Σπιρουλίνα η πλουσιότερη "πράσινη τροφή"

©ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ

Είναι ένα μικροσκοπικό νηματώδες κυανοπράσινο μικροφύκος και πλέον θεωρείται τροφή του μέλλοντος και οχι συμπλήρωμα διατροφής. Επιστημονικά ονομάζεται arthrospira (Αρθροσπείρα) και ανήκει στα κυανοβακτήρια. Είναι πηγή υψηλής συγκέντρωσης και ποιότητας πρωτείνης, ισχυρές αντιοξειδωτικές ουσίες, μεταλλικά στοιχεία, σπάνιας ποιότητας λιπαρές ουσίες, βιταμίνες και μεταλλικά άλατα, όπου δεν είναι συνθετικά αλλά 100% φυσικά και σε καμμία περίπτωση δεν περιέχουν τοξικά κατάλοιπα. Το χρώμα του οφείλεται σε μιά χρωστική, την πρωτείνη φυκοκυανίνη που είναι ισχυρό ανιοξειδωτικό αλλά και την χλωροφύλλη, ουσία γνωστή που χαρακτηρίζει τα φυτά και που είναι δέκτης ισχυρής ηλιακής ενέργειας. 

    Για να μην χάνεις καμία ανάρτηση, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Από διατροφική άποψη αποτελεί την πλουσιότερη "πράσινη τροφή".

Ορισμένα βασικά θρεπτικά συστατικά που έχει η σπιρουλίνα σε υψηλή περιεκτικότητα είναι τα ακόλουθα:

Πρωτεΐνες

Περίπου το 60% της αποξηραμένης σπιρουλίνας είναι πρωτεΐνες. Η πρωτεΐνη της σπιρουλίνας περιέχει όλα τα αμινοξέα αλλά σε μικρότερες ποσότητες από αυτές του αυγού, του κρέατος και του γάλακτος.

Βιταμίνες

Η σπιρουλίνα είναι πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, όπως Β1, Β5 και Β6. Επίσης είναι πλούσια σε βιταμίνη Ε, της οποίας η βιολογική αξία είναι 49% μεγαλύτερη σε σχέση με εκείνη της συνθετικής βιταμίνης Ε. Περιέχει σε υψηλές ποσότητες και β-καροτίνη (προβιταμίνη Α). Αντίθετα από τη συνθετική βιταμίνη Α και εκείνη των ιχθυελαίων, η β-καροτίνη είναι μη τοξική ακόμα και σε μεγάλες ποσότητες.

Σίδηρος

Αποτελεί πηγή βιοχημικού σιδήρου και συγκεκριμένα είναι 58 φορές πιο πλούσια πηγή σιδήρου σε σχέση με το ωμό σπανάκι και 28 φορές πιο πλούσια σε σχέση με το βοδινό συκώτι. Κάθε 10 γραμμάρια σπιρουλίνας μπορεί να περιέχουν μέχρι και το 70% των ελάχιστων ημερήσιων απαιτήσεων ενός ανθρώπου σε σίδηρο. 

 1 κουταλιά της σούπας σκόνη σπιρουλίνας περιέχει
Ενέργεια 20 kcal
Πρωτεΐνες 2 γρ.
Υδατάνθρακες 1,67 γρ.
Λίπος 0,54 γρ.
Ασβέστιο 8 mg 
Σίδηρος 2 mg
Μαγνήσιο 14 mg 
Φώσφορος 8 mg 
Κάλιο 95 mg
Νάτριο 73 mg 
Βιταμίνη C 0.7 mg

Επίσης περιλαμβάνει θειαμίνη, ριβοφλαβίνη, νιασίνη, φολλικό οξύ, Βιταμίνη Β6, Βιταμίνη Α και Βιταμίνη Κ.

Περιέχει επίσης καλά λιπαρά οξέα, όπως το γ-λινολενικό οξύ, πολυσακχαρίδες, σουλφολιπίδια και γλυκολιπίδια.

