Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

Βανίλιες και δαμάσκηνα τα δυο ξαδερφάκια με τα πολλά οφέλη για την υγεία μας !

©ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ

Η Βανίλια είναι ποικιλία του γένους Προύμνη (Prunus domestica) και ανήκει στην οικογένεια των Ροδοειδών (Rosaceae). Στην ίδια οικογένεια ανήκουν τα δαμάσκηνα, τα κορόμηλα ,τα κεράσια, τα ροδάκινα, τα νεκταρίνια, τα βερίκοκα και τα αμύγδαλα. Η Προύμνη που σήμερα μας φέρει από τους πιο νόστιμους καρπούς, τοποθετείται στα αρχαιότερα χρόνια με ηλικία 2000 ετών τουλάχιστον και είναι δέντρα που ευδοκιμούν εύκολα σε διάφορα χώματα και κλίματα.

  Για να μην χάνεις καμία ανάρτηση, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Μπορεί η βανίλια να είναι ένα εντελώς διαφορετικό φρούτο από το δαμάσκηνο, ωστόσο, ανήκει στην ίδια κατηγορία με αυτό (πρόκειται για ποικιλίες που προέρχονται από πολύ συγγενικά δέντρα – μαζί με τα κορόμηλα!). Σε πολλές χώρες υπάρχει μια σύγχυση με την ονομασία των δυο αυτών φρούτων. Μερικές χώρες θεωρούν το δαμάσκηνο πως είναι στην πραγματικότητα μια αποξηραμένη βανίλια οποιασδήποτε ποικιλίας, κυρίως της ευρωπαϊκής βανίλιας (Prunus domestica) ενώ σε άλλες τις διαχωρίζουν σαν ξεχωριστά φρούτα εντελώς.

Βανίλιες θρεπτικά συστατικά

Οι βανίλιες είναι σχετικά χαμηλές σε θερμίδες, αλλά περιέχουν ένα σημαντικό ποσό βιταμινών και μετάλλων. Μια βανίλια περιέχει τα ακόλουθα θρεπτικά συστατικά:

Θερμίδες: 30

Υδατάνθρακες: 8 γραμμάρια

Φυτικές Ίνες: 1 γραμμάριο

Ζάχαρη: 7 γραμμάρια

Βιταμίνη Α: 5% της DV

Βιταμίνη C: 10% της DV

Βιταμίνη Κ: 5% της DV

Κάλιο: 3% της DV

Χαλκός: 2% της DV

Μαγγάνιο: 2% της DV

Επιπλέον, ένα δαμάσκηνο παρέχει μια μικρή ποσότητα βιταμινών Β, φωσφόρου και μαγνησίου.

Δαμάσκηνο θρεπτικά συστατικά 

Κατά βάρος, τα δαμάσκηνα είναι υψηλότερα σε θερμίδες από τις βανίλιες. Μια μερίδα 28 γραμμαρίων των δαμάσκηνων περιέχει τα ακόλουθα:

Θερμίδες: 67

Υδατάνθρακες: 18 γραμμάρια

Φυτικές Ίνες: 2 γραμμάρια

Ζάχαρη: 11 γραμμάρια

Βιταμίνη Α: 4% της DV

Βιταμίνη Κ: 21% της DV

Βιταμίνη Β2: 3% της DV

Βιταμίνη Β3: 3% της DV

Βιταμίνη Β6: 3% της DV

Κάλιο: 6% της DV

Χαλκός: 4% της DV

Μαγγάνιο: 4% της DV

Μαγνήσιο: 3% της DV

Φώσφορος: 2% της DV

DV : της ενδεικτικής Ημερήσιας πρόσληψης, με βάση δίαιτα 2000 θερμίδων, που αντιστοιχούν στις μέσες ημερήσιες ανάγκες ενός ενήλικα

Συνολικά, η περιεκτικότητα σε βιταμίνες και ανόργανα συστατικά μιας μερίδας με βανίλιες και δαμάσκηνων διαφέρει ελαφρώς. Τα δαμάσκηνα περιέχουν περισσότερη βιταμίνη Κ από τις βανίλιες και είναι κάπως υψηλότερα στις βιταμίνες και τα μέταλλα του συμπλέγματος Β.

Επιπλέον, οι αποξηραμένες βανίλιες(δαμάσκηνα) είναι υψηλότερα σε θερμίδες, φυτικές ίνες και υδατάνθρακες από τις φρέσκες βανίλιες.

Οφέλη για την υγεία 

Τα δαμάσκηνα έχουν επιστημονική ονομασία Prunus domestica και έχουν αποτελέσει αντικείμενο επανειλημμένων ερευνών για την υγεία εξαιτίας της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε μοναδικά φυτοθρεπτικά συστατικά όπως το χλωρογενικό οξύ (chlorogenic acid). 

