών, λειχήνες, εγκαύματα, εκζέματα και πληγές.

Η Πουλμονάρια έχει έντονη κατευναστική δράση και μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του στρες που προκαλούν οι ενοχλήσεις του αναπνευστικού. Επίσης, το αφέψημα της αποτελεί ιδανική λοσιόν για το πλύσιμο των κουρασμένων ματιών.

Στην ομοιοπαθητική χρησιμοποιείται στη θεραπεία της βρογχίτιδας, του βήχα και στη διάρροια, ειδικά στα παιδιά.

Εκτός από λαϊκό φαρμακευτικό φυτό έχει και μια θέση στην κουζίνα, καθώς τα φύλλα του τρώγονται ωμά σε σαλάτες ή μαγειρεμένα μαζί με άλλα λαχανικά και επίσης είναι ένα από τα συστατικά του ποτού Βερμούτ.

Τα φύλλα ως έγχυμα: 1 κουταλάκι του γλυκού ξηρό Πνευμονόχορτο σε ένα φλιτζάνι βρασμένο νερό για 10-15′. Πίνουμε 3 φορές την ημέρα.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Δεν έχουν αναφερθεί γνωστές παρενέργειες του βοτάνου. Ωστόσο, συστήνεται προληπτικά να μην γίνεται χρήση του Πνευμονόχορτου κατά την εγκυμοσύνη και τον θηλασμό.

Οπως με όλα τα βότανα, έτσι και με Πουλμονάρια, καλό είναι να είμαστε προσεκτικοί, να μην κάνουμε χρήση για παρατεταμένα διαστήματα και σε περίπτωση που παίρνουμε κάποια αγωγή ή έχουμε κάποια ασθένεια, πρέπει να συμβουλευόμαστε κάποιον ειδικό, πριν τα χρησιμοποιήσουμε.

*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. 

Ακολουθήστε μας και στο Facebook 

 Για να μην χάνεις καμία ανάρτηση, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

  Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε μας και στο Instagram



το διαβάσαμε ΕΔΩ


Πηγής στοιχείων: www.alternativenaturally.com, iatrosofikesanazitiseis.blogspot.com, herb.gr