Τα οφέλη για τον οργανισμό

Εξαιτίας της πλούσιας σύνθεσή της, η σπιρουλίνα, παρουσιάζει πλήθος ευεργετικών για τον οργανισμό μας δράσεων.

 • Παρουσιάζει αντιοξειδωτικές - αντικαρκινικές ιδιότητες. Από μελέτες διαφάνηκε πως οι αντιοξειδωτικές της ουσίες δεσμεύουν τις ελεύθερες ρίζες οι οποίες προκαλούν επιβλαβείς επιδράσεις στην ανθρώπινη υγεία όπως ο καρκίνος.
 • Ενισχύει την καρδιακή λειτουργία. Mειώνει την κακή χοληστερόλη (LDL), μειώνει τα επίπεδα τριλυκεριδίων (TG) και αυξάνει την καλή χοληστερόλη (HDL) στο αίμα.
 • Μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση που πιθανόν να αποτελέσει παράγοντας για εμφάνιση χρόνιων ασθενειών όπως εγκεφαλικό, καρδιακή προσβολή, νεφρική ανεπάρκεια.
 • Ενισχύει την εγκεφαλική λειτουργία και τη μνήμη.
 • Βοηθάει στην αντιμετώπιση της αναιμίας. Ανεβάζει τους δείκτες που σχετίζονται με αυτήν όπως: ερυθρά αιμοσφαίρια (RBC), αιματοκρίτης (ΗCT), αιμοσφαιρίνη (Hb), μέσος όγκος ερυθρών (MCV) μέση περιεκτικότητας αιμοσφαιρίνης (MCH), μέση περιεκτικότητα αιμοσφαιρίνης κατά ερυθρών αιμοσφαιρίων (MCHC).
 • Βοηθάει στην ενίσχυση του μυϊκού ιστού καθώς και στην τόνωση και την απόδοση των αθλητών και των ηλικιωμένων.
 • Διεγείρει την «καλή χλωρίδα» του εντέρου, συμβάλλοντας στην καλή λειτουργία του εντέρου.
 • Βοηθάει στον καλύτερο έλεγχο του βάρους λόγο ότι καταστέλλει την όρεξη και βοηθάει στον καλύτερο έλεγχο του βάρους. Παρόλα αυτά θα πρέπει να συνδυαστεί με υγιεινή διατροφή (χαμηλή σε θερμίδες και λίπος) και άσκηση.
 • Ενδείκνυται σε άτομα με διαβήτη τύπου 2. Παρατηρήθηκε ότι μειώνει τα επίπεδα γλυκόζης νήστειας και τα επίπεδα γλυκοζηλιωμένη αιμοσφαιρίνη (υποδηλώνει βελτίωση της μακροχρόνιας ρύθμισης της γλυκόζης).
 • Ενδείκνυται σε χορτοφαγικά άτομα λόγο της υψηλής περιεκτικότητας της σε θρεπτικά συστατικά, κυρίως στην πρωτεΐνη.
 • Η σπιρουλίνα προλαμβάνει αλλεργικές αντιδράσεις. Μειώνει αποτελεσματικά την φλεγμονή και παράλληλα τα συμπτώματα των αλλεργικών αντιδράσεων όπως: κνησμός, ρινική έκκριση, ρινική συμφόρηση και φτάρνισμα.
 • Βελτιώνει τα επίπεδα της ενέργειας και μειώνει την κόπωση και το άγχος
 • Αποτοξινώνει τον οργανισμό από τις βλαβερές ουσίες που προκαλούν ασθένειες.
 • Ενισχύει την άμυνα του οργανισμού και επιτυγχάνει την γρήγορη ανάρρωση
 • Μειώνει τον κίνδυνο για οστεοπώροση.
 • Μειώνει το πόνο στις αρθρώσεις.
 • Προστατεύει τον οργανισμό από ηπατικές παθήσεις.
 • Η σπιρουλίνα μειώνει το κίνδυνο για καταρράκτη της εκφυλισης της ωχράς κηλίδας σε ηλικιωμένου. Ο λογος που η σπιρουλίνα έχει αυτή την ιδιότητα είναι επειδή έχει υψηλή συγκέντρωση zeaxantuin (καροτενοειδή ουσία).
 • Βοηθάει στην καταπολέμηση του ΗΙV. Από μια μελέτη διαφάνηκε ότι τα άτομα που κατανάλωναν σπιρουλινά είχαν σχετικά πιο χαμηλά ποσοστά HIV.

Ανεπιθύμητες ενέργειες

Σε σπάνιες περιπτώσεις η σπιρουλίνα μπορεί να έχει κάποια ανεπιθύμητα αποτελέσματα κυρίως όταν δεν λαμβάνεται σωστά με επαρκή λήψη νερού, ή να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις. Οι ομάδες ανθρώπων που θα πρέπει να είναι πιο προσεχτικοί στη χρήση της είναι όσοι πάσχουν από φαινυλκετονουρία, όσοι πάσχουν από αυτοάνοσα νοσήματα, καθώς και οι γυναίκες που βρίσκονται σε περίοδο εγκυμοσύνης ή θηλασμού. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει πάντα να συμβουλευτείτε πρώτα το γιατρό σας πριν προχωρήσετε στη λήψη της.

Δοσολογία & Διαθεσιμότητα

Η σπιρουλίνα βρίσκεται στα φαρμακεία και σε καταστήματα βιολογικών προϊόντων, σε μορφή χαπιού, σκόνης και νιφάδων. Η σκόνη και οι νιφάδες μπορούν να προστεθούν σε σούπες, σαλάτες, χυμούς κ.ο.κ., ενώ αν την αγοράσετε σε κάψουλες, την καταναλώνετε με ένα ποτήρι νερό πριν από τα κυρίως γεύματα. Η συνιστώμενη ημερήσια δόση είναι 1 με 8 γραμμάρια.

Πιο κάτω θα δούμε συγκεκριμένη δοσολογία για κάθε περίπτωση ξεχωριστά

Λόγοι Κατανάλωσης Σπιρουλίνας Δοσολογία
Χοληστερόλη 1-8γρ/ ημέρα
Μυϊκή απόδοση 2-7.5γρ/ ημέρα
Έλεγχος της γλυκόζης 2γρ/ ημέρα
Πίεση αίματος 3.5-4.5γρ/ημέρα
Ήπαρ 4.5γρ/ ημέρα

Κάθε πότε καταναλώνεται;

Η σπιρουλίνα δίνει μεγάλη ενέργεια και για αυτό το λόγο πρέπει να καταναλώνετε 4 ώρες πριν τον ύπνο για αποφυγή τυχόν προβλημάτων με τον ύπνο. Διαφορετικά, η κατανάλωση της μπορεί να γίνει οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας πριν, ή μεταξύ των γευμάτων ή μετά τα γεύματα ή όταν το επίπεδο ενέργειας του οργανισμού είναι χαμηλό.

Επιπλέον η ενέργεια που προσφέρει η σπιρουλίνα μπορεί να βοηθήσει τα άτομα που θέλουν να αυξήσουν ή να χάσουν βάρος. Δηλαδή τα άτομα που επιθυμούν να αυξήσουν το βάρος τους μπορούν να την καταναλώνουν μετά το γεύμα για να τους προσφέρει έξτρα θερμίδες. Ενώ άτομα που επιθυμούν να χάσουν βάρος μπορούν να καταναλώνουν την σπιρουλίνα πριν το γεύμα για να τους προκαλεί κορεσμό και να μην καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες φαγητών.©ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ

*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. 

Ακολουθήστε μας και στο Facebook

  Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε μας και στο Instagram


το διαβάσαμε εδώ