Αυτά τα φυτοθρεπτικά συστατικά είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά στην εξουδετέρωση ελεύθερων ριζών, όπως το ανιόν του υπεροξειδίου, ένα επικίνδυνο παράγωγο του οξυγόνου, το οποίο είναι ικανό να προκαλέσει την οξειδωτική καταστροφή διαφόρων κυτταρικών συστατικών. Τα φρέσκα δαμάσκηνα και ειδικά το κίτρινο τύπου Mirabelle, είναι μια μέτρια πηγή βιταμίνης Α και βήτα-καροτίνης. 

Τα δαμάσκηνα περιέχουν σημαντικές ποσότητες σε φλαβονοειδή, όπως η λουτεΐνη, κρυπτοξανθίνη και ζεαξανθίνη. Αυτές οι ενώσεις δρουν κατά των ελευθέρων ριζών, της γήρανσης και διάφορων άλλων ασθενειών. Τα δαμάσκηνα είναι καλή πηγή σε βιταμίνη Κ, η οποία παίζει σημαντικό ρόλο στην πήξη του αίματος. Τα δαμάσκηνα έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, 24. Αυτό σημαίνει ότι η κατανάλωση ενός δαμάσκηνου δεν προκαλεί ριζικές αλλαγές στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. 

Τα δαμάσκηνα σύμφωνα με μελέτη βοηθούν στην αύξηση της απορρόφησης σιδήρου από τον οργανισμό, εξαιτίας της περιεκτικότητάς του σε βιταμίνη C. Εκτός από την αύξηση της απορρόφησης του σιδήρου, η βιταμίνη C είναι απαραίτητη στον οργανισμό για την υγεία των ιστών, την εξουδετέρωση των ελεύθερων ριζών και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. 

Οι διαλυτές φυτικές ίνες που περιέχονται στα δαμάσκηνα, βοηθούν στην ομαλοποίηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα από την επιβράδυνση του ρυθμού με τον οποίο τα τρόφιμα φεύγουν από το στομάχι και καθυστερώντας την απορρόφηση της γλυκόζης μετά από ένα γεύμα. 

Οι διαλυτές φυτικές ίνες αυξάνουν επίσης την ευαισθησία στην ινσουλίνη και συνεπώς μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην πρόληψη και τη θεραπεία του διαβήτη τύπου 2. 

Επιπλέον, οι διαλυτές φυτικές ίνες που περιέχονται στα δαμάσκηνα, συμβάλουν στην αίσθηση πληρότητας, με αποτέλεσμα να βοηθούν επίσης στην πρόληψη υπερκατανάλωσης τροφής και αύξηση του σωματικού βάρους. 

Τα δαμάσκηνα είναι γνωστά για την ικανότητά τους να προλαμβάνουν και αντιμετωπίζουν τη δυσκοιλιότητα. Εκτός αυτού, μειώνουν τον κίνδυνο του καρκίνου του εντέρου, των αιμορροΐδων και παρέχουν φιλικά βακτήρια στο παχύ έντερο. 

Όταν αυτά τα χρήσιμα βακτηρίδια ζυμώσουν τις αδιάλυτες φυτικές ίνες που περιέχονται στα δαμάσκηνα, παράγουν ένα λιπαρό οξύ βραχείας αλύσου, το βουτυρικό οξύ, το οποίο χρησιμεύει ως κύριο καύσιμο για τα κύτταρα του παχέος εντέρου και συμβάλει στη διατήρηση ενός υγιούς παχέος εντέρου. 

Αυτά τα χρήσιμα βακτηρίδια δημιουργούν επίσης άλλα δυο λιπαρά οξέα μικρής αλύσου, το προπιονικό και το οξικό οξύ, τα οποία χρησιμοποιούνται ως καύσιμα από τα κύτταρα του ήπατος και των μυών. Επιπλέον, οι διαλυτές φυτικές ίνες στα δαμάσκηνα συμβάλουν στην μείωση της χοληστερόλης αφού ενώνονται με χολικά οξέα στην εντερική οδό και αποβάλλονται από το σώμα μέσω των κοπράνων. 

Τα χολικά οξέα είναι ενώσεις που χρησιμοποιούνται για την πέψη του λίπους και παράγονται στο ήπαρ από χοληστερόλη. Έτσι, όταν τα χολικά οξέα απεκκρίνονται μαζί με τις φυτικές ίνες, το ήπαρ θα πρέπει παράγει νέα χολικά οξέα καταναλώνοντας περισσότερη χοληστερίνη, μειώνοντας έτσι το ποσό της χοληστερόλης στο αίμα. 

Τέλος, το προπιονικό οξύ που παράγεται από τις αδιάλυτες φυτικές ίνες στα δαμάσκηνα είναι επίσης υπεύθυνο για τη μείωση της χοληστερόλης στο αίμα. ©ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ

*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. 

Ακολουθήστε μας και στο Facebook

  Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε μας και στο Instagram