Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

Θυμελαία για τη θεραπεία της φλεγμονής του δέρματος

©ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ

Thymelaea hirsuta Θυμελαία

Το Thymelaea hirsuta Θυμελαία είναι ένα μεσογειακό φυτό, με εξάπλωση στην νότια και νησιωτική Ελλάδα, από τη Στερεά Ελλάδα, τη Πελοπόννησος, τα Νησιά Ιονίου, τη Κρήτη, τις Κυκλάδες και το Αιγαίο όπου φύεται σε υψόμετρο από το επίπεδο της θάλασσας έως τα 600 μέτρα σε ξηρές και ζεστές τοποθεσίες, σε βραχώδεις θέσεις, σε θαμνότοπους, σε θαμνώνες και σε φρύγανα.

  Για να μην χάνεις καμία ανάρτηση, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Επιστημονική ονομασία: Thymelaea hirsuta (L.) Endl. 1848

Ελληγνική ονομασία: Θυμελαία η δασύτριχη

Κοινές ονομασίες: Θερόκαλο, Θερόκλαδο, Φινοκαλιά, Φυτιλίκι, Χερόκαλο, Mitnan, Ramin

Ετυμολογία: hirsuta = δασύτριχη

Το Thymelaea hirsuta Θυμελαία είναι ένας πολύκλαδος θάμνος, της οικογένειας των Thymelaeaceae, με ύψος από 40 εκατοστά έως και τα 2 μέτρα, με βλαστούς πυκνά χνουδωτούς, ρίζες ειναι πολύ ελαστικές, διεισδύουν πολύ βαθιά στο έδαφος με αποτέλεσμα να εξαπλώνονται πολύ.

Τα πράσινα φύλλα είναι σαρκώδη, αλληλοκαλυπτόμενα, δερματώδη, ωοειδή, πολύ μικρά με μήκος 3-8 χιλιοστά, με λευκό χνούδι στην άνω επιφάνεια.

Τα κίτρινα άνθη είναι ερμαφρόδιτα ή μονογενή, φύονται σε δέσμες από 2-5 στις άκρες των κλαδιών, περιάνθιο με 4 κιτρινωπά πέταλα. Περίοδος ανθοφορίας από το Σεπτέμβριο μέχρι και το Απρίλιο.

Οι καρποί είναι δρύπες που περικλείονται από το περιάνθιο.

Θεραπευτικές και φαρμακευτικές ιδιότητες:

Τα αποξηραμένα και κονιοποιημένα φύλλα χρησιμοποιήθηκαν από τους Βεδουίνους, για τη θεραπεία της φλεγμονής του δέρματος. το φλοιό για την επούλωση τραυμάτων.

Η Θυμελαία χρησιμοποιείται ακόμα για ιατρικούς σκοπούς, για παράδειγμα στην απομάκρυνση των σάπιων δοντιών. Χρησιμοποιείται επίσης ως θεραπείες για τα μάτια και θεραπεία για παράλυση.

Για τα ζώα, χρησιμοποιείται για την πρόληψη της έκτρωσης σε καμήλες.

Η παρουσίαση των βοτάνων σε καμιά περίπτωση δεν αποτελεί συνταγή και έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα.

Μελισσοκομικό φυτό:

Πολύτιμο φυτό για τη μελισσοκομία, τροφοδοτεί τις μέλισσες όλο το φθινόπωρο και το χειμώνα σε μια περίοδο φτωχή σε ανθοφόρα φυτά.

Ανθίζει μια μακρά περίοδο από Σεπτέμβριο -Φεβρουάριο και προσφέρει άφθονη γύρη και νέκταρ.

Άλλες χρήσεις:

Φυτό ανθεκτικό στη ξηρασία, αναπτύσεται και σε φτωχά εδάφη, αντέχει σε πολύ ξηροθερμικές περιοχές. Οι ρίζες ειναι πολύ ελαστικές, διεισδύουν πολύ βαθιά στο έδαφος και εξαπλώνονται πολύ, γι αυτό και αντέχει στις αντίξοες συνθήκες της ερήμου.

Στη βόρεια Αφρική έκαναν γερά σχοινιά και χαρτί, αφού το ξύλο του ειναι κατάλληλο για πλέξιμο και για χαρτόμαζα η και χειροποίητη κατασκευή χαρτιού. Χρησιμοποούνταν για δέσιμο δεματιών δημητριακών κατά το θερισμό για μεταφορά.

©ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ

Το τελειωμένο σχοινί της Θυμελαίας είναι αρκετά ισχυρό για να τραβήξει έναν άνθρωπο από ένα πηγάδι, να ασφαλίσει μια σκηνή, να καρφώσει ένα ζώο και να φέρει κάδους ή κανάτες σε μια καμήλα.

*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. 

Ακολουθήστε μας και στο Facebook

  Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε μας και στο Instagram