Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

Φυσικοί τρόποι για να αντιμετωπίσουμε τα χόρτα και τα ζιζάνια στον κήπο

Όταν έχετε ζιζάνια στον κήπο σας, είναι πάντα καλή ιδέα να δοκιμάζετε φιλικές προς το περιβάλλον μεθόδους, από τις οποίες υπάρχουν πολλές, προτού σκεφτείτε πιο ακραία μέτρα όπως τα φυτοφάρμακα. Οτιδήποτε μπορούμε να κάνουμε για να αποτρέψουμε την εφαρμογή επιβλαβών ζιζανιοκτόνων στον κήπο μας είναι καλό. 
 
Η υπερβολική χρήση ζιζανιοκτόνων μπορεί να μολύνει τα υπόγεια ύδατα και να βλάψει τα φυτά και το έδαφος. 
Μελέτες έχουν δείξει ότι πολλές από αυτές τις χημικές ουσίες παραμένουν στο έδαφος και βλάπτουν τα έντομα και τα μικρόβια που είναι απαραίτητα για την υγεία του εδάφους. Παρόλο που τα σημερινά ζιζανιοκτόνα είναι λιγότερο επιβλαβή από ό,τι στο παρελθόν, μπορούν ακόμα να θέτουν κινδύνους για την υγεία των ανθρώπων, των ζώων, των φυτών που δεν θέλετε να εξαφανίσετε, του εδάφους και της βιοποικιλότητας. 
Αντίθετα, κρατήστε τα ζιζάνια μακριά με αυτές τις πιο φυσικές προσεγγίσεις. 
 
Θα σας παρουσιάσω φυσικούς τρόπους για να αντιμετωπίσουμε τα ζιζάνια στον κήπο!

Εντάξει δεν είναι και ο πιο εύκολος τρόπος για να απαλλαγείτε από τα ζιζάνια στον κήπο σας αλλά εάν ο χώρος είναι μικρός και έχετε τον χρόνο τότε είναι μία αποτελεσματικότατη λύση. 
Εάν είστε σε εγρήγορση για το τι συμβαίνει στην αυλή σας και έχετε λίγο χρόνο στα χέρια σας, μπορείτε να απαλλαγείτε από τα ζιζάνια με τον παλιομοδίτικο τρόπο: 
να τα τραβάτε με το χέρι. 
Φορέστε ένα ζευγάρι γάντια κηπουρικής για την αποφυγή ακούσιας μεταφοράς σπόρων ζιζανίων στα παρτέρια του κήπου σας. Τα εργαλεία κηπουρικής όπως τα νύχια ή οι αιχμηρές σπάτουλες μπορούν να σας βοηθήσουν να χαλαρώσετε τις ρίζες των ζιζανίων από το χώμα. Το να τραβήξετε ένα ζιζάνιο εντελώς έξω από τη ρίζα είναι ο μόνος τρόπος για να διασφαλίσετε ότι δεν θα επιστρέψει.

Καλύψτε τις περιοχές φύτευσης με σάπια φύλλα και θα αποτρέψετε εξαρχής τους σπόρους των ζιζανίων να έρθουν σε επαφή με το έδαφος. Το επίστρωμα θα εμποδίσει επίσης το ηλιακό φως να φτάσει σε σπόρους που είναι ήδη υπόγειοι, έτσι δεν θα έχουν την ευκαιρία να φυτρώσουν. Τα οργανικά σάπια φύλλα προσφέρουν τα πρόσθετα οφέλη της διατήρησης της υγρασίας και της διάσπασης για τον εμπλουτισμό του εδάφους από κάτω.

Χρησιμοποιήστε ξύδι με μπουκάλι ψεκασμού ή ψεκαστήρα αντλίας, αρκεί να μπορείτε να το κατευθύνετε μόνο σε αυτά τα ενοχλητικά ζιζάνια, καθώς δεν μπορεί να διακρίνει τα ζιζάνια από άλλα φυτά. Για να αποφύγετε τη μόλυνση των κοντινών φυτών, κάντε τη διαδικασία νωρίς το πρωί όταν έχει συνήθως λιγότερο αέρα. Εφαρμόστε το ξύδι σε μια μέρα χωρίς σύννεφα, κάτι που διασφαλίζει ότι η βροχή δεν θα το ξεπλύνει πριν κάνει τα μαγικά του.

Για να προετοιμάσετε ένα χώρο για φύτευση, πνίξτε τα ζιζάνια και αποτρέψετε την ανάπτυξη νέων καλύπτοντας το έδαφος με παλιές εφημερίδες ή χαρτόνι. Ένα παχύ στρώμα εφημερίδας (τα περισσότερα από τα σημερινά μελάνια και χαρτί είναι μη τοξικά) θα εμποδίσει το ηλιακό φως να φτάσει στους σπόρους των ζιζανίων, ώστε να μην μπορούν να φυτρώσουν. Αρχικά, αφαιρέστε τυχόντα ορατά ζιζάνια και βρέξτε το χώμα και, στη συνέχεια, βάλτε την εφημερίδα σας κάτω, βρέχοντάς την περιοχή καλά πριν την καλύψετε. Αυτός είναι ένας πολύ καλός τρόπος για ανακύκλωση, και ως μπόνους, θα ενθαρρύνετε τους γαιοσκώληκες να έρθουν και να μείνουν.

Ζεματίστε αυτά τα ενοχλητικά ζιζάνια με βραστό νερό. 
Απλώς βράστε νερό σε έναν βραστήρα ή σε μία κατσαρόλα και ρίξτε μία μικρή ποσότητα προσεκτικά σε κάθε ανεπιθύμητο φυτό. Τα σκληρά πολυετή ζιζάνια με μακριές ρίζες μπορεί να χρειαστούν δύο ή τρεις φορές να ρίξετε νερό, αλλά τελικά θα σταματήσουν να επιστρέφουν.

Το αλάτι είναι πολύ αποτελεσματικό στην εξόντωση των ζιζανίων. 
Βάλτε μόνο μια κουταλιά στη βάση κάθε ανεπιθύμητου φυτού. Μπορεί να σκοτώσει τα ζιζάνια και να αραιωθεί μέσα σε μερικές βροχοπτώσεις. Το αλάτι θα καταστήσει το έδαφος ακατοίκητο για αρκετούς μήνες, γι’ αυτό φροντίστε να χρησιμοποιείτε μόνο μια μικρή ποσότητα και μόνο όπου χρειάζεται. Αποφύγετε να το βάλετε στο γρασίδι σας ή σε άλλα φυτά που τα θέλετε στον κήπο σας!


Το λάδι στο σαπούνι μπορεί να διασπάσει τις κηρώδεις ή τριχωτές επιφάνειες των ζιζανίων, καθιστώντας τις ευάλωτες στα αποξηραντικά. Προσθέστε λοιπόν μερικές σταγόνες υγρού απορρυπαντικού πιάτων σε σπρέι με ξύδι ή βότκα για να διατηρήσετε το διάλυμα στα φύλλα.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε καλαμποκάλευρο για να αποτρέψετε τη βλάστηση των σπόρων των ζιζανίων. Δεν θα απαλλαγείτε από τα υπάρχοντα ζιζάνια, αλλά μπορεί να προσφέρει ένα διάφραγμα που εμποδίζει τη δημιουργία μελλοντικών ζιζανίων. Όπως το ξύδι έτσι και το καλαμποκάλευρο δεν κάνει διακρίσεις. Αλλά επίσης επηρεάζει μόνο τη βλάστηση, και όχι τα υπάρχοντα φυτά. Πολλοί κηπουροί το ραντίζουν στο χώμα τους μετά από μια καλοκαιρινή συγκομιδή ως μέσο για να αποτρέψουν τα χειμερινά ετήσια ζιζάνια να ριζώσουν.

Ένας άλλος εξαιρετικός φυσικός τρόπος για να απαλλαγείτε από τα ζιζάνια είναι να αποτρέψετε το σχηματισμό τους εξαρχής.

Τα ζιζάνια ευδοκιμούν σε ηλιόλουστα, ανοιχτά σημεία στην αυλή σας. Σε περιοχές που ασχολείστε ενεργά με την κηπουρική, καλλιεργήστε τα φυτά σας κοντά μεταξύ τους για να παρέχετε ένα λιγότερο ιδανικό περιβάλλον για την ευημερία των ζιζανίων. Ενώ είστε σε αυτό, σκεπάστε τα κρεβάτια του κήπου σας ως προληπτικό μέτρο ή χρησιμοποιήστε τη μέθοδο της εφημερίδας που περιγράφεται παραπάνω – ακόμα κι αν τα ζιζάνια δεν είναι επί του παρόντος πρόβλημα.

Μπορεί να μην μπορέσετε ποτέ να αποτρέψετε πλήρως τα ζιζάνια από το να ριζώσουν στην αυλή σας, αλλά οι παραπάνω φυσικές μέθοδοι – συν τη συνεχή πρόληψη – θα βοηθήσουν σε μεγάλο βαθμό να διατηρήσετε την αυλή σας απαλλαγμένη από ζιζάνια.

*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. 

Ακολουθήστε μας και στο Facebook

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε μας και στο Instagram 

 το διαβάσαμε ΕΔΩ  

 tospitakimou.